Welk Vlees Mogen Vegetariers Wel Eten?

Welk Vlees Mogen Vegetariers Wel Eten

Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier. Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten.

Een vegetariër vervolgens is iemand die niets eet van het gedode dier. Rond vegetarisch eten en vegetarisme (het volgen van een vegetarisch voedingswijze) zijn er diverse definities in omloop. Zo zijn er mensen die zich vegetariër noemen, maar wel vis eten, zij heten eigenlijk pescotariërs; mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër.

Er zijn mensen die geen zuivel maar wel eieren eten, dat heet ovo-vegetariër of mensen die geen eieren maar wel melk eten, dat heet lacto-vegetariër. Daarnaast heb je ook veganisten. Wij vinden dat iedereen zich zo moet noemen waar hij of zij zich prettig bij voelt en verliezen ons liever niet in discussie over wanneer je je precies wel vegetariër mag noemen en wanneer niet.

Wel houden we graag de definitie van wat vegetarisch is duidelijk, zodat als je een vegetarische maaltijd bestelt je zeker weet dat je geen vis, kip of slachtafval krijgt. Bij producten gecertificeerd middels het internationale V-Label keurmerk – de Vegetariërsbond doet dat voor Nederland – heb je als consument hierover in een oogopslag duidelijkheid.

Daarnaast proberen we mensen voor te lichten over waar verborgen vlees in zit en wat voor ” vegetarische instinkers ” er zijn.

Wat mag je wel eten als je vegetarisch bent?

3 juni 2019 Anderzorg Stel… je hebt besloten geen vlees en vis meer te eten, bijvoorbeeld voor je gezondheid of omdat je een steentje wilt bijdragen aan een beter milieu. Waar kun je dan het best op letten om dit verantwoord en gezond te doen? Welke (nieuwe) producten verdienen je aandacht? Lees er meer over in dit blog! Verschillende soorten vega’s Officieel eet een vegetariër geen producten van gedode dieren. Dat wil zeggen geen vlees, geen vis, maar ook geen producten zoals gelatine (dit komt van de huid of beenderen van varkens) en kaas (want daar zit kalfsstremsel in). Vegetariërs die geen vis of vlees eten, maar wel zuivel en eieren worden doorgaand lacto-ovo vegetariërs genoemd.

 • Er zijn ook vegetariërs die geen vlees, maar wel vis eten, dit zijn de zogenoemde pescotariërs;
 • Vegetariërs die geen vlees, vis en andere dierlijke producten eten (zoals honing, eieren en zuivel) worden veganisten genoemd;

Wat zit er in vlees en vis? Vlees bevat over het algemeen een grote hoeveelheid eiwit en verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine B1, B12 en ijzer. Eiwitten zijn onmisbaar in je voeding. Ze bestaan uit aminozuren en dit zijn de bouwstenen van je lichaam.

Vitamine B1 en B12 zijn onder andere betrokken bij de energieproductie en ijzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een eiwit dat zuurstof vervoert in je lichaam. Vis bevat ook eiwit en daarnaast omega 3-vetzuren.

Deze vetzuren kan het lichaam niet zelf aanmaken, waardoor het belangrijk is dat deze in je voeding aanwezig zijn. De omega 3-vetzuren beschermen je lichaam tegen hart- en vaatziekten. Kortom: als je vegetariër bent, moet je dus letten op eiwit, vitamine B1, B12, ijzer en omega 3-vetzuren.

 1. Kies vaker voor peulvruchten Bonen (zoals kidney-, soja-, witte-, bruine- en chilibonen), kikkererwten en linzen vallen onder de productgroep peulvruchten;
 2. Peulvruchten zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen (waaronder ijzer);
See also:  Gedroogd Fruit Waar Te Koop?

Het is dus een ideale vleesvervanger! Wanneer je geen vlees en vis eet, kies dan minimaal 2 dagen per week een portie (= 75 gram) peulvruchten. Denk hierbij aan een portie chili sin carne (chili zonder vlees), falafel of wat tempeh of tofu bij een (zilvervlies)rijstgerecht.

Tempeh en tofu zijn gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Wanneer je deze producten combineert met granen (zoals zilvervliesrijst) of noten, krijgt je lichaam alle belangrijke bouwstenen (aminozuren) binnen die het nodig heeft.

Probeer het eens! Ga voor volkoren Volkoren granen (zoals brood, havermout en zilvervliesrijst) zijn rijk aan koolhydraten, vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen. Kies dus vaker voor deze producten, in plaats van de minder gezondere varianten zoals witbrood, cornflakes of witte rijst.

 • Daarnaast bevatten volkoren graanproducten ook ijzer;
 • Jammer genoeg is deze vorm van ijzer iets lastiger op te nemen door je lichaam dan de vorm van ijzer die in vlees zit, maar wanneer je het combineert met een product rijk aan vitamine C, wordt de opname bevorderd;

Kortom: eet een stuk fruit bij je (volkoren)broodmaaltijd, voeg wat fruit toe aan je havermout en eet voldoende groente bij je (zilvervlies)rijstgerecht! Denk aan zuivel en eieren Zuivelproducten (zoals melk, yoghurt en kwark) zijn rijk aan hoogwaardig eiwit (dat wil zeggen dat bijna alle bouwstenen, oftewel aminozuren, worden opgenomen en gebruikt door jouw lichaam) en calcium.

 1. Je kunt er voor kiezen dagelijks 2-3 porties te nuttigen;
 2. Liever geen zuivel? Kies dan dagelijks voor 1-2 porties verrijkt sojaproduct, zoals sojadrink of sojayoghurt;
 3. Deze producten zijn verrijkt met calcium en vitamine B12;

Eieren bevatten vooral eiwit en vet en zijn rijk aan vitamine B12. Kies wekelijks voor 2-3 eieren. Eet dagelijks een handje noten en zaden! Wist je dat de Gezondheidsraad dagelijks een handje (= 25 gram) noten en zaden adviseert? Noten en zaden bevatten gezonde vetten (namelijk het omega 3 vetzuur ALA), vitamines en mineralen.

 • Eet je vegetarisch dan kun je dus dagelijks een handje ongezouten noten en zaden toevoegen aan je voeding en op twee dagen zelfs twee porties noten;
 • Super gezond! Zeewier en algen Het klinkt misschien een beetje gek, maar zeewier en algen zijn heel gezonde keuzes! Zo bevat zeewier heel veel verschillende mineralen (zoals calcium en ijzer) en algen bevatten gezonde vetten (namelijk de omega 3-vetzuren EPA en DHA);

Probeer dus wat vaker een wakame-salade, zeekraal of doe wat nori-vellen in je vegetarische sushi-bowl! En nu? Een verantwoord vegetarisch voedingspatroon is rijk aan peulvruchten, volkoren graanproducten, zuivelproducten (of zuivelvervangers), eieren, noten en zaden én zeewier en algen.

 1. Wanneer je deze producten dagelijks binnen krijgt, zorg je ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en kun je makkelijk zonder vlees en vis;
 2. Bronnen: 1;
 3. Whitney, EN & Rolfes, SR (2015);
 4. Understanding Nutrition;

Cengage Learning. Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. (2016) 11(12):1970-1980. De Vegetariers Bond, geraadpleegd via https://www. vegetariers. nl/bewust/veelgestelde-vragen/wat-is-het-verschil-tussen-een-vegetarier-en-een-veganist op 6 juni 2017 4.

See also:  Spare Rib Express Wat Voor Vlees?

Gezondheidsraad (2015) Richtlijnen Goede Voeding, geraadpleegd via https://www. gezondheidsraad. nl/sites/default/files/201524_richtlijnen_goede_voeding_2015. pdf op 6 juni 2017. Het Voedingscentrum, geraadpleegd via http://www.

voedingscentrum. nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-eet-ik-minder-vlees-of-vegetarisch-. aspx op 6 juni 2017.

Is tonijn vegetarisch?

Trend – Visvrije vis wordt gezien als de nieuwe veganistische trend. De plantaardige varianten van tonijn in blik en tonijnmoot bestaan al langer. De Tuno, een vis-loze versie van tonijn, werd in 2018 door het Amerikaanse bedrijf Atlantic Natural Foods op de markt gebracht.

Wat kun je in plaats van vis eten?

Kant-en-klare visvervangers – Kant-en-klare visvervangers vind je in het schap met vleesvervangers in de supermarkt: plantaardige visburgers, vissticks, visfilet en visnuggets.

 • Het merk SoFine heeft SoFish burgers, filets en nuggets. Je vindt deze in Nederland bij Jumbo en Vomar en in België bij verschillende supermarkten, o. Carrefour, Delhaize en Colruyt
 • Bij de Aldi vind je visburgers en vissticks van het merk Meat Free Days
 • Vivera heeft visburgers en vissticks. Deze zijn bij verschillende supermarkten te koop
 • Vissticks zijn er ook van Vegafit. Te koop bij Albert Heijn
 • Vissticks van Woezel & Pip zijn te koop bij Jumbo
 • Albert Heijn en Delhaize hebben ook vissticks van eigen merk: ‘zeesticks’
 • In de diepvries bij grote filialen van Albert Heijn vind je plantaardige visfilet en vissticks van het merk Quorn
 • EkoPlaza verkoopt biologische vegan zeewierburgers en vissticks van het merk ProLaTerre

Online vind je vegan bloggers die vlees- en visvervangers testen. Van een aantal van de hier genoemde producten vind je een beschrijving en ervaring op bijvoorbeeld Gewoon Vegan en The Vegan Effect. Vegan Wiki is een informatiegids voor de Nederlandse veganist. Hier vind je lijsten met veganistische producten, merken en relevante informatie over veganisme.

 • Zo vind je er ook een uitgebreide lijst met vegan visvervangers en aanvullende informatie, zoals waar deze te koop zijn;
 • Let op! Kant-en-klare visvervangers zijn niet altijd plantaardig;
 • De vegetarische tonijnsalade van De Vegetarische Slager bijvoorbeeld, bevat melk;

De vervangers die op deze pagina afgebeeld staan, zijn uiteraard plantaardig. Het is wijs om goed de etiketten te lezen. In plantaardige webshops vind je nog meer aanbod aan kant-en-klare visvervangers, zoals plantaardige tonijn en zalm. Neem eens een kijkje bij onderstaande webshops.

 • Vegan Mission
 • Veggiedeli
 • Veggie4u

Met zeewier, zoals nori, kombu en wakame, kun je de smaak van vis nabootsen in gerechten. Zeewier vind je bij natuurvoedingswinkels, toko’s, maar ook steeds vaker in de supermarkt. Je vindt talloze plantaardige recepten met zeewier op het internet. Google er maar eens op. Op de website van de Vegan Challenge bijvoorbeeld vind je een plantaardige tonijnsalade en een vegan paella.

 1. Tip: zoek niet alleen op ‘vis’ maar ook op specifieke namen zoals ‘tonijn’, ‘zalm’ of ‘garnalen’ (‘scampi’);
 2. Als je van kookboeken houdt, zijn Non-fish-a-li-cious (2011) en Groente uit Zee (2015) van Lisette Kreischer aanraders;

Hierin vind je recepten met zeewier. Daarnaast zijn er talloze andere recepten die je kunt ontdekken als je plantaardig gaat eten. Het hoeft natuurlijk niet op vlees of vis te lijken. Er is veel ander lekkers. Kijk bijvoorbeeld eens op Vegan Challenge en Vegetus.

Wat ipv Zalm?

De Nederlandse producent van plantaardig voedsel SoFine introduceert de SoFish Fillets Salmon Style, een vegetarisch alternatief voor zalm. Vleesvervangers liggen al langer in de winkelschappen maar visvervangers zijn er nog niet zo veel. Dat komt deels doordat de smaak van vis lastig na te bootsen is, maar ook doordat er vanuit de Nederlandse markt niet veel vraag is naar visvervangers. De SoFish filet wordt vooral gemaakt van (non-gmo) sojabonen.

See also:  Hoe Maak Je Steak Tartaar?

Omdat vis veel voedzamer is dan soja, zijn extra ijzer en vitamine B12 aan het product toegevoegd. Wel is sojaolie een nuttige bron van de omega 3-vetzuren die je lichaam normaal gesproken ook uit vis zou halen.

De SoFish Fillet Salmon Style is verkrijgbaar bij Jumbo.

Is een ei vegetarisch?

Ik eet geen vlees. Is elke dag een ei goed voor me?   Niet elke dag, maar je mag wel vaker een ei dan vleeseters. Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.

 • In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt;
 • Maar vegetariërs hebben door hun gezondere voeding een lagere kans op hart- en vaatziekten en mogen twee keer zoveel eieren eten als vleeseters: 3 tot 4 per week;

Dus niet elke dag, maar om de dag! Je kunt de eieren zo eten, bij het ontbijt en de lunch bijvoorbeeld of als omelet bij het avondeten, maar denk ook eens aan een ei in pannenkoekenbeslag of een paar eieren in een quiche om die wat meer body te geven.

 1. Voor je gezondheid maakt het niet uit welk ei je eet, maar voor de leghennen wel;
 2. Kies een ei met drie sterren van de Dierenbescherming , zoals biologisch(dynamische) eieren of eieren uit de moderne Rondeel- of Kipster -stallen;

Het uitgekiende stalontwerp van de laatste twee levert optimaal dierenwelzijn op en is door de Dierenbescherming ook beloond met de maximale drie sterren. Update lente 2018.

Welke mozzarella is vegetarisch?

Bij het maken van kaas wordt stremsel gebruikt om een vaste structuur aan de kaas te geven. Stremsel kan afkomstig zijn uit de maag van een dier, dit noemen we dierlijk stremsel. Vegetarische kaas wordt gemaakt met niet-dierlijk stremsel, dit wordt microbieel stremsel genoemd.

 1. Alle kaas, van mozzarella en geitenkaas tot Goudse kaas, kan zowel vegetarisch als niet-vegetarisch zijn;
 2. Kaas gemaakt met microbieel stremsel is echter minder geschikt om te rijpen, daarom gebruiken wij dit slechts in beperkte mate;

Op de ingrediëntenlijsten op onze verpakkingen of op deze website kun je lezen of we dierlijk stremsel of microbieel stremsel hebben gebruikt. –>.

Wat eet je als vegetariër op brood?

Wat eet je als vegetariër op brood?

Hoeveel eieren eten als vegetariër?

Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten. .

Wat houd vegetarisch eten in?

De definitie van ‘vegetariër’ verschilt van persoon tot persoon. Algemeen kun je stellen dat een vegetariër iemand is met een voedingspatroon waarin hij of zij de consumptie vermijdt van producten waarvoor direct dieren gedood zijn. De meeste vegetariërs eten dus geen vlees, vis of schaaldieren.