Welk Gedroogd Fruit Is Gezond?

Fruitsoort  Gedroogd (calorieën, aantal gram suikers en aantal gram vezels) Vers (calorieën, aantal gram suikers en aantal gram vezels)
Abrikozen  285 calorieën Suikers: 55,8 gram Vezels: 8,5 gram   60 calorieën Suikers: 8 gram Vezels: 2,3 gram
Appels  243 calorieën Suikers: 65 gram Vezels: 8,7 gram   54 calorieën Suikers: 11,8 gram Aantal gram vezels: 2,3
Cranberries  353 calorieën Suikers: 75 gram Vezels: 5,2 gram   24 calorieën Suikers: 3,5 gram Vezels: 3,5 gram
Dadels  286 calorieën Suikers: 63,5 gram Vezels: 8 gram   152 calorieën Suikers: 29 gram Vezels: 5 gram
Pruimen  221 calorieën Suikers: 45 gram Vezels: 16  gram   56 calorieën Suikers: 7,6 gram Vezels: 1,7 gram
Druiven/krenten 329 calorieën Suikers: 75 gram Vezels: 9 gram   53 calorieën Suikers: 11 gram Vezels: 1,3 gram
Vijgen 270 calorieën Suikers: 54 gram Vezels: 13,5 gram   64 calorieën Suikers: 13 gram Vezels: 2,1 gram

.

Wat is het gezondste gedroogd fruit?

Niet ongezond Maar dit verschilt ook per fruitsoort, zo kunt u als het over calorieën gaat beter kiezen voor gedroogde pruimen (190 calorieën per 100 gram) dan voor gedroogde banaan (300 calorieën per 100 gram).

Welk gedroogd fruit is het beste?

Niet per definitie ongezond, maar. – Is het slecht voor je? Nee, het is niet per definitie ongezond. Maar het is uiteraard ook geen alternatief voor vers fruit. Daarentegen is het wel een gezond(er) alternatief voor snoepgoed, ondanks het relatief hoge suikergehalte.

Gedroogd fruit waaraan geen suiker is toegevoegd staat in de Schijf van Vijf, ‘máár beperk het tot maximaal een handje per dag’. Vers fruit staat uiteraard ook in de Schijf van Vijf. ‘Voor volwassenen geldt het advies om minimaal twee porties fruit per dag te eten.

In fruit zitten suikers, maar ook belangrijke voedingsstoffen. ‘ Er zitten ongeveer 22 kilocalorieën (kcal) in 1 stuk (11 gram) gedroogd fruit en 3 gram koolhydraten, waarvan 2,9 gram suiker. En als het op kilocalorieën aankomt, kun je beter kiezen voor gedroogde pruimen (ongeveer 190 kcal per 100 gram) dan gedroogde bananen (ongeveer 300 kcal per 100 gram).

De NPO is voornemens om Radar en Kassa (BNNVARA) in te perken. Consumentenprogramma’s zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat ze opkomen voor jouw belangen. Kijkers zijn daarom een petitie gestart tegen de plannen van de NPO.

Je kunt de petitie hier tekenen. Bron: Voedingscentrum.

Waarom is gedroogd fruit ongezond?

Fruit is te verkrijgen in allerlei varianten; vers met schil, geperst, kant-en-klaar gesneden in bakjes of gedroogd. Vers fruit is gezond, dat weten we allemaal. Is gedroogd fruit net zo gezond als vers fruit of verschilt de voedingswaarde door het proces van drogen? Minder vitamine C Tijdens het drogingsproces van fruit gaat er heel wat vitamine C verloren.

Dus in vergelijking met vers fruit bevat gedroogd fruit helaas een heel stuk minder vitamine C. Anderzijds blijven andere waardevolle vitamines wel gewoon behouden. Denk hierbij aan vitamines zoals vitamine B1, vitamine B6 en vitamine B11.

Ook mineralen blijven vrij stabiel tijdens het proces van drogen. Zowel vers fruit als gedroogd fruit zijn bijvoorbeeld rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Sommige soorten fruit bevatten zelfs relatief veel ijzer zoals kiwi en meloen. IJzer is een noodzakelijk en belangrijk mineraal en heeft o. Welk Gedroogd Fruit Is Gezond Suikers Gedroogd fruit bevat per 100 gram meer suikers (koolhydraten) dan 100 gram vers fruit. Vers fruit bevat veel water en tijdens het proces van drogen verdwijnt het vocht uit het fruit. In verhouding blijft er dan per netto gewicht gedroogd fruit meer suiker over dan hetzelfde netto gewicht vers fruit.

Is gedroogd fruit beter dan snoep?

Is het gezond? – Gedroogd fruit is zeker gezonder dan snoep, maar vers fruit bevat wel meer vitamine C en B1. Omdat gedroogd fruit veel kleiner is dan vers fruit, ben je minder snel verzadigd en heb je de neiging om er meer van te eten. Daardoor krijg je uiteindelijk meer suikers en calorieën binnen dan bij vers fruit.

Wat is gezonder dadels of rozijnen?

Er is veel tegenstrijdige informatie over gedroogd fruit. Sommigen zeggen dat het een voedzame, gezonde snack is, terwijl anderen beweren dat het niet beter is dan snoep. Dit is een uitgebreid artikel over gedroogd fruit en hoe dit je gezondheid kan beïnvloeden.

Wat is gedroogd fruit? Gedroogde vruchten zijn vruchten waaruit bijna al het water is verwijderd door middel van droogmethoden. De vrucht krimpt tijdens dit proces, waardoor een klein, energierijk droog stukje fruit achterblijft.

Rozijnen zijn de bekendste soort, gevolgd door dadels, pruimen, vijgen en abrikozen. Er zijn ook andere soorten gedroogd fruit verkrijgbaar, soms in gekonfijte vorm (met toegevoegde suiker). Het gaat onder meer om mango, ananas, cranberry’s, bananen en appels.

Gedroogd fruit kan veel langer worden bewaard dan vers fruit; het kan daarom een handige snack zijn, vooral op lange reizen waar koeling niet beschikbaar is. Kortom: Uit gedroogd fruit is het meeste water verwijderd.

De meest voorkomende soorten zijn rozijnen, dadels, pruimen, vijgen en abrikozen. Gedroogd fruit zit boordevol micronutriënten, vezels en antioxidanten Gedroogd fruit is zeer voedzaam. Een stukje gedroogd fruit bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als het verse fruit, maar dan samengepakt in een veel kleiner omhulsel.

 1. Per gewicht bevat gedroogd fruit tot 3,5 keer zoveel vezels, vitamines en mineralen als vers fruit;
 2. Daarom kan één portie een groot deel van de dagelijks aanbevolen inname van veel vitamines en mineralen leveren, zoals foliumzuur ( 1 );

Er zijn echter enkele uitzonderingen. Het vitamine C-gehalte wordt bijvoorbeeld aanzienlijk lager bij het drogen van het fruit ( 2 ). Gedroogd fruit bevat over het algemeen veel vezels en is een geweldige bron van antioxidanten, vooral polyfenolen ( 3 ). Polyfenolen worden in verband gebracht met gezondheidsvoordelen zoals een betere doorbloeding, een betere spijsvertering, en afname van oxidatieve schade en van het risico op vele ziekten ( 4 ).

 • Kortom: Gedroogd fruit is rijk aan vezels, vitamines en mineralen;
 • Het bevat ook veel polyfenolen, antioxidanten met tal van gunstige gezondheidseffecten;
 • Gezondheidseffecten van gedroogd fruit Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die gedroogd fruit eten vaak minder wegen en meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan mensen die geen gedroogd fruit eten ( 5 ,  6 ,  7 );
See also:  Hoe Lang Is Brood Goed?

Deze onderzoeken waren echter observationeel van aard, dus daarmee kan niet worden bewezen dat het gedroogde fruit de verbeteringen veroorzaakte. Gedroogd fruit is ook een goede bron van veel plantaardige stoffen, waaronder krachtige antioxidanten ( 8 ,  9 ,  10 ,  11 ).

Kortom: Het eten van gedroogd fruit is in verband gebracht met een verhoogde opname van voedingsstoffen en een verminderd risico op obesitas. Rozijnen kunnen het risico op bepaalde ziekten verminderen Rozijnen zijn gedroogde druiven.

Ze zitten boordevol vezels, kalium en verschillende gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen. Ze hebben een lage tot gemiddelde glycemische indexwaarde en een lage insuline-index ( 12 ,  13 ). Dit betekent dat het eten van rozijnen geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel of insulinespiegels zouden moeten veroorzaken. Uit studies blijkt dat het eten van rozijnen kan zorgen voor ( 12 ,  14 ,  15 ,  16 ,  17 ):

 • Verlaging van de bloeddruk,
 • Verbetering van de bloedsuikerspiegel,
 • Verlaging van ontstekingsmarkers en cholesterol in het bloed,
 • Een groter gevoel van verzadiging.

Al deze factoren kunnen mogelijk het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hartaandoeningen verkleinen. Kortom: Rozijnen bevatten veel vezels, kalium en andere plantaardige stoffen. Het eten van rozijnen kan de bloedsuikerspiegel verbeteren, de bloeddruk verlagen en het cholesterolgehalte verlagen, en ook ontstekingen remmen. Gedroogde pruimen zijn natuurlijke laxeermiddelen en kunnen ziekten helpen bestrijden Gedroogde pruimen zijn zeer voedzaam en bevatten veel vezels, kalium, bètacaroteen (vitamine A) en vitamine K.

 1. Ze staan ​​bekend om hun natuurlijke laxerende effecten;
 2. Dit wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan vezels en een suikeralcohol genaamd sorbitol, die van nature in sommige soorten fruit voorkomt;
 3. Het is aangetoond dat het eten van pruimen zorgt voor een betere stoelgang qua frequentie en consistentie;

Gedroogde pruimen worden beschouwd als nog effectiever bij het verlichten van obstipatie dan psyllium, een ander veelgebruikt middel ( 18 ). Als prima bron van antioxidanten kunnen gedroogde pruimen ook de oxidatie van LDL-cholesterol remmen en hartaandoeningen en kanker helpen voorkomen ( 19 ,  20 ).

Ze zijn ook rijk aan een mineraal genaamd boor of borium, dat kan helpen bij het bestrijden van osteoporose ( 21 ). Bovendien zijn pruimen erg vullend, waardoor ze waarschijnlijk niet snel een bloedsuikerpiek zullen veroorzaken ( 19 ).

Kortom: Pruimen hebben een natuurlijk laxerend effect vanwege hun vezel- en sorbitolgehalte. Ze zijn ook erg vullend en kunnen oxidatieve schade in het lichaam helpen bestrijden. Dadels eten kan goed zijn bij zwangerschap en bijdragen aan preventie van sommige ziekten Dadels zijn enorm zoet.

Ze vormen een zeer goede bron van vezels, kalium, ijzer en verschillende plantenstoffen. Van alle vruchten zijn dadels een van de rijkste bronnen van antioxidanten, waardoor ze bijdragen aan afname van oxidatieve schade in het lichaam ( 3 ,  22 ).

Dadels hebben een lage glycemische index, wat betekent dat het eten ervan geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel zouden moeten veroorzaken ( 23 ). Het eten van dadels is ook onderzocht in relatie tot zwangerschap en weeën. Regelmatig dadels eten tijdens de laatste paar weken van de zwangerschap kan de ontsluiting bevorderen en de behoefte aan weeënopwekkers verminderen ( 24 ).

 1. Voor een onderzoek aten vrouwen tijdens de laatste paar weken van de zwangerschap dadels;
 2. Bij slechts 4% van de vrouwen die dat deden waren weeënopwekkers nodig, vergeleken met 21% van degenen die geen dadels aten ( 25 );

In dier- en reageerbuisstudies hebben dadels ook veelbelovende resultaten opgeleverd als remedie tegen mannelijke onvruchtbaarheid, maar studies bij mensen ontbreken op dit moment ( 22 ). Kortom: Dadels zijn rijk aan antioxidanten, kalium, ijzer en vezels.

 • Het eten van dadels kan oxidatieve schade helpen verminderen, de bloedsuikerspiegel matigen en bijdragen aan een vlottere bevalling bij zwangere vrouwen;
 • Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën Fruit bevat meestal aanzienlijke hoeveelheden natuurlijke suikers;

Doordat het water uit gedroogd fruit is gehaald, zijn alle suikers in een veel geconcentreerdere vorm aanwezig. Om deze reden bevat gedroogd fruit zeer veel calorieën en suiker, waaronder zowel glucose als fructose. Hieronder staan ​​enkele voorbeelden van het natuurlijke suikergehalte van gedroogd fruit ( 26 ).

 • Rozijnen: 59%.
 • Dadels: 64-66%.
 • Gedroogde pruimen: 38%.
 • Abrikozen: 53%.
 • Vijgen: 48%.

Ongeveer 22-51% van deze suiker is fructose. Veel fructose eten kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, waaronder een verhoogd risico op gewichtstoename, diabetes type 2 en hartaandoeningen ( 27 ). Een kleine portie rozijnen van 30 gram bevat 84 calorieën, bijna uitsluitend uit suiker. Omdat gedroogd fruit zoet en calorierijk is, is het gemakkelijk om grote hoeveelheden tegelijk te eten, wat kan resulteren in overmatige suiker- en calorie-inname.

Kortom: Gedroogd fruit bevat relatief veel calorieën en suiker. Gangbare soorten gedroogd fruit bevatten 38-66% suiker; daarvan te veel eten kan bijdragen aan gewichtstoename en verschillende gezondheidsproblemen.

Vermijd gedroogd fruit met toegevoegde suiker (gekonfijt fruit) Om sommige gedroogde vruchten nog zoeter en aantrekkelijker te maken, worden ze bedekt met toegevoegde suiker of siroop voordat ze worden gedroogd. Gedroogd fruit met toegevoegde suiker wordt ook wel ‘gekonfijt’ fruit genoemd.

 1. Van toegevoegde suiker is herhaaldelijk aangetoond dat het schadelijke effecten heeft op de gezondheid, waardoor het risico op obesitas, hartaandoeningen en zelfs kanker toeneemt ( 28 ,  29 );
 2. Om gedroogd fruit met toegevoegde suikers te vermijden, is het erg belangrijk om de ingrediëntenlijst en voedingswaarde-informatie op de verpakking te lezen;

Kortom: Sommige vruchten worden bedekt met suiker of siroop voordat ze worden gedroogd. Lees altijd de etiketten als je gedroogd fruit koopt en vermijd producten met toegevoegde suikers. Gedroogd fruit kan sulfieten bevatten en besmet zijn met schimmels en toxines Sommige producenten voegen conserveermiddelen, sulfieten genaamd, toe aan hun gedroogd fruit.

 • Hierdoor ziet het gedroogde fruit er aantrekkelijker uit, omdat het zo beter behouden blijft en verkleuring wordt voorkomen;
 • Dit geldt vooral voor felgekleurd fruit, zoals abrikozen en rozijnen;
 • Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor sulfieten en na inname ervan last krijgen van buikkramp, huiduitslag en astma-aanvallen ( 30 ,  31 );
See also:  Welk Vlees Kan Je Rauw Eten?

Je kan sulfieten vermijden door gedroogd fruit te kiezen dat bruin of grijsachtig is in plaats van felgekleurd ( 32 ). Gedroogd fruit dat niet op de juiste manier wordt bewaard en behandeld, kan ook besmet zijn met schimmels zoals aflatoxine en andere giftige stoffen ( 33 ,  34 ,  35 ).

 1. Kortom: Sulfieten worden aan sommige gedroogde vruchten toegevoegd om de kleur te behouden, wat nadelige effecten kan hebben bij mensen die er gevoelig voor zijn;
 2. Gedroogd fruit dat niet op de juiste manier wordt bewaard en behandeld, kan ook besmet zijn met schimmels en toxines;

Conclusie Net als bij veel andere voedingsmiddelen, zitten er goede en slechte kanten aan gedroogd fruit. Gedroogd fruit kan de opname van vezels en voedingsstoffen bevorderen en je lichaam voorzien van grote hoeveelheden antioxidanten. Het bevat echter ook veel suiker en calorieën en kan problemen veroorzaken als je er te veel van eet.

Om deze reden dien je gedroogde vruchten alleen in kleine hoeveelheden te eten, bij voorkeur samen met ander voedzaam eten. Je moet er geen handenvol van eten, omdat je al heel gauw te veel calorieën uit gedroogde vruchten binnenkrijgt.

Ze bevatten ook veel koolhydraten, waardoor ze niet passen in een koolhydraatarm dieet. Het komt erop neer dat gedroogd fruit verre van perfect is, maar het is zeker een veel gezonder en voedzamer tussendoortje dan chips of andere bewerkte junkfood (met toestemming vertaald ).

Hoeveel gram gedroogd fruit per dag?

Let op de hoeveelheid suiker – Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.

Wat is gezonder pruimen of abrikozen?

Suiker is suiker. Wel is het zo dat producten met toegevoegd suiker, vaak ook slecht vet bevat en veel energie. Producten met natuurlijk suiker, zoals fruit, bevatten vaak vitaminen, mineralen en vezels, wat het product dan weer gezond maakt. Suiker.

Abrikoos 3,9 gram
Dadel 4,9 gram
Pruim 3,2 gram
Snoepje 5 gram

.

Hoe gezond is een dadel?

Tegenwoordig worden dadels aan veel producten toegevoegd of in een geheel gegeten. Omdat ze in steeds meer producten zitten is het belangrijk om te weten of dadels gezond zijn en wat het met je lichaam doet als je drie stuks per dag eet. Dadels zijn vruchten die afkomstig zijn van palmbomen.

Deze natuurlijke vruchten bevatten mangaan, koper, ijzer, calcium, magnesium en zwavel. De ingrediënten zijn allemaal goed voor je gezondheid. Dadels zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol stoffen die zorgen voor een gezond lichaam.

Dadels zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen en helpen bij problemen als constipatie, diarree en andere darmklachten.

Hoeveel dadels per dag mag je eten?

Hoeveel dadels per dag eten? – Dadels zijn een gezonde snack en ideaal als tussendoortje, maar hoeveel dadels mag ik per dag eten? Hoeveel je maar wilt natuurlijk. Dadels bevatten enorm veel voedingsvezels, waardoor je voor een langere periode vol zit en verzadigd voelt.

Hierdoor zijn dadels ook geschikt wanneer je probeert af te vallen. Een goede richtlijn is om 4-6 dadels per dag te eten. Als je diabetes hebt, dan is het verstandig om minder dan 4-6 dadels per dag te eten vanwege de koolhydraten en het stijgen van je bloedsuikerspiegel.

Eet in het geval van diabetes ook niet meer dan 1-2 dadels tegelijkertijd. Heb je geen diabetes of probeer je niet af te vallen, dan kan je gerust meer dan 6 dadels per dag eten. Echter is het niet gebruikelijk om dadels in dusdanig grote hoeveelheden te eten.

Hoe gezond is gedroogde mango?

Gedroogd Fruit – Gezond OF Ongezond?

Biologisch gedroogde mango  –

 • Puur gedroogde mango 
 • Zonder toegevoegde suikers
 • Biologisch geproduceerde mango zonder conserveringsmiddelen
 • Antioxidanten

Deze pure gedroogde mango is  100% puur  en  suikervrij. Gedroogde mango zit vol met voedingsstoffen als vitaminen, antioxidanten en vezels. Mango is niet alleen lekker maar levert dus ook gezonde voedingsstoffen.

Hoeveel gedroogde pruimen mag je per dag eten?

Heel veel voedingsvezels in pruim – Pruimen staan erom bekend dat ze helpen tegen obstipatie/ constipatie (verstopping van de darmen). Dat komt omdat pruimen zeer rijk zijn aan vezels c. voedingsvezels. Eet echter niet meer dan 3 (gedroogde) pruimen per dag; overmatige consumptie van pruimen kan namelijk maag- en darmklachten zoals winderigheid en diarree veroorzaken.

Hoe gezond is bananenchips?

Niet zomaar een stukje fruit –

 • Gedroogd fruit bevat sowieso al meer energie en minder vitaminen en mineralen dan vers fruit. Deze bananen zijn dan ook nog eens gebakken in vet.
 • 100g bananenchips bevat daardoor al snel 520 kcal.
 • Een heel calorierijk product dus, maar ze zijn wel een goeie bron van vezels.
 • De meeste merken bevatten 8 g vezels per 100 g , Match zelfs 9 g.
 • Dat is enorm veel e n ook enorm goed, want ons lichaam heeft vezels nodig.
 • En toch: omdat er ook veel suiker in zit, worden bananenchips ingedeeld bij het snoep. Ze zijn ook slecht voor je tandglazuur.
 • Dus geen vervanger voor een stuk fruit. Niet meteen iets om elke dag mee te geven met de kinderen voor tijdens de speeltijd.

Is gedroogd voedsel gezond?

Is drogen van voedsel gezond? – Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.

 1. Commercieel gedroogd voedsel bevat meestal conserveringsmiddelen of het wordt gezwaveld;
 2. U heeft, als u thuis droogt met een voedseldroger, geen conserveringsmiddelen nodig;
 3. Als u thuis voedsel droogt op de correcte temperatuur en tijd, produceert u voedsel van hoge kwaliteit;
See also:  Rundercarpaccio Welk Vlees?

Voor het correct drogen heeft u wel een voedseldroger (ook droogautomaat of droogoven genoemd) nodig. De voedseldroger kan op lage temperaturen drogen (tussen 30 en 70 graden) waardoor voedingstoffen in het voedsel bewaart blijven. Een conventionele oven of heteluchtoven kan vaak niet lager dan 80 graden ingesteld worden en is niet gemaakt om het vocht in het voedsel af te voeren. Hier vindt u een aantal specifieke zaken over de voedingswaarde bij drogen:

 • Vitamine A in het voedsel blijft behouden tijdens het droogproces. Let wel op want vitamine A is gevoelig voor licht. Voedsel met vitamine A zoals wortelen, paprika’s en mango’s moeten zeker op een donkere plaats bewaard worden.
 • Sommig vitamine C gaat verloren tijdens het droogproces omdat vitamine C een lucht oplosbaar voedingsstof is en drogen is een proces op lucht gebaseerd. Als voedsel wordt gesneden in plakken verliezen de oppervlakten die blootgesteld worden aan lucht wat vitamine C gehalte.
 • De calorieën van vers voedsel blijven hetzelfde wanneer het wordt gedroogd, Sommige gedroogde voedingsmiddelen, zoals fruit en uien worden zoeter omdat het water verwijderd is waardoor de suiker in het voedsel geconcentreerder is.
 • Gedroogde vruchten en groenten zijn rijk aan vezels en koolhydraten, geen van beiden worden beïnvloed door het drogen.
 • Gedroogde vruchten en groenten zijn van nature vetarm. De hoeveelheid mineralen in vers fruit en groenten, zoals kalium, natrium, magnesium enzovoort, worden niet gewijzigd wanneer het fruit of de groenten worden gedroogd.

Wat is gezonder pruimen of abrikozen?

Suiker –

Abrikoos 3,9 gram
Dadel 4,9 gram
Pruim 3,2 gram
Snoepje 5 gram

Ik gedroogd fruit zit meestal alleen natuurlijk suiker, in plaats van toegevoegd suiker. Check hiervoor wel de ingrediëntenlijst! Vanuit mijn studie heb ik geleerd dat het niet zozeer uitmaakt waar het suiker vandaan komt. Suiker is suiker. Wel is het zo dat producten met toegevoegd suiker, vaak ook slecht vet bevat en veel energie. Producten met natuurlijk suiker, zoals fruit, bevatten vaak vitaminen, mineralen en vezels, wat het product dan weer gezond maakt.

Is gedroogd voedsel gezond?

Is drogen van voedsel gezond? – Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.

Commercieel gedroogd voedsel bevat meestal conserveringsmiddelen of het wordt gezwaveld. U heeft, als u thuis droogt met een voedseldroger, geen conserveringsmiddelen nodig. Als u thuis voedsel droogt op de correcte temperatuur en tijd, produceert u voedsel van hoge kwaliteit.

Voor het correct drogen heeft u wel een voedseldroger (ook droogautomaat of droogoven genoemd) nodig. De voedseldroger kan op lage temperaturen drogen (tussen 30 en 70 graden) waardoor voedingstoffen in het voedsel bewaart blijven. Een conventionele oven of heteluchtoven kan vaak niet lager dan 80 graden ingesteld worden en is niet gemaakt om het vocht in het voedsel af te voeren. Hier vindt u een aantal specifieke zaken over de voedingswaarde bij drogen:

 • Vitamine A in het voedsel blijft behouden tijdens het droogproces. Let wel op want vitamine A is gevoelig voor licht. Voedsel met vitamine A zoals wortelen, paprika’s en mango’s moeten zeker op een donkere plaats bewaard worden.
 • Sommig vitamine C gaat verloren tijdens het droogproces omdat vitamine C een lucht oplosbaar voedingsstof is en drogen is een proces op lucht gebaseerd. Als voedsel wordt gesneden in plakken verliezen de oppervlakten die blootgesteld worden aan lucht wat vitamine C gehalte.
 • De calorieën van vers voedsel blijven hetzelfde wanneer het wordt gedroogd, Sommige gedroogde voedingsmiddelen, zoals fruit en uien worden zoeter omdat het water verwijderd is waardoor de suiker in het voedsel geconcentreerder is.
 • Gedroogde vruchten en groenten zijn rijk aan vezels en koolhydraten, geen van beiden worden beïnvloed door het drogen.
 • Gedroogde vruchten en groenten zijn van nature vetarm. De hoeveelheid mineralen in vers fruit en groenten, zoals kalium, natrium, magnesium enzovoort, worden niet gewijzigd wanneer het fruit of de groenten worden gedroogd.

Hoeveel dadels per dag mag je eten?

Hoeveel dadels per dag eten? – Dadels zijn een gezonde snack en ideaal als tussendoortje, maar hoeveel dadels mag ik per dag eten? Hoeveel je maar wilt natuurlijk. Dadels bevatten enorm veel voedingsvezels, waardoor je voor een langere periode vol zit en verzadigd voelt.

Hierdoor zijn dadels ook geschikt wanneer je probeert af te vallen. Een goede richtlijn is om 4-6 dadels per dag te eten. Als je diabetes hebt, dan is het verstandig om minder dan 4-6 dadels per dag te eten vanwege de koolhydraten en het stijgen van je bloedsuikerspiegel.

Eet in het geval van diabetes ook niet meer dan 1-2 dadels tegelijkertijd. Heb je geen diabetes of probeer je niet af te vallen, dan kan je gerust meer dan 6 dadels per dag eten. Echter is het niet gebruikelijk om dadels in dusdanig grote hoeveelheden te eten.

Hoe gezond is een dadel?

Tegenwoordig worden dadels aan veel producten toegevoegd of in een geheel gegeten. Omdat ze in steeds meer producten zitten is het belangrijk om te weten of dadels gezond zijn en wat het met je lichaam doet als je drie stuks per dag eet. Dadels zijn vruchten die afkomstig zijn van palmbomen.

Deze natuurlijke vruchten bevatten mangaan, koper, ijzer, calcium, magnesium en zwavel. De ingrediënten zijn allemaal goed voor je gezondheid. Dadels zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol stoffen die zorgen voor een gezond lichaam.

Dadels zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen en helpen bij problemen als constipatie, diarree en andere darmklachten.