Welk Vlees Is Kebab?

Welk Vlees Is Kebab
OVER KEBAB & SHOARMA – De eerste verwarring die we uitklaren is die tussen kebab en shoarma. De benaming ‘ kebab ‘ betekent in het Turks zoveel als ‘ gebakken vlees ‘. Het vlees dat bij ‘kebab’ gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is.

  • Het woord ‘ shoarma ‘ is dan weer een Arabisch afleiding van het Turkse woord ‘çevirme’, wat ‘ draaien ‘ betekent;
  • Onder het Ottomaans imperium heeft de Turkse eetcultuur zich namelijk over het hele Midden-Oosten verspreid en aangepast aan de plaatselijke keuken;

In Israël en Libanon kon de bereiding van het gemarineerd vlees op veel bijval rekenen, maar dan met lokale kruiding en onder de benaming ‘shoarma’.

Waar is döner kebab van gemaakt?

Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent ‘draaiend’ en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab. Het vlees wordt gegrild om vervolgens in laagjes van het spit afgesneden te worden.

Is döner rood vlees?

Wat zit er in dürüm kebab? – Döner kebab (döner betekent ‘draaiend’ in het Turks) is een van oorsprong Turks vleesgerecht van gekruid lamsvlees. Soms worden ook andere vleessoorten gebruikt zoals kalfsvlees, kip of kalkoen.