Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork?

Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork
Pulled pork is in korte tijd uit de VS overgewaaid. We kennen het in Nederland nu een aantal jaren, zowel voor de BBQ als voor andere kooktechnieken en is inmiddels verkrijgbaar van de vak-slager tot en met de buurtcafetaria. Pulled pork staat voor een langzaam gegaard stuk varkensvlees, meestal van de nek of de (hele) schouder en soms ook van de procureur.

Welk vlees ipv procureur?

4 cuts of pork to make \

Pulled beef – Pulled beef is vergelijkbaar met oer-Hollands draadjesvlees. Ook hiervoor heb je vlees nodig dat dooraderd is met vet en voldoende bindweefsel bevat, wat zorgt voor extra sappigheid. Hoewel de koe natuurlijk een ander dier is dan het varken, heb je voor pulled beef ook (een deel van) de nek of schouder nodig. Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork.

Welk stuk rund voor pulled beef?

Pulled beef staat al stiekem heel lang op de Nederlandse eettafels als draadjesvlees. Maar wij gaan het nu bereiden op de barbecue. Pulled beef maak je van een vet stuk rundvlees zoals nek, schouder of klapstuk. Wij hebben hier een chuck roast. We hadden al wel eerder een recept voor pulled beef maar deze lukte niet bij iedereen. Welk Stuk Vlees Voor Pulled PorkDe basis voor pulled beef is mooi dooraderd rundvlees. Wij gebruiken graag halslap. Ook wel bekend als een chuckroast. Dit vlees heeft naast een hoop intermusculair vet ook genoeg bindweefsel dat na de langzame bereiding omgezet is in heerlijke gelatine. Welk Stuk Vlees Voor Pulled PorkDe dryrub die we aan gaan brengen moet zorgen voor een mooie bark of korst. Om te zorgen dat deze bark goed blijft zitten gebruiken we een laagje mosterd. Wees niet bang dat je de mosterd gaat proeven. Van de smaak blijft heel licht wat van over. Welk Stuk Vlees Voor Pulled PorkWij maakten een dryrub met de basis smaken. Het staat je vrij om daar zelf mee te experimenteren. half-half zout en peper zou al genoeg moeten zijn. Welk Stuk Vlees Voor Pulled PorkDe chuck roast gaan we 2 uur roken op een temperatuur van ongeveer 120°C. Het doel is om te zorgen voor een mooie rooksmaak en een goeie bark. De kerntemperatuur is niet belangrijk. Welk Stuk Vlees Voor Pulled PorkDe chuckroast gaat nu de dutch oven in met ongeveer een halve liter vocht. Bij ons is dat een halve liter kippenbouillon. Waarom geen runderbouillon zou je denken. Omdat we kippenbouillon beter vinden smaken als we het overgebleven vocht bij de gepullede beef schenken. Naast de kippenbouillon gooien we een hele ui, 400 gram tomatenpulp en een flink glas sinaasappelsap.

Dit recept werkt altijd doordat het in de dutch oven gemaakt wordt. Heb je geen dutch oven maar wel een mooie gietijzeren pan dan maak je deze pulled beef na het roken lekker af in de keuken. De sinaasappelsap zorgt met zijn zuur dat het bindweefsel sneller zacht wordt zodat het vlees mooi uit elkaar valt.

Je zou hier ook bijvoorbeeld appelazijn voor kunnen gebruiken maar wij vinden dat de sinaasappelsap een betere smaak achterlaat. Welk Stuk Vlees Voor Pulled PorkDe chuck roast mag erbij en dan gaat het deksel erop en zet je de dutch oven in de barbecue. De Dutch oven kan je op het rooster plaatsen of op de platesetter. Het is de bedoeling dat het geheel 4 tot 6 uurtjes door pruttelt op een temperatuur van ongeveer 100 tot 120°C. Na 4 uur kijk je even hoever het vlees is. Welk Stuk Vlees Voor Pulled PorkDe pulled beef is klaar als je het vlees heel makkelijk uit elkaar trekt. Hoe zacht je het wilt hebben mag je helemaal zelf weten. Hoe langer je het laat staan hoe zachter het vlees wordt. Haal het vlees uit de pan en laat het vocht een klein beetje dikker worden. Pas op dat je de dutch oven niet droog laat koken. Welk Stuk Vlees Voor Pulled PorkHet vlees trek je met 2 vorken nu makkelijk uit elkaar. Je zou het ook met je handen kunnen doen maar het vlees is nog best heet. Welk Stuk Vlees Voor Pulled PorkNu gooi je de pulled beef terug in de dutch oven en meng je het vlees met het ingedikte vocht. Deze pulled beef eet je over een verse bak friet of op een broodje met wat coleslaw. Het smaakt ook geweldig bij rode kool.

Hoe lang duurt de stall pulled pork?

Bereidingsdag: – De bereiding van pulled pork kan veel tijd in beslag nemen, voor een stuk procureur van twee kilo duurt dit 7 tot 11 uur, maar bij een groter stuk vlees, bijvoorbeeld ene procureur van 3 kilo, kan het oplopen tot een bereidingstijd van 16 uur.

Begin daarom altijd ruim van te voren, zodat je in ieder geval op tijd klaar bent. Het vlees blijft daarbij nog wel even warm na de bereiding, dus het is helemaal niet erg als je 2 uurtjes eerder klaar bent met de bereiding.

Haal het vlees ruim op tijd uit de koeling, maar pak het nog niet uit. Meng in een ruime kom de appelsap en appelazijn. Giet 400 milliliter van dit mengsel in je plantenspuit. Meng daarna de overgebleven eetlepel BBQ rub door de rest van de appelsap en appalazijn.

 1. Neem nu de marinade injector en gebruik het mengsel van appelsap, azijn en rub om het vlees mee te injecteren;
 2. Doe dit op meerdere plekken in het vlees;
 3. Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor indirect warmte en een temperatuur van ongeveer 120 graden;
See also:  Welk Vlees Voor Zuurvlees?

Is de temperatuur van 120 graden bereikt? Voeg dan wat rookhout toe (ik gebruik vaak chunks appel rookhout) aan de brandende kolen. Haal daarna het vlees uit de vershoudfolie en leg het op de BBQ. Heb je een kernthermometer met een probe aan een draad? Steek de probe dan nu in het vlees.

 1. Sluit de BBQ vervolgens met de deksel;
 2. De procureur mag nu rustig garen tot een kerntemperatuur van 70 graden, waarbij je het ieder half uur met de plantenspuit besproeit met het mengsel van appelsap en appelazijn;

Is de temperatuur van 70 graden bereikt? Bestrijk het vlees dan rondom met de helft van de BBQ saus. Sluit de BBQ weer met de deksel en laat het vlees nog 1,5 uur door garen. Na 1,5 uur mag het vlees tijdelijk van de BBQ. Pak het strak in, in aluminiumfolie en leg het daarna weer terug op de BBQ.

 1. Gaar het vlees nu door tot een kerntemperatuur van 88 graden en begin vanaf daar met voelen of het vlees goed is;
 2. Omdat het vlees is ingepakt, doe je dat het gemakkelijkst met een satéprikker;
 3. Steek deze af en toe in het vlees, tot het vlees boterzacht aanvoelt;

De prikker gaat dan zonder moeite door het vlees heen. Zoals gezegd kan dit al bij een kerntemperatuur van 88 graden het geval zijn, maar kan het ook langer duren. Soms gaar je pulled pork zelfs door tot een kerntemperatuur van 95 of 96 graden. Is het vlees gaar? Haal het dan van de BBQ en leg het in een grote schaal.

 1. Pak het vlees nu voorzichtig uit en vang alle sappen op;
 2. Pak het vlees nu weer strak in, in aluminiumfolie en laat het nu een uur rusten;
 3. Denk niet dat je dat rusten kunt overslaan, want ten eerste is het vlees veel te heet om gelijk te pullen en ten tweede zorgt het rusten er voor dat de sappen zich wat meer over het vlees verdelen en je dus een sappiger resultaat krijgt;

Meng ondertussen de opgevangen sappen met een paar eetlepels BBQ Saus en wat van de mix van appelsap en appelazijn. Haal na een uur het vlees weer uit het aluminiumfolie en leg het in een ruime schaal. Trek het vlees nu, eventueel met 2 vorken of vleesklauwen, tot pulled pork en meng het zojuist gemaakte mengsel er doorheen.

Hoe pulled pork terug opwarmen?

Laat het twaalf uur roosteren om vervolgens uit elkaar te trekken. Hierbij het recept van Smokey Goodness voor je eigen pulled pork. SMOKEY GOODNESS PULLED PORK Het absolute icoon onder de low & slow. Een traag gegaarde varkensschouder met heel veel specerijen van de barbecue.

Het komt oorspronkelijk uit de Amerikaanse deelstaat North-Carolina en heeft inmiddels ook Europa veroverd. Pulled pork is uit elkaar getrokken varken met als doel het makkelijk te kunnen eten. De Amerikanen gebruiken ‘Boston Butt’, een deel van de schouder waar het schouderblad nog in zit en dus niets met het achtereind van een varken te maken heeft.

Staart je slager je met grote ogen aan als je om een Boston Butt vraagt, kies dan voor een varkensschouder met been of procureur. In dat geval is de bereidingstijd 6 à 8 uur. In de uitzending gaat de Keuringsdienst langs Jord Althuizen van Smokey Goodness die zijn Boston Butt twaalf uur roostert.

Shine tijdens je BBQ met je eigen pulled pork. RECEPT Ingrediënten (+/- 3kg): 1 varkensschouder (Boston Butt) van circa 4kg of procureur (2,5kg) van een goed varken 4 el fijne mosterd 50g Piggy Mix BBQ kruiden (zie onderaan voor recept) 1 x Smokey’s Pig Spray (zie onderaan voor recept) Benodigdheden: Rookhoutsnippers (liefst appelhout) BBQ met deksel voorbereid op indirect grillen BBQ Guru (optioneel) is een klein computertje met een ventilator die de temperatuur van de barbecue constant houdt.

Kernthermometer Bereiding: Duur van de voorbereiding is 1 uur en de bereiding circa 12 uur. • Verwijder eventuele dikke en harde stukken vet van de varkensschouder met een mesje. Wrijf vervolgens de hele schouder in met gele mosterd. Houd drie eetlepels piggy mix BBQ kruiden apart en verdeel de rest evenredig over de hele schouder.

See also:  Wat Is Dragon Fruit?

• Maak ondertussen de BBQ gereed voor indirect grillen en breng deze naar 110-115 °C. Om de temperatuur op ongeveer 110-115°C te houden moet je de luchtschuiven van de BBQ goed afstellen. • Spray na één uur de schouder om het uur in met Smokey’s pig spray om het kruidenmengsel op de buitenzijde te laten karamelliseren en uitdroging te voorkomen.

Houd de temperatuur van de BBQ goed in de gaten en vul indien nodig houtskool en/of briketten bij. • Rol de hele schouder na circa zes uur (of eerder als hij al een mooie diepe mahonie kleur heeft) in aluminiumfolie en plaats hem terug op de BBQ voor nog zes uur traag garen.

 • De aluminiumfolie houdt het vlees extra sappig en versnelt de bereiding;
 • • Haal de schouder na ongeveer twaalf uur van de BBQ als hij de kamertemperatuur van 87°C heeft;
 • Bij een lagere temperatuur valt hij niet goed genoeg uit elkaar om te ‘pullen’ – dit is het uit elkaar trekken van het vlees;

• Laat de schouder een kwartier rusten op een warme plek. Haal uit de aluminiumfolie, verwijder het schouderblad en trek met twee vorken het vlees los in dunne draadjes (het ‘pullen’). • Voeg na het pullen nog drie eetlepels piggy mix BBQ kruiden toe en meng goed.

De pulled pork is nu gereed voor verwerking in je favoriete gerecht of om direct op te eten. Meng de pulled pork met een BBQ saus naar keuze voor het lekkerste resultaat. Tip: Overgebleven pulled pork kan je drie dagen bewaren in de koelkast.

Opnieuw opwarmen doe je het best met een klein scheutje appelsap in een afgedekte ovenschaal op 120 °C. PIGGY MIX BBQ KRUIDEN Ingrediënten: 50 g paprikapoeder 50 g gerookte-paprikapoeder 50 g zout 50 g kristalsuiker 25 g bruine basterdsuiker 20 g knoflookgranulaat 25 g uiengranulaat 1 el zwarte peper, gemalen 1 tl chilipoeder 1 tl mosterdpoeder 2 tl gedroogde basilicum 2 tl gedroogde tijm 2 tl venkelpoeder ½ tl kaneel SMOKEY’S PIG SPRAY Ingrediënten (0,3l): 1 dl Appelsap 1 dl appelciderazijn 1 dl whisky plantenspuit met nevelstand Bereiding: • Meng alles door elkaar en schenk in een plantenspuit.

Hoe eet je pulled pork warm of koud?

Pulled pork Griekse stijl gemaakt en WOW wat was dat geweldig zeg. Ik had nog nooit eerder pulled pork gemaakt en was gaan zoeken op internet naar een goed recept. Ik werd gek van de vele mogelijkheden en ben toen zelf maar wat gaan rommelen met kruiden en saus die ik in huis had.

Wat hebben wij ervan gesmuld. Ik wilde mijn recept eerst niet plaatsen omdat het dan nog lastiger voor je wordt om een keuze te maken. Maar op veler verzoek van mijn trouwe Facebook en Instagram volgers plaats ik het toch.

Bij deze dus recept nummer 1000. en 1 voor pulled pork. Pulled pork maken is niet moeilijk. Met de juiste kruidenmix (wat is juist) en heel veel geduld kwam ik tot heerlijk smeuïg draadjesvlees, bereid in de oven. Begin smorgens, anders heb je kans dat je middennacht nog in de keuken staat. Pulled pork is een manier van varkensvlees braden voor een langere tijd, op een lage temperatuur. Vlees dat doorgaans vrij taai is, wordt door deze bereidingswijze erg mals en kan na het koken uit elkaar getrokken worden; vandaar de naam “pulled” pork. In de Verenigde Staten wordt pulled pork meestal bereid door een schouderstuk, of procureur, lang te garen op een barbecue door het te roken, maar het is ook mogelijk om dit in een slow cooker te braden of een traditionele oven.

Ik spreek hierbij uit ervaring. Het vlees wordt traditioneel geserveerd op een wit bolletje met wat coleslaw en een saus op azijn-basis. ( wiki ) Nodig: – 2 kilo varkensschouder of procureur – 50 ml bruine basterdsuiker – 30 ml gerookte paprikapoeder – appelsap Gebruik minimaal een stuk vlees van een kilo aan één stuk, anders wordt het te droog.

Ik had twee stukken van een kilo. Vraag je slager een dag van te voren of ze een stuk vlees voor je willen snijden, niet elke slager heeft het op voorraad. Snijd de dikste vetlaag er vanaf. Je begint met het marineren van het vlees met een droge kruidenmix, ook wel dry rub ( wiki ) genoemd.

 1. In dry rub zit meestal paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, peper en zout;
 2. Het lekkerste is een mix van zuur, zoet, zout, scherp;
 3. Het zure haal je later uit de BBQ saus waar azijn in verwerkt is;
 4. Ik heb een mix gemaakt van de bruine basterdsuiker, gerookte paprikapoeder en Griekse kruidenmix (daar zitten al paprikapoeder, knoflookpoeder en andere lekkere kruiden in;
See also:  Welk Fruit Na Gastric Bypass?

Ook weet ik dat deze mix heel goed past bij varkensvlees, zie het recept van de souvlaki  of  gyros ). Proef of de mix je aanstaat. Voeg evt. nog wat chilipoeder toe. Nu gebruik je ca. twee flinke eetlepels per kilo vlees en dat vlees moet je er dan goed mee inwrijven. Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork Door het zout in de rub onttrekt er vocht aan het vlees. Na een uurtje zie je dit vocht naar boven komen. Dan wordt het tijd om het vlees de oven in te doen. Gedurende het bakproces trekt het vocht weer in het vlees en dat neemt de rest van de kruiden mee waardoor ook het binnenste van het vlees gekruid wordt. Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork Zet de oven aan op 100 graden, zonder bovenwarmte. Leg het vlees in een schaal en zet het midden in de oven. Ga wat anders doen voor minimaal twee uur. Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork Na twee uur zie je dat de kruiden in het vlees zijn getrokken. Nu mag je het vlees gaan deppen met een sausje. Doe je dit eerder dan heb je kans dat je de kruidenmix eraf wrijft. Ik heb een sausje gemaakt van de overgebleven kruidenmix, een scheutje appelsap en een paar flinke lepels bbq saus. De bruine suiker in de mix en de appelsap zorgen ervoor dat het vlees gaat karameliseren. Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork Smeer het vlees nu elke twee uur in aan beide kanten. Vergeet de zijkanten niet. Heb verder vooral veel geduld. Na ca. 8 tot 10 uur is het vlees pas gaar. Hangt af van het soort vlees en de dikte van het vlees. Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork Als het vlees gaar is (dat merk je als je het met twee vorken uit elkaar kunt trekken), wikkel je het vlees voor een half uur in aluminiumfolie. Laat het rusten op je aanrecht zodat alle smaken zich goed verdelen. Haal het daarna uit de folie en ga het vlees uit elkaar trekken. Heb je een vleesthermometer, dan moet het binnenste gedeelte van het vlees een temperatuur hebben van 88 graden. Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork Het vlees wordt traditioneel gegeten op een zacht broodje met coleslaw. Ik ging er speciaal voor naar de supermarkt en vergat het alsnog te kopen. Was vlak voor sluitingstijd dus kon niet meer terug. Moet zeggen dat ik het niet gemist heb, ook zonder is het hartstikke lekker. Omdat wij de pulled pork pas de tweede dag aten (en derde dag, en vierde) heb ik het als volgt opgewarmd.

 • Ik heb een huishoudzak gepakt, daar het vlees in gedaan, de kruidenmix erop gestrooid en via de buitenkant ben ik de kruiden erin gaan kneden;
 • Daarna zet je het vlees voor een uurtje in de koelkast;
 • Er komt een donkere laag op het vlees wat een soort korst geeft en wat het vlees straks extra lekker maakt;

Ik heb een scheutje appelsap in mijn koekenpan gedaan. Daarin BBQ saus opgelost. Daar het vlees bij gedaan en doorgewarmd. Zo heb je geen boter nodig en krijgt het vlees een heerlijk saus laagje. Overdrijf niet met de hoeveelheid saus, het vlees moet overheersen. De derde dag wilde ik niet weer brood en hebben wij het met rijst gegeten. Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork Ondertussen was ik al aan het uitdelen geweest naar vrienden maar bleef er toch nog een beetje over. Dat heeft mijn man koud op zijn brood gedaan en mee naar het werk genomen. Ik had verwacht dat er genoeg over zou blijven om in te vriezen voor een latere keer maar helaas, het was te lekker. Gauw dus nog maar een keer maken. Kindvriendelijk: – Jazeker Variaties: – Ook de Mexicaanse kruidenmix in combinatie met de BBQ saus lijkt mij heerlijk. Daarna lijkt het me heerlijk om het vlees met satésaus te eten Als het recept je aanspreekt, wil je dan mijn Facebookpagina liken? ————————————————————- Wil je een foto pinnen, gebruik dan onderstaande foto op Pinterest : Welk Stuk Vlees Voor Pulled Pork.