Welk Vlees Veel Eiwitten?

Welk Vlees Veel Eiwitten
Lijst met eiwitrijke voeding

Voedsel (per 100 gram) Eiwitten Vet
Tonijn (in blik) 26. 3 gram 10. 7 gram
Kalkoen 22. 3 gram 1. 2 gram
Hertenvlees 30. 2 gram 3. 19 gram
Yoghurt 4. 5 gram 11. 0 gram

Nog 47 rijen.

Waar haal je de meeste eiwitten uit?

De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.

Welk vlees is goed voor spieropbouw?

1) Rood vlees: – Het nadeel van diëten waarbij je geen koolhydraten en vetten mag eten, is dat je testosterongehalte kan dalen. Dit heeft soms zelfs een negatief effect op je spieropbouw en kan zelfs leiden tot spierafbraak. Veel sporters die spieren willen opbouwen, eten daarom veel rood vlees om het testosterongehalte van het lichaam op peil te houden.

Als je spieren wilt opbouwen, kun je theoretisch gezien tot twee keer per dag rood vlees eten. Maar dit is natuurlijk niet altijd even makkelijk: als je de voorkeur geeft aan een makkelijkere oplossing, kun je dit ook vervangen door Creatine of L-Carnitine – beide verkrijgbaar in onze webshop.

Deze supplementen leveren dezelfde belangrijke voedingsstoffen als rood vlees.

Wat zijn de gezondste eiwitten?

Waar zitten hoogwaardige eiwitten in?

Waar zitten eiwitten in? Dierlijke en plantaardige eiwitbronnen – Veel mensen willen weten waar eiwitten in zitten. Eiwitten zijn te vinden in zowel dierlijke producten als plantaardige:

 • dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel bevatten alle essentiële aminozuren die goed opgenomen worden door het lichaam. Daardoor worden ze ook wel hoogwaardige eiwitten genoemd. Een dierlijke eiwittopper is vis;
 • plantaardige voedingsmiddelen zoals noten, zaden, paddenstoelen, granen en groenten bevatten ook eiwitten. Echter deze zijn niet helemaal compleet omdat ze niet alle aminozuren bevatten. Soja is hierop een uitzondering. Om die reden wordt het dan ook veel gegeten door vegetariërs. Alhoewel soja alle essentiële aminozuren bevat en in die zin complete eiwitten levert, heeft het eten van soja ook nadelen.

  Zo is bijna alle soja genetisch gemanipuleerd en bevat soja stoffen die de werking van de schildklier kan ondermijnen. Ook bevat soja stoffen die erg lijken op lichaamseigen hormonen. Om die reden is soja voor jonge kinderen minder geschikt.

  Een plantaardige eiwittopper is spirulina.

Hoe kom ik aan 80 gram eiwitten per dag?

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Ze leveren niet alleen energie, het zijn ook belangrijke bouwstoffen voor onze spieren. Een gezonde vrouw van 75 kilo heeft 60 gram eiwit per dag nodig. En dat is niet niks. Zeker niet al je bedenkt dat er situaties zijn, waarin de eiwitbehoefte veel hoger is.

Een diëtist kan de precieze hoeveel eiwit bepalen die iemand in zo’n geval nodig heeft. Eiwit in een dagmenu Hoeveel eiwit je binnenkrijgt, hangt natuurlijk af van wat je eet. Maar in welke voedingsmiddelen zit veel eiwit? Het is vooral belangrijk om te variëren met voedingsmiddelen zoals vlees(vervangers), zuivel, noten of peulvruchten, want dat zijn echte eiwitbronnen.

Maar voor ouderen is het soms best lastig om de aanbevolen hoeveelheid eiwit binnen te krijgen, bijvoorbeeld door een verminderde eetlust. Uit onderstaand dagmenu blijkt dat je behoorlijk veel moet eten om aan voldoende eiwitten te komen.

Voedingsmiddel Eiwitten
Ontbijt
Bruine boterham (35 gram) 3,4 g
Halvarine (5 gram) 0,0 g
Jam (15 gram) 0,0 g
Bruine boterham (35 gram) 3,4 g
Halvarine (5 gram) 0,0 g
Kaas, 48+ (20 gram) 4,6 g
Kopje thee (150 gram) 0,0 g
Tussendoor
Banaan (130 gram) 1,4 g
Kopje koffie (150 gram) 0,8 g
Koffiemelk (10 gram) 0,8 g
Suiker (4 gram) 0,0 g
Lunch
Kop groentensoep (250 gram) 1,2 g
Bruine boterham (35 gram) 3,4 g
Halvarine (5 gram) 0,0 g
Kipfilet (15 gram) 2,6 g
Witte boterham (35 gram) 3,4 g
Halvarine (5 gram) 0,0 g
Pindakaas (15 gram) 3,4 g
Glas halfvolle melk (150 gram) 7,6 g
Tussendoor
Schaaltje vruchtenkwark (150 gram) 7,6 g
Kopje thee (150 gram) 0,0 g
Avondeten
Rode bietjes (200 gram) 1,4 g
Aardappelen (150 gram) 2,7 g
Slavink (80 gram) 16,6 g
Schaaltje vanillevla (150 gram) 3,3 g
Tussendoor
Kopje koffie (150 gram) 0,0 g
Koffiemeld (10 gram) 0,8 g
Suiker (4 gram) 0,0 g
Speculaasje (7 gram) 0,4 g
Totale hoeveelheid eiwit per dag 65,5 g

.

Wat stimuleert de spiergroei?

Zo versnel je spieropbouw met krachttraining: 5 tips! – Oké, we weten nu hoe spiergroei werkt. Wil jij zo snel mogelijk spiermassa opbouwen en de gewenste resultaten zien? Tijd om zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het groeien van je spieren. Met deze tips én volledige inzet kom jij waar je wilt zijn! 

 1. Kies de juiste oefeningen voor je training Weet jij welke spiergroepen je wilt trainen? Alleen je billen, je bovenlichaam of full body? Het is belangrijk dat je daar je trainingsschema op aanpast. Die beenspieren gaan natuurlijk niet groeien als je alleen opdrukt. Wanneer je gericht traint, zie je sneller progressie! Naast de grote spiergroepen, kun je ook nog selectief zijn in welke kleinere spiergroepen je extra wilt trainen. Ga je bijvoorbeeld voor de zijbuikspieren of de rechte buikspier? Doe van tevoren onderzoek naar de specifieke oefeningen waarmee jij jouw resultaten kan bereiken. Dus hup, de boeken in!
 2. Ga voor de kracht van herhaling Om de spiergroei te versnellen is het verstandig om je oefeningen én de training meerdere keren te herhalen (ook wel: trainingsfrequentie). Denk aan zo’n 8 tot 10 herhalingen per oefening, die je in 3 of 4 sets kunt uitvoeren (dus 3 of 4 keer 8 tot 10 herhalingen). En je hoeft je echt niet elke dag in het zweet te werken, zoals vaak gedacht wordt. Met 3 tot 4 work-outs per week bevorder je al de spieropbouw!  Verder is het belangrijk dat je de herhalingen na een tijdje opschaalt.

  Hier kun je tijdens je work-out op letten. Denk aan het soort krachtoefeningen, maar ook trainingsfrequentie, trainingsduur en trainingstempo. Zo voorkom je dat je een verkeerde spiergroep traint (en per ongeluk legday skipt).

  Je kunt namelijk steeds meer aan doordat je spieren sterker worden. Wil je verder groeien, dan moet je jouw lichaam meer uitdagen. Schaal je herhalingen dus beetje bij beetje op! Hiervoor kun je verschillende schema’s gebruiken, die makkelijk online te vinden zijn.

  Het blijft een discussie in de fitnessindustrie: kun je beter met meer herhalingen of meer gewicht trainen? Balans is het antwoord! Zorg ervoor dat je gewichten niet te licht zijn, maar dat je ook genoeg herhalingen meepakt.

  Ga je met meer gewicht trainen, dan doe je minder herhalingen en vice versa. Ook met gewicht is het het beste om telkens op te schalen. Zowel gewicht als herhalingen dragen bij aan het versnellen van spiergroei. Maar blijf altijd naar je lichaam luisteren! 

 3. Train in een passend tempo Naast herhalingen, is ook de snelheid van de uitvoering van je oefeningen en de trainingsduur belangrijk voor spieropbouw. Je kunt ervoor kiezen om snel en explosief te trainen, maar wij raden juist aan om de oefeningen langzaam en gecontroleerd uit te voeren. Zo houd je maximale spanning in je spieren. Race je dus niet door de oefeningen heen!  Wil je spieren opbouwen, dan kun je het beste een trainingsduur van 60 tot 90 minuten aanhouden. Niet té enthousiast van start gaan dus!
 4. Neem voldoende rust Hè hè, even rust. Tijd om op adem te komen tussen je oefeningen door. De optimale rusttijd tussen je oefeningen door voor spiergroei is zo’n 30 tot 45 seconden. Korte rustpauzes hebben een positief effect op het groeihormoon dat in je spieren zit. Na 30 seconden zijn je spieren én jij weer opgeladen voor de volgende set herhalingen!  Verder is het voor je spieropbouw belangrijk om tussen je trainingen 48 uur rust aan te houden (hier valt slapen ook onder).
  • Niet langer! Want als je te lang traint, komt er een stofje vrij in je spieren die ervoor zorgt dat je spieropbouw juist uitblijft;
  • Dat is het beste voor het herstel van je spieren;
  • Wil je toch graag elke dag sporten? Wissel dan af tussen oefeningen en spiergroepen;

  Spieren groeien niet tijdens het trainen, maar in het herstelproces dat op de training volgt. Ja, onderschat herstel en rust niet!

 5. Eet voeding die spiergroei bevordert De krachttraining zelf is natuurlijk belangrijk, maar ook wat je om je work-out heen eet! Het eten van voldoende eiwitten is nodig om je spieren op peil te houden en het groeiproces goed te laten verlopen. Eiwitten zitten in voeding als vlees, vis, zuivel en natuurlijk eieren, maar ook in noten, peulvruchten en granen. Fanatieke krachtsporters hebben volgens Kenniscentrum Sport & Bewegen zo’n 1. 2 tot 2. 0 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig voor spierherstel.

Wat moet je eten voor meer spiermassa?

Optimaal presteren met goede voeding – Gezond eten is de basis voor goede prestaties. Als je eet volgens de Schijf van Vijf  krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt en die gezondheidsvoordelen bieden. De meeste krachtsporters krijgen met gezonde voeding voldoende eiwitten binnen.

Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.

Een hogere eiwitinname dan de eiwitbehoefte leidt niet tot meer spiergroei. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof of wordt opgeslagen in de vorm van vet. Dit kan zorgen voor een ongewenste toename in lichaamsgewicht. Lees meer over de zin en onzin van sportsupplementen.

Is biefstuk goed voor je spieren?

Belangrijkste boodschap: zowel melk als biefstuk zorgt na krachttraining voor een opbouw in spiermassa. Zolang beide voorzien in ±30 gram eiwit kan het lichaam aan de slag met het herstel.

Heeft yoghurt veel eiwitten?

Snel terug zin of een hongertje na die boterham met choco?  Kies voor een verzadigend ontbijt of tussendoortje!   🙂 Soms kan het interessant zijn om eens te kiezen voor een eiwitrijke yoghurt of SKYR. Een ‘normale’ yoghurt bevat gemiddeld gezien zo’n 3-4 gram eiwitten op 100 gram (3-4%).

Een eiwitrijke yoghurt bevat zo’n 10 gram eiwitten op 100 gram (10%). Tegenwoordig vind je zelf soorten tot 20% eiwitten. Het voordeel is dat deze yoghurtsoorten langer een verzadigend gevoel geven. MAAR  let er wel op dat je uiteraard altijd  kiest voor de  ongesuikerde natuurversie!!.

anders laat je het toch maar beter in de winkel staan!    😉 En. alles met mate!  Varieer ook zeker met een ‘gewone’ ongesuikerde natuur yoghurt  (afkomstig van biologische landbouw) met levende fermenten. Lekker goed voor onze darmflora ! Heel belangrijk om deze goed te onderhouden, o. 🙁 Welk Vlees Veel Eiwitten   (Pur Natur ‘High Protein’ met zo’n 7% eiwitten) ‘ Pur Natur ‘ heeft nu trouwens ook een SKYR versie op de markt met 11g eiwitten / 100 gram. SKYR is een typisch melkproduct van Ijsland. Skyr is eerder een kaasproduct dat qua structuur op yoghurt lijkt. Eigenlijk een soort ‘ superfood ‘: extra eiwitrijk (en dus lekker verzadigend!), vetarm (geen ongezondere verzadigde vetten die wél in een Griekse yoghurt zitten) én het bevat dus gezonde bacteriën voor onze darmen (ons 2de brein!).

in functie van een goede immuniteit ! Lees ook onze interessante post i. etiketten lezen : nuttig ook voor alle yoghurt soorten die er tegenwoordig op de markt bestaan. 🙂 Mag je geen dierlijke yoghurt soorten eten?  Geen probleem: dit is een voorbeeld van een  plantaardige eiwitrijke ‘yoghurt’ soort.

Deze soort bevat wel iets minder eiwitten (6,2%). Kies ook weer hier enkel voor de ongesuikerde versies! .

Hoe kun je meer eiwitten eten?

Is Zalm eiwitrijk?

Welke producten zijn eiwitrijk? – De meeste voedingsproducten bevatten een combinatie van eiwitten, koolhydraten en vetten. Sommige voedingsmiddelen bevatten meer eiwitten dan andere. Producten die veel eiwit bevatten noemen we eiwitrijk. Waar zitten eiwitten in? Zie deze lijst met eiwitrijk voedsel:

Soort voeding Eiwitten per 100 gram
Vlees
Rosbief 28
Biefstuk 25
Entrecôte 23
Kipfilet 23
Varkenshaas 23
Tartaar 22
Vis
Tonijn 25
Gerookte zalm 25
Inktvis 24
Makreel 24
Tong 23
Sardines 22
Vleesvervangers
Seitan (gluten) 22
Vegetarisch gehakt 18
Vegetarische hamburger 16
Vegetarische kipstukjes 14
Tofu / tahoe 12
Tempeh 12
Zuivel
Parmezaanse kaas 40
Harde kaas 25 – 35
Zachte kaas 10 – 17
Skyr 11
Magere kwark 9
Eieren 13
Groente  
Taugé 7
Boerenkool 4
Spruitjes 4
Broccoli 3
Spinazie 3
Avocado 3
Bonen (gekookt)
Sojabonen 17
Lupine 16
Edamame 11
Linzen 10
Zwarte bonen 9
Kidneybonen 8
Granen (ongekookt)
Quinoa 16
Amaranth 14
Havermout 13
Couscous 13
Spelt 12
Volkorenpasta 12
Noten en zaden
Hennepzaad 37
Zonnebloempitten 27
Pinda’s 25
Pompoenpitten 25
Pistachenoten 20
Lijnzaad 20

Bronnen: [14,15].

Kan je dik worden van te veel eiwitten?

Je zou kunnen aankomen – ‘Ten eerste kan een eetpatroon met veel eiwitten helpen om eerder vol te zitten. Dit komt door het verzadigende effect van eiwitten, dat is een paar procent hoger dan dat van vetten en koolhydraten’, zegt Jeroen. Verwacht hier geen wonderen van, maar het is interessant om te vermelden.

Wat is een eiwitrijk ontbijt?

Eiwitten zijn gezond. Dat weet je vast wel. Maar krijg jij ook voldoende eiwitten binnen? Helemaal als je aan fitness doet, heb je net even meer eiwitten nodig dan minder actieve mensen. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg binnenkrijgt? Een goed begin is om de dag te starten met een eiwitrijk ontbijt! Wat is een eiwitrijk ontbijt?   Wij geven je 10 super lekkere suggesties voor een eiwitrijk ontbijt.

 • Zo valt er altijd wat te kiezen! 1;
 • Quinoa-ontbijt Kook quinoa en meng het met appel, een scheutje  melk  en een flinke snuf  kaneel;
 • Voeg eventueel nog wat gehakte  walnoten  toe;
 • Boerenomelet Eieren zijn natuurlijk vaak terug te vinden in een eiwitrijk ontbijt;

Bijvoorbeeld door er een omelet van te maken, met restjes groente van de vorige dag en wat kip of ham. Eiwit pannenkoeken Eiwitpannenkoeken zijn super makkelijk om te maken als ontbijt: mix 150 gram havervlokken, 100 gram  kwark , 3 eieren, 100 ml melk en wat kaneel, en bak hier pannenkoekjes van.

Griekse yoghurt of kwark Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermout Havermout pap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt.

Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel. Je hebt gegarandeerd de hele ochtend een vol gevoel. Brood met vleeswaar en hüttenkäse Brood , in combinatie met eiwitrijk beleg is ook een prima keuze. Neem volkoren- of  speltbrood  en beleg dat bijvoorbeeld met rosbief en hüttenkäse.

 • Lekker met komkommer, tomaat en wat peper;
 • Ander  mager vleeswaar  kan natuurlijk ook!  7;
 • Supersnelle Brinta shake Heb je haast ‘s morgens? Meng dan melk en brinta in een take-away beker en drink dit onderweg op;

Gezond, voedzaam en snel! 8. Zelfgemaakte pindakaas-eiwitshake Meng twee bevroren bananen met 200 gram kwark, een eetlepel pindakaas, 100 milliliter melk en 2 theelepels cacao in een blender en tadaa! Je hebt een super lekkere shake. Peulvrucht salade met tonijn Niet het meest voor de hand liggend, maar wie zegt dat een salade in de ochtend niet kan? Maak eens een salade met peulvruchten, tonijn, sla, tomaat, komkommer en natuurlijk een eitje.

10. Eiwitrepen Eiwitrepen  zijn ook supersnel als ontbijt. Je maakt ze van te voren en bewaart ze in de koelkast. Maak een deeg van 100 gram havermout, 200 gram eiwitpoeder, 1 eetlepel cacaopoeder, fijngehakte noten, 100 ml melk, 2 eetlepels  honing  en 2 eetlepels pindakaas.

Verdeel dit over een ovenschaal, druk het goed aan en laat het opstijven in de koelkast. Snij de plak vervolgens in repen. Meer informatie over het belang van voeding voor krachtsport lees je  hier. Ook staan er  10 heerlijke eiwitrijke diners  op de site van Basic-Fit.

Welke eiwitten zijn de beste?

Welk Vlees Veel Eiwitten Andy Crawford Getty Images Je weet inmiddels (hopen we) dat je eiwitten nodig hebt bij het opbouwen van spieren, en bij het verliezen van die laatste kilo’s. Ook zorgen ze voor een sneller verzadigd gevoel. Uit recent onderzoek gepubliceerd in Applied Physiology, Nutrition and Metabolism blijkt dat het niet zozeer gaat om de hoeveelheid eiwitten die je eet, maar uit welke voedingsmiddelen je deze haalt. Waarom? Ten eerste bevat iedere bron van eiwitten – van kip tot en met pinda’s – een andere samenstelling van aminozuren, dit zijn de bouwstenen van eiwitten.

Van de 20 verschillende aminozuren zijn er 9 essentieel, deze kun je alleen uit voedsel halen. Hierdoor is het erg belangrijk dat je genoeg van deze aminozuren binnenkrijgt. Dierlijke voedingsmiddelen zoals eieren, vlees en zuivel bevatten deze aminozuren bijna allemaal, in tegenstelling tot de meeste plantaardige voedingsmiddelen die maar een fractie van deze 9 aminozuren bevatten.

Wat betekent dat als je al je eiwitten uit enkele plantaardig bronnen haalt, zoals kikkererwten, je uiteindelijk niet alle essentiële aminozuren binnenkrijgt, vertelt Rajavel Elango, co-auteur van dit onderzoek en voedings- en metabolisme onderzoeker aan the University of British Columbia’s School of Population and Public Health.

 • Als je al je eiwitten uit plantaardig voedsel haalt, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk varieert in eiwitrijke groenten, zodat je gegarandeerd alle essentiële aminozuren binnenkrijgt;
 • Ten twee betekent dit niet dat je als carnivoor nu je groenten kunt gaan skippen, en dagelijks enkel biefstukken kunt gaan verslinden om genoeg eiwitten en aminozuren binnen te krijgen;

Hierdoor krijg je teveel calorieën, verzadigd vet en cholesterol binnen. Ten slotte – dit is misschien wel de meest belangrijke reden om je eiwitrijke voedingsmiddelen zorgvuldig te kiezen – bevat ieder voedingsmiddel een unieke samenstelling van vitaminen en mineralen, zegt Elango.

Sommigen zijn rijk aan vitamine D, anderen zitten vol met vezels of bevatten zelfs alles. Je lichaam kan niet zoveel met eiwitten als je een tekort hebt aan essentiële vitamines en mineralen. Zeker weten dat je al je eiwitten uit goede bronnen haalt? We geven je 9 tips: Eieren Ze bevatten niet alleen 6 gram eiwitten per ei, maar het is ook nog eens een van de meest waardevolle eiwitten die je binnen kunt krijgen, zegt diëtist Bonnie Taub-Dix.

De eiwitten in eieren bevatten de hoogste biologische waarde, wat betekent dat de eiwitten helpen om weefsels op te bouwen. Daarnaast zijn ze rijk aan choline, vitamine B12 en D, allen essentieel voor veel energie. Maar is een ei per dag niet gevaarlijk voor je hart? Onderzoek gepubliceerd in the British Journal of Medicine heeft aangetoond dat je een ei per dag kunt eten zonder dat je kans op hart- en vaatziekten wordt vergroot.

 • Hüttekase We kunnen deze kaas net zo goed ‘wonderkaas’ noemen;
 • Het bevat maar liefst 12,3 gram eiwitten en 100 procent van je ADH calcium;
 • Ook niet geheel onbelangrijk: het zit vol met caseïne, waardoor je je langer verzadigd zult voelen;

Kip Als je regelmatig ijzer tilt, eet je wekelijks vast al heel wat kipfilets. En dat is goed. Kip bevat namelijk veel minder verzadigd vet dan de meeste soorten vlees, en bevat 22,8 gram eiwitten per 100 gram. Volkoren Deze gezonde granen bevatten meer eiwitten dan complexe koolhydraten.

De beste bronnen zijn quinoa, bulgur en freekeh. Allen zijn tegenwoordig te vinden in de meeste supermarkten. Ze bevatten minstens 6 gram eiwitten per portie. Daarnaast is quinoa een van de meest complete plantaardige voedingsmiddelen als het op eiwitten aankomt, het bevat namelijk alle 9 essentiële aminozuren.

Vis ‘Weinig calorieën en bomvol omega-3-vetzuren, wat goed is voor je én je humeur,’ zegt Taub-Dix. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in American Journal of Preventive Medicine dat het veroudering van je hersenen tegengaat. De meest gezonde vissoorten: tonijn en zalm.

 1. Beiden bevatten meer dan 20 gram eiwitten per 100 gram;
 2. Peulvruchten Eiwitten, vitamine B en vezels haal je vooral uit bonen, linzen, erwten en sojabonen;
 3. Grieke yoghurt Of je het nou eet als ontbijt, snack of als dip, magere Griekse yoghurt bevat 17 gram eiwitten per portie;

En mocht je het je afvragen, het feit dat een mager product minder calorieën bevat zorgt er niet voor dat er minder eiwitten in zitten, wel minder suiker. Noten Ze staan bekend om hun hoge gehalte onverzadigd vet, maar ze zitten ook vol met eiwitten. Kies wel voor de ongezouten variant.

Bladgroenten Broccoli, boerenkool en spinazie, alle drie bevatten ze weinig calorieën en zijn ze rijk aan eiwitten. Ze bevatten daarentegen niet alle essentiële aminozuren, maar door ze te combineren met peulvruchten kom je toch snel aan al je aminozuren.

Originele bron: US Health News. Volg je Men’s Health al op Facebook en Instagram ?.

Hoe kun je meer eiwitten eten?

Hoe kom je aan voldoende eiwitten?

Eiwitten in plaats van supplementen – In hun verklaring beveelt de IAAF om meerdere redenen volwaardige voedselbronnen van eiwitten aan, in plaats van supplementen. Ze zijn goedkoper en bevatten bovendien andere waardevolle voedingsstoffen. Een bessensmoothie, bijvoorbeeld, levert je ook nog calcium en antioxidanten; een cracker met tonijn voorziet je van een portie eiwitten, maar ook van omega-3-vetzuren en koolhydraten.

En dat voor een fractie van de prijs van een instant eiwitdrank, zei Burke. Als je naast je eiwitshake alleen calciumsupplementen inneemt of alleen visoliesupplementen gebruikt, krijg je die andere voedingsstoffen, zoals koolhydraten of antioxidanten niet binnen.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen situaties zijn waarbij een eiwitshake handig en noodzakelijk is. Het is sowieso beter dan helemaal geen eiwitten binnen te krijgen. ‘Als je traint of wedstrijden doet in een omgeving waar het niet mogelijk is om voedsel veilig op te slaan of te bereiden, dan biedt een eiwitdrank of een herstelshake met eiwitpoeder en water uitkomst’, zei Burke.

Waar het op neerkomt is dat het eten van ongeveer 20 gram eiwit per maaltijd – uit volwaardige voedingsmiddelen zoals rundvlees, kip, vis, eieren, melk, kaas, yoghurt en soja – je zal helpen om te herstellen van een training, en om je spieren sterker te maken.

Je trainingsresultaten en wedstrijdprestaties zullen daardoor verbeteren. Tekst: Danielle Zickl Welk Vlees Veel Eiwitten Runner’s World.

Waar zitten een hoop eiwitten in?

Waar heb je eiwitten voor nodig? – Eiwitten zijn onmisbaar voor spieren, organen, zenuwstelsel en bloed. Daarnaast ontstaat tijdens het sporten spierschade. Door het eten van voldoende eiwitten (die het lichaam omzet in aminozuren), kunnen je spieren herstellen en weer opbouwen [ 1 ].

 1. De mate waarin het lichaam spieren opbouwt, hangt af van de soort training die je doet, maar ook van de timing en de dosis van de eiwitinname   [ 3 ];
 2. Voorbeelden van gezond dierlijk eiwitrijk voedsel zijn kip, vis, ei en magere melk;

Verder kan je goede eiwitten halen uit whey , caseine en ei-eiwit  [ 4 , 5 ]. Maar er bestaan ook veel goede plantaardige eiwitbronnen, zoals sojaproducten, seitan en plantaardige eiwitpoeders op basis van bijvoorbeeld soja of erwteneiwit.

Wat gebeurt er als je te veel eiwitten eet?

Conclusie: meer eiwit schadelijk of niet? – Het is belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Een tekort aan eiwit in de voeding kan schadelijk zijn en leiden tot een achterblijven in de groei, slecht herstel, verminderde weerstand en afbraak van de spiermassa.