Welk Meel Voor Brood?

Welk Meel Voor Brood
Brood kun je maken met verschillende soorten meel of bloem. Meel is gemalen graan van bijvoorbeeld tarwe, maïs en volkoren. Bloem is de benaming voor meel waarvan de zemelen en de kiemen zijn verwijderd. Er bestaan soorten bloem die gemaakt zijn van harde of zachte tarwe: tarwebloem, durumbloem en patentbloem.

 • Harde tarwe bevat meer gluten, die zorgen ervoor dat deeg gaat rijzen;
 • Meel bevat, door de gemalen zemelen en kiemen, meer voedingsstoffen dan bloem;
 • Gebruik je meel of bloem? Iedere soort heeft bepaalde eigenschappen;

Zo is patentbloem (fijngemalen tarwe) geschikt voor luchtig brood, durumbloem voor pasta’s, volkorenmeel voor donkere broden en maïsmeel voor maïsbrood. Handig overzicht: welk brood maak je met welk meel?

Tarwebloem Stevige en brosse broden, naan, zuurdesembrood
Patentbloem Luchtig (wit)brood, ciabatta, koekjes, cake, muffins
Durumbloem Platte broden, focaccia, pasta’s
Maïsbloem Maïsbrood (let op: meng het met ander meel of een flinke hoeveelheid rijsmiddel), koekjes, tortilla
Rijstebloem Tijgerbrood
Volkorenmeel Grof volkoren brood, koekjes, pitabroodjes,
Meergranenmeel (Donker) meergranen brood, geschikt voor notenbrood
Roggemeel Roggebrood, knäckebröd
Sojameel Glutenvrij brood
Zelfrijzend bakmeel Cakes, taarten
Boekweit Pannenkoeken, koekjes of meng het met ander meel voor brood
Spelt Speltbrood

Bekijk alle brood-recepten.

Wat is het beste meel om brood te bakken?

Meelsoorten – Meel is gemalen graan. Voor het bakken van brood is eigenlijk alleen maar tarwe en spelt goed geschikt. Dat komt omdat tarwe en spelt beschikken over glutenvormende eiwitten dat brood zijn elasticiteit en volume geeft. Rogge heeft ook wel gluten maar heel veel minder en is daar is geen luchtig brood van te bakken.

Je kan wel tarwemeel mengen met een beetje roggemeel om het brood een eigen karakter te geven. Wanneer je brood gaat maken zal je meel of bloem moeten kopen. Je kan natuurlijk ook kant en klaar broodmix gebruiken.

Op het eerste oog lijkt al het meel op elkaar. Wanneer je begint met broodbakken zal je wellicht denken dat het niet uit maakt of je meel van leverancier A of leverancier B koopt. Het tegengestelde is waar. De verschillen zijn zeer groot. Van het ene meel, bloem of broodmix bak je zeer compact brood dat meer op een baksteen lijkt en van de ander prachtig hoge en lekkere broden.

Welke bloem is het best voor brood?

Tarwebloem – Bloem van tarwe is de meest algemene bloemsoort. Tarwebloem is ideaal om vers brood van te bakken. Kan tarwebloem dan niet in een cake? Jawel, al zal je cake net iets steviger zijn dan wanneer je fijne patisseriebloem gebruikt.

Welk meel gebruik je in een broodbakmachine?

Wilt u meel voor de broodbakmachine kopen? Kies dan voor het beste meel dat er is. Vers meel van de molen is in veel opzichten meer geschikt voor een broodbakmachine dan een kant-en-klare mix uit de fabriek. Een kant-en-klare broodmix levert veel minder goede bakresultaten op, hoe goed uw broodbakmachine ook is.

Bovendien smaakt het brood van zo’n mix veel minder lekker. Als u meel of bloem in de supermarkt koopt is het ook niet altijd geschikt voor het bakken van brood. U kunt er wellicht heerlijke koekjes of cakes van bakken, maar voor brood heeft u vers meel nodig dat echt geschikt is voor het bereiden van brood.

En broodmeel vers van de molen smaakt dan ook veel beter dan meel uit de fabriek.

Waar meel voor brood kopen?

Bij Broodbakshop vindt u ambachtelijk breid broodmeel om heerlijk brood mee te bakken. Alles voor de thuisbakker. Bestel en ontdek het gemak van Broodbakshop. nl. Toon meer Uw eigen brood bakken is lekker én leuk om te doen. Er gaat immers niks boven de geur van vers gebakken brood. En natuurlijk bakt u het lekkerste brood met meel van de molenaar.

 1. Via onze webwinkel kunt u het ambachtelijk gemalen broodmeel kopen van Molen Mulderpot;
 2. Van bruinbrood tot Toscaans;
 3. In Molen de Hoop wordt dagelijks op traditionele wijze GRAAN GEMALEN TOT MEEL;
 4. En dat proeft u;
See also:  Welke Bloem Voor Brood?

U kunt tal van soorten BROODMEEL ONLINE KOPEN : van volkoren meel tot bloem (gezeefd meel) en van boekweit tot biologische Zeeuwse bloem. Ook zijn er handige broodmixen, waar de molenaar voor u al een smakelijke combinatie heeft gemaakt voor tarwebrood, volkorenbrood en wittebrood.

 1. Of wat dacht u van de lekkere Toscaanse mix om echte Italiaanse pizzabodems te bakken? Kant-en-klaar of eigen mix;
 2. De molen produceert verschillende soorten BROODMEEL EN BLOEM en deze zijn ook in onze webwinkel te vinden;

Probeert u dus gerust verschillende soorten en ontdek met welk meel u uw favoriete brood bakt. Verras uw huisgenoten en uzelf met een Andesbrood, een Frans landbrood of een overheerlijk krentenbrood, of maak uw eigen mix van ambachtelijk gemalen meel. Broodmeel kopen doet u via ons bij Molen de Hoop.

Kan je van tarwebloem brood bakken?

2 – Bloem, meel en volkorenmeel voor brood. Wat is het en waarvoor gebruik je het?

Met dit basisrecept voor witbrood maak je in een handomdraai zelf het lekkerste witbrood met verse gist en tarwebloem. Brood uit je eigen oven smaakt zoveel lekkerder en het is niet moeilijk om te maken. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld.

Is patentbloem hetzelfde als meel?

Bijna iedereen heeft wel een zak bloem in de voorraadkast staan. Om mee te bakken, een visje te paneren of een saus te binden. Maar wat is nou het verschil tussen meel en bloem? Ik snap dat het soms wat onduidelijk is, omdat het per slot van rekening van dezelfde graankorrel gemaakt wordt.

Meel is een graansoort die tot poeder fijn gemalen is. Het meest voorkomende meel is tarwemeel. Tarwemeel wordt zoals de naam al zegt gemaakt van tarwe. De hele graankorrel blijft behouden, dus de kiem, de meelkern en de zemelen.

De kiem zorgt ervoor dat de zaadkorrel kan groeien tot een plant. Hetgeen wat overblijft bevat veel vezels, eiwitten en vitaminen en mineralen, erg gezond! Als het eiwit van de graankorrel in contact komt met vocht ontstaan er gluten. Gluten zorgen voor elasticiteit en het rijsvermogen van het deeg.

Pastameel wordt bijvoorbeeld gemaakt van durum tarwe, dit is een harde tarwe die veel gluten bevat en daardoor heel elastisch is. Meel met veel gluten is het meest geschikt voor brood, meel met minder gluten is niet zo geschikt voor brood maar wel voor koekjes en cakes.

Volkorenmeel is niets anders dan een meel met veel overblijfselen na de maling. Er blijft zoveel mogelijk van de graankorrel behouden en hierdoor is de hoeveelheid voedingsstoffen erg hoog. En dan heb je ook nog roggemeel, gemaakt van Rogge. Van roggemeel alleen is het moeilijk om een brood te bakken.

Rogge bevat namelijk weinig gluten en rijst nauwelijks. Vaak wordt roggemeel gemengd met tarwemeel. Maar wat is nou bloem? Bloem is hetgeen dat overblijft na het zeven van het meel. Bloem is veel fijner dan meel omdat de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) zijn achtergebleven na het zeven.

Maar ook hierin heb je diverse soorten. Het meeste bekende is tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel. Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse bloem. Deze bloem is nog fijner van structuur. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.

En dan heb je ook nog zelfrijzende bloem. Om nog meer verwarring te scheppen noemen ze dit in de supermarkt zelfrijzend bakmeel. Het is gewoon bloem waar bakpoeder aan toegevoegd is. Hierdoor rijst het meer dan gewone bloem.

Maïsbloem wordt gemaakt van fijngemalen maïs. Het geeft een brood een extra fijne en luchtige structuur. De kleur is ook lichtgelig, maar dit herken je waarschijnlijk wel van maïsbrood. Welk Meel Voor Brood Ik hoop dat het verschil tussen meel en bloem nu wat duidelijker is.

See also:  Wat Is Het Duurste Vlees?

Waarom geen broodbakmachine?

Waarom verpest een broodbakmachine brood? – Erger je je ook dood aan koks die zeggen dat koken een kwestie van gevoel is? Pech gehad, want het is waar. Een machine voelt niet aan of brood te droog is, of te nat, kan rijstijden niet aanpassen als brood nog niet goed gerezen is. Welk Meel Voor Brood.

Wat kost broodmeel?

Waar koopt de bakker zijn ingrediënten? – Meel en bloem zijn erg goedkoop te koop in supermarktketens. Volkorenmeel voor 83 eurocent per kilo en tarwebloem voor 34 eurocent. Wil je het meel bij de traditionele molenaar kopen, en wij stimuleren dat, dan is het raadzaam om dit niet in zakken van een kilo te kopen maar per 25 kilo.

De prijs van 25 kilo meel is veel lager dan de prijs van één kilo. Bij scherp inkopen is volkorenmeel (omgerekend) bij de molenaar te koop voor ongeveer 65 eurocent per kilo. Omdat gist (7 à 8 cent per brood) en broodverbeteraar (soms meer dan 10 cent per brood) relatief duur is, zal omgekeken worden naar goedkope adresjes.

Gist zal nooit vers gekocht worden, dat is veel te duur. Instant gist is veel goedkoper en kan je enorm lang bewaren. Vooral als je een deel van het gist, dat je toch voorlopig niet gebruikt, in een vacuümzak weer vacumeert (dan blijft het zeer lang goed).

 1. Deze bakker koopt het instant gist per pak van 500 gram, dat is wel zo goedkoop;
 2. Maar ook daar zie je nog flinke verschillen;
 3. Bij de ene winkel kost het haast zes euro en bij de ander maar vier euro (voorbeeld: molen de Windotter in IJsselstein );

Bij het maken van een deeg kan je overwegen om minder gist te gebruiken omdat het zo duur is, je rijstijd wordt wel langer, maar is dat zo erg? Sterker nog, sommigen zweren bij heel langzaam gerezen deeg vanwege de smaak. Hoewel het vanwege de prijs verleidelijk is om gejodeerd zout in de supermarkt te kopen, adviseren we om alleen maar bakkerszout te gebruiken omdat daar drie keer zoveel jodium in zit en dat heeft de mens nodig.

Niet voor niets gebruiken bakkers dit speciale, en overigens niet heel dure, bakkerszout. Broodverbeteraars zijn duur, daarom zal dit type bakker scherp naar de prijs kijken. Zelf een broodverbeteraar maken behoort tot de mogelijkheden.

Als de bakker zich beperkt tot ascorbinezuur dan is dat als poeder te koop en omdat maar zo weinig nodig is (milligrammen) zal dit nauwelijks kostenverhogend werken. Een andere mogelijkheid is om enzymmix te gebruiken. Dat is meestal een combinatie van ascorbinezuur (vitamine C – E300) en natuurlijke enzymen.

Let er op hoeveel van de enzymmix nodig is per kg meel en kijk dan hoeveel deze verbeteraar dan kost per brood. Bij de Zuidmolen verkopen ze dit vrij geconcentreerd, dat is wel lastig afwegen, maar het is wel goedkoop.

Althans, niet als je het in kleine verpakking koopt maar per kilo kost het maar 3 cent per kilo meel extra, dus ongeveer 1,7 cent per brood. Het gebruik van een nauwkeurige weegschaal voor kleine hoeveelheden is dan heel handig. Ook kan gekozen worden voor een ” afweegtruc ” waardoor je zonder kleine weegschaal toch zeer kleine porties redelijk nauwkeurig gebruiken.

Kun je met tarwebloem brood bakken?

Tarwebloem – De meest bekende soort bloem in Nederland is tarwebloem. Er zijn verschillende tarwesoorten, bijvoorbeeld de gewone tarwe of durum tarwe. Gewone tarwebloem wordt gemaakt van de gewone tarwe. Tarwebloem heeft minder gluten dan bloem van harde tarwe (durum tarwe) en is hierdoor net iets minder geschikt voor het bakken van brood.

See also:  Waarom Kalkoen Met Kerst?

Wat is sterk broodmeel?

Welke bloem of meel moet ik dan kopen? – Het liefst bak je brood met een ‘sterke’ bloem- of meelsoort. Dit is dus bloem of meel met veel sterke (glutenvormende of ‘straffe’) eiwitten. In de meeste gevallen is minimaal percentage van 12,5% is aan te raden.

 1. Mocht je hier nu geen toegang toe hebben dan kun je altijd nog een minder sterke bloemsoort gebruiken en hier zelf extra tarwegluten (glutenvormende Tarwe-eiwitten) aan toevoegen om tot een gelijkmatig niveau te komen;

Mocht je die willen kopen, zoek dan naar ‘tarwegluten’. Heb je geen bezwaar tegen toevoegingen en/of E-nummers? Dan kun je ook een enzymmix of ander broodverbetermiddel gebruiken. Goed om te weten, E300 is niets anders dan Vitamine C 😉 Tips voor het zoeken naar een nieuwe soort bloem of meel Ga je een nieuwe bloem of meelsoort aanschaffen? Koop dan eerst een kleine hoeveelheid om te testen, vraag eventueel andere bakkers hoe ze zelf de bloem- of meelsoort (van dat ene specifieke merk of die ene leverancier) hebben ervaren. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je met de met de volgende bloem- of meelsoorten (zonder zelf extra glutenvormende Tarwe-eiwitten of verbetermiddelen toe te voegen) een mooi brood kunt bakken:

 • Amerikaanse Patentbloem (altijd ‘straf’)
 • Tarwebloem met ‘straffe’ eiwitten. (Dit vermelden diverse leveranciers in hun productomschrijving)
 • (Volkoren)tarwemeel met ‘straffe’ eiwitten. (Dit vermelden diverse leveranciers in hun productomschrijving)
 • Semolina van harde Durum (altijd ‘straf’, de geschikte soort voor brood is ‘Semola Rimacinata di Grano Duro’)
 • Franse T65
 • Patent Extra
 • Diamant Patent
 • Manitoba
 • Smaragd Patent

Drie betrouwbare adressen voor goede bloem/meel/volkorenmeel met snelle levering

 • Baktotaal Bouwhuis
 • De Zuidmolen
 • Molenmeel Montferland

Je kunt altijd nog even het eiwitgehalte controleren in de Voedingswaardedeclaratie. Bij een hoog eiwitpercentage (12%+) kun je er vanuit gaan dat een bloem- of meelsoort afkomstig is van een harde tarwesoort. Ook kan het zijn dat het een zachte tarwe is met extra toegevoegde eiwitten. Een hoog eiwitgehalte en een zachte tarwe gaan eigenlijk niet samen (zonder toevoegingen of samenstelling van grondstoffen).

Is er een verschil tussen bloem en meel?

Het verschil bloem en meel uitgelegd – Bloem en meel zijn termen die helaas nogal eens door elkaar worden gebruikt. Wat is dus precies het verschil tussen bloem en meel? En wat is het verschil tussen meel en volkorenmeel?  Als eerste is het belangrijk om te weten dat bloem en meel allebei gemaakt zijn van gemalen graan, maar twee verschillende producten zijn met heel verschillende eigenschappen.

Meel is vermalen graan. In meel blijven de onderdelen van de graankorrel behouden, waardoor meel erg voedzaam is. De zemelen en kiemen van de graankorrel zijn ook nog zichtbaar, waardoor meel een wat grovere structuur heeft.

Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel. Bloem heeft door het gebrek aan kiemen en zemelen ook een fijnere structuur dan meel.

Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt, houd je tarwebloem over; bloem van tarwe.

Naast tarwe heb je nog veel meer soorten meel en bloem, denk daarbij bijvoorbeeld aan spelt en rogge. Volkoren bloem bestaat dus niet, want bloem is altijd gezeefd.