Welk Vlees Kun Je Stoven?

Welk Vlees Kun Je Stoven
Vlees om te stomen – Vlees dat je kunt stomen zijn de malse delen van rund en kalf, zoals de ossenhaas en lende, en vleessoorten die ook geschikt zijn om te grillen zoals biefstuk, varkenshaas en kalfsschnitzels. Tip: stoom ook eens vlees boven bouillon, dat geeft net wat meer smaak aan het vlees.

Kun je rundvlees stoven?

Stoofvlees – Proef de smaak van vroeger. Er is veel vlees dat je kunt gebruiken om te stoven. Doorregen runderlappen, hacheevlees, klapstuk, magere runderlappen, runderpoulet, riblappen en sukadelapjes. doorregen of magere stooflappen. En een aparte groep is het stoofvlees met been zoals de schenkels en de staart. Wie van ‘draadjesvlees’ houdt, kan niet om de riblap heen. Van al het runderstoofvlees is de riblap het meest mals!  Het typische aan een sukadelap is het peesje dat er doorheen loopt. Daaraan ontleent de sukadelap zijn naam en typische smaak en structuur. Schenkel wordt veel gebruikt in de soep. maar wist je dat je schenkel ook kan gebruiken voor smakelijke stoofschotels! Het bot en merg geeft namelijk een hele sterke smaak af. Welk stuk stoofvlees je ook gebruikt. de bereiding is in principe altijd hetzelfde!

 • Braad eerst het vlees rondom aan in een beetje boter en eventueel olie. Niet te hard, net genoeg om het vlees dicht te schroeien en wat kleur te geven. Stoofvlees dat te hard wordt ‘dichtgeschroeid’ krijgt nooit meer de kans om zacht en mals te worden. Dus zachtjes aanbraden nadat het schuim van de boter is weggetrokken en er geen gesis meer hoorbaar is.
 • Haal het vlees vervolgens uit de pan en blus het braadvocht af met bijvoorbeeld bouillon, wijn of bier. Het stoofvocht kun je vervolgens op smaak brengen.
 • Na het op smaak brengen gaat het stoofvlees terug in de pan. Laat het op het kleinste pitje (eventueel met sudderplaatje) sudderen. De inhoud van de pan mag niet gaan koken, anders wordt het vlees alsnog droog en taai.
See also:  Hoe Lang Blijft Ingevroren Brood Goed?

Hoe lang je de pan moeten laten opstaan hangt af van de hoeveelheid bindweefsel en de grootte van het stuk vlees. Dus kook volgens een recept, of vraag om advies bij je Keurslager! Vleesstoofpotten zijn ideale gerechten om van tevoren te maken. Ze worden er zelfs lekkerder van, omdat alle smaken goed kunnen intrekken. Je hoeft de stoofschotel alleen de volgende dag even in de oven, op het vuur of in de magnetron op te warmen. Bij het stoven van sudder- of riblappen wordt vaak een zuurtje toegevoegd zoals wijn of azijn. Maar je kunt ook eens zwarte label thee, tomatenpuree of een paar plakjes kiwi toevoegen aan het vocht. Dat geeft een vergelijkbare zuurgraad. Daardoor lost het bindweefsel eerder op wat het vlees heerlijk mals maakt. Proef stoofschotels altijd tussendoor. Is het te zout? Stoof een paar rauwe aardappels mee. Te dik? Verdun het met een beetje bouillon. Gebruik altijd een goede wijn om te stoven. Want ondanks het stoven, blijf je de slechte smaak van een mindere kwaliteit wijn proeven. Vraag je Keurslager om advies bij jouw stoofgerecht, of informeer even bij de wijnspeciaalzaak. Stoven kan op het vuur, maar in de oven is het misschien nog wel makkelijker. In de oven wordt de warmte namelijk heel gelijkmatig verdeeld. Én je kan de temperatuur nauwkeurig regelen. Je hebt er dus bijna geen omkijken naar, de oven doet het werk. Behalve een pan of oven is ook een slowcooker ideaal om te stoven. Het vlees wordt dan met een elektrisch verwarmingselement op een constante temperatuur gehouden, zonder dat er vuur aan te pas komt. Om in de slowcooker de jus iets te binden, kun je als laatste nog een verkruimelde plak ontbijtkoek toevoegen. Dat geeft ook extra smaak! .

See also:  Hoe Snel Ontdooit Brood?

Hoelang runderlappen stoven?

Ouderwets stoofvlees of draadjesvlees – Heerlijk zacht stoofvlees maak je het makkelijkst in de oven. Aanbraden, in de oven en de tijd doet het werk.

 • 500 gr magere runderlappen
 • laurierpoeder
 • kruidnagelpoeder
 • scheutje azijn
 • zout en peper
 • boter
 • heet water
 1. Haal de runderlappen tenminste een half uur tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Vlak voor gebruik bestrooi je de runderlappen aan beide zijden ruim met zout en peper.
 2. Verhit wat boter in een pan met dikke bodem en schroei daarin de runderlappen snel dicht. Meer dan dicht schroeien en een eerste kleurtje is niet nodig. Past het vlees niet allemaal tegelijk in de pan schroei het dan in etappes dicht en leg de dichtgeschroeide stukken vlees even op een bord. Als al het vlees is gedaan schenk je langs de rand van de pan wat heet/kokend water plus een scheutje azijn bij het braadvocht.
 3. Doe de deksel op de pan en zet het geheel in het midden van een op 100ºC conventioneel voorverwarmde oven en stoof in 3½-4 uur zacht en gaar. Keer tussentijds het vlees een paar keer en controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit en vul eventueel aan met een beetje extra water.
 4. Als het vlees zacht is en in draadjes uiteenvalt is het klaar. Gebruik het stoofvlees of draadjesvlees als basis voor hachee en jachtschotel. Of breng de jus op smaak met een klein stukje van een bouillonblokje, bindt met een maïzena-papje en serveer samen met het vlees bij bijvoorbeeld vers gemaakte rode kool met appeltjes en ananas. Eet smakelijk!
 1. In dit recept heb ik magere runderlappen gebruikt maar je kan natuurlijk ook riblappen of sucadelappen gebruiken. Sucadelappen hoeven minder lang te stoven dan magere runderlappen en riblappen zijn nog weer iets sneller klaar. Hoelang het vlees daadwerkelijk nodig heeft is onder andere afhankelijk van de dikte van het vlees. Hou dus vooral geen exacte tijden aan maar kijk goed hoe het stoven verloopt en beoordeel steeds opnieuw de zachtheid.
 2. Van 500 gr runderlappen hou ik een kleine 300 gaar stoofvlees over.
See also:  Wanneer Baby Korstje Brood?

Volg jij mij al via Instagram , Facebook of Pinterest ? Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.

Kun je Bieflapjes ook stoven?

Momenteel zijn de bieflappen en het gehakt in de aanbieding. Maar wat zijn bieflappen nu precies en wat kun je er mee? Bieflappen worden ook wel baklappen of magere runderlappen genoemd. Ze zijn geschikt om kort te bakken (6 tot 10 minuten) anders worden ze taai. Welk Vlees Kun Je Stoven Maar bieflappen zijn ook te gebruiken als stoofvlees, belangrijk is dan wel dat er genoeg vet in het vocht zit om ze mals te maken en dat ze lang genoeg sudderen. Eerst rondom dichtschroeien en vervolgens 2 tot 3 uur sudderen. Eventueel van te voren marineren voor een nog lekkerder resultaat. Smakelijk eten!.