Welk Vlees Voor Carpaccio?

Welk Vlees Voor Carpaccio
Traditioneel wordt carpaccio gesneden van de ossenhaas, het fijnste stuk vlees van een rund. Maar je kunt ook carpaccio snijden van rosbief of kogelbiefstuk. Dat is iets minder mals, maar als je Iers rundvlees gebruikt is het nog steeds heel erg lekker. Carpaccio is heerlijk als lunch of als voorgerecht. Heerlijk! Welk Vlees Voor Carpaccio.

Wat voor vlees wordt er gebruikt voor carpaccio?

Carpaccio is een gerecht dat in Nederland vaak als voorgerecht wordt gegeten. De officiële vertaling van dit Italiaanse woord is ‘dun gesneden’. Op vlees. nl hebben we het over rundercarpaccio. Dit zijn flinterdun gesneden plakjes runderlende, de achtermuis of andere magere zachte delen.

 • Het is een mager gerecht en valt onder de categorie rood vlees;
 • Naast rundercarpaccio zie je ook carpaccio van bijvoorbeeld tonijn, biet en zalm;
 • Nederlandse restaurants serveren rundercarpaccio vaak met pijnboompitten, een zoetzure dressing van honing-mosterd, kleine plakjes kaas, een paar kappertjes en rucola;

Truffelmayonaise of pesto zien we ook nog wel eens als topping voorbijkomen. Het gerecht is verbonden met beroemde namen uit de kunst en koks hebben er vaak een haat-liefdeverhouding mee. Hier lees je over die haat-liefdeverhouding en waar carpaccio oorspronkelijk vandaan komt.

Welk deel van de koe is carpaccio?

Ossenhaas, Kogelbiefstuk, Rundermuis of een Bloemstuk. Waar komt het vlees van de carpaccio vandaan? De dunne lende, ossenhaas, bovenbil, de muis of het bloemstuk; er wordt van vele delen koe graag carpaccio gemaakt. En dat is niet verboden. Maar in het originele en recept van Giuseppe Cipriani is het een mals stuk runderlende dat kakelvers en platgeslagen op het bord ligt.

Ontdek met deze kleine anatomie van de koe wat voor vlees er gebruikt wordt voor carpaccio. Dunne lende:  Dit is het juweeltje van Giuseppe Cipriani. De lende is een homp vlees zonder ribben of wervels. Het zit in de rug van de koe en is perfect om een fijne carpaccio van te schaven.

Het staat bekend om zijn malse en zachte smaak: daar heb je dus ook geen pijnboompit- of pesto- poespas bij nodig. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Ossenhaas:  In het recept benoemt Cipriani ook de ossenhaas. Deze omschrijft hij als “minder smaakvol, maar wel makkelijker te bereiden”.

Een goede tweede dus, ook qua prijs. Het is een zeer mals stukje vlees, dat net als de dunne lende vrijwel vrij is van vet en bindweefsel. In veel Nederlandse restaurants krijg je carpaccio van de ossenhaas voorgeschoteld.

Bovenbil:  Hier haalt de slager een kogelbiefstuk vandaan. Die kan op je bord verschijnen als een kwaliteitsbiefstuk, maar dus ook als carpaccio. In vergelijking met de ossenhaas is het bilvlees wat minder mals. Een koe zie je niet snel schudden met die flinke billetjes, toch spant hij deze spieren wel veel aan tijdens het lopen.

See also:  Waarom Heeft Een Kalkoen Een Lel?

Dus iets stugger, maar zeker smaakvol. Achtermuis:  Het meest naar achteren gelegen stuk vlees, maar niet de minste. De muis is grof van structuur en behoorlijk mager. Zonder muis geen rosbief, en rookvlees komt ook vaak van dit speciale deel van de koe.

En met de juiste preparatie kan het ook als carpaccio verschijnen in jouw supermarkt. Bloemstuk:  Slagers maakten vroeger kleine motiefjes in het net geslachte vlees, om hun vakmanschap aan te tonen. Het vlees zette vervolgens iets uit, waardoor de motiefjes tot ‘bloei’ kwamen, vandaar de naam bloemstuk.

Is rosbief en carpaccio hetzelfde?

Soms bedenk je een recept om een ingrediënt heen. Dat had ik met de truffelmayonaise van Jean Baton die ik onlangs in de Food we love box ontving. Die mayonaise is zo ontzettend lekker en ik begrijp wel dat het een guilty pleasure is van Culy’s Monique. Ik gebruikte hem om mijn carpaccio van rosbief nog lekkerder te maken.

Officieel wordt carpaccio gemaakt van rauw vlees, dat is bij rosbief anders. Dit is namelijk wel aangebraden, je kunt hem zo rosé braden als je zelf wilt. Ik heb deze rosbief wel zelf aangebraden en verder gegaard in de oven tot een kerntemperatuur van 57 graden.

Je kunt ook rosbief bij je slager halen en daar ben ik in dit recept van uitgegaan, want ik kan me zo voorstellen dat je nu niet de tijd hebt om een heel stuk rund te bereiden. Ingrediënten voor 4 personen 200 gr rosbief 4 el Truffelmayonaise 2 el water 40 gr pijnboompitten Handje zongedroogde tomaatjes 50 gr rucola Parmezaan Olijfolie Zo maak je het Verdeel de plakjes rosbief over het bord.

 • Maak de sla aan iets met iet olijfolie en verdeel dit in het midden van de rosbief;
 • Snijd een paar zongedroogde tomaatjes in stukjes en verdeel deze over het bord;
 • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en verdeel ze over de carpaccio;
See also:  Hoe Bak Je Een Brood?

Maak de truffelmayonaise aan met het water, hierdoor wordt het iets vloeibaarder en kan je het beter over de carpaccio dresseren. Dresseer de truffelmayonaise over de carpaccio. Garneer de carpaccio van rosbief met wat Parmezaan. Welk Vlees Voor Carpaccio.

Wat is rundercarpaccio?

Carpaccio
Carpaccio
Land   Italië
Hoofdingrediënt(en) rundvlees
Serveertemperatuur koud
Gang voorgerecht
Portaal     Eten en drinken

Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vetrandje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus , melk, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht. Het gerecht werd bedacht in 1950 in Venetië , Italië. Giuseppe Cipriani, de toenmalig eigenaar van Harry’s Bar in Venetië, had vele beroemde stamgasten, onder wie Charlie Chaplin en Ernest Hemingway. Een Venetiaanse gravin, Amalia Nani Mocenigo, was ook een veelgeziene gast.

Zij leed aan bloedarmoede en moest van haar dokter rauw rood vlees eten. Cipriani bedacht daarop de carpaccio-schotel. Hij noemde dit gerecht naar de schilder Vittore Carpaccio , van wie op dat moment een overzichtstentoonstelling werd gehouden in Venetië.

Cipriani werd geïnspireerd door het diepe rood en herkenbare geel dat Vittore Carpaccio in zijn schilderijen gebruikte. De carpaccio-schotel is een blijver op het menu van Harry’s Bar. Er zijn in de loop van de tijd vele varianten op het gerecht ontstaan, met, in plaats van de runderlende, ingrediënten als rauwe tonijn , marlijn , biet , zalm en kalfs biefstuk.

Wat is malser ossenhaas of entrecote?

Wat is lekkerder entrecote of ossenhaas? – Entrecote (striploin) komt uit de dunne lende van het rund. Een lange eenvormige spier met een randje vet en een beetje vetmarmering. Dat randje vet is belangrijk omdat het meer smaak geeft met het bakken. Het is mals vlees, wel iets steviger dan de ossenhaas maar meer smaak door de vetdooradering.

Wat kost carpaccio bij de Lidl?

€ 2,69. Prijs en voorwaarden zoals vermeld in de folder zijn leidend.

Is rosbief rauw vlees?

Adviezen voor zwangere vrouwen – Zwangere vrouwen moeten uitkijken met vleeswaren in verband met listeria , toxoplasmose en te veel vitamine A. Deze regels gelden voor zwangere vrouwen:

 • Eet geen rauwe of deels rauwe vleeswaren, zoals rosbief, filet américain, ossenworst, tartaar en carpaccio. Ook salami, chorizo of rauwe ham zijn deels rauwe vleeswaren en eet deze alleen eten als je ze goed verhit, zoals in de oven.
 • Eet geen vleeswaren die langer dan de houdbaarheidsdatum (THT-datum (tenminste houdbaar tot) of TGT-datum (te gebruiken tot) bewaard zijn.
 • Eet vleeswaren na openen binnen 2 dagen op. Dit geldt vooral voor vleeswaren die verpakt zijn ‘onder beschermende atmosfeer’.
 • Eet geen lever en beperk de hoeveelheid leverproducten, zoals smeerleverworst en paté. Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt bijvoorbeeld het risico op afwijkingen aan de schedel, zenuwen en hart- en vaatstelsel bij je baby. Een flinke hoeveelheid paté (bijvoorbeeld als voorafje in een restaurant) in één keer kan al schadelijk zijn voor je baby.
See also:  Hoe Lang Vlees In Koelkast Na Ontdooien?

Wat zijn de gezondste vleeswaren?

Is carpaccio bewerkt vlees?

Carpaccio: het eindoordeel – Ondanks de dingen die voor de carpaccio pleiten, zoals het hoge ijzergehalte en de grote hoeveelheid eiwitten, lijkt het verhaal rondom een verhoogde kans op kanker wel het meeste gewicht in de schaal te leggen. Toch zouden we op basis daarvan de carpaccio niet zomaar af willen schrijven als ongezond.

De bedenkingen rondom rood vlees betreffen namelijk vooral diëten waarbij erg veel rood vlees gegeten wordt. Wanneer je het zo af en toe eens eet en er verder een gezond dieet op nahoudt, lijken de voordelen ruimschoots op te wegen tegen de nadelen.

Bovendien is het met name bewerkt vlees wat reden tot zorg geeft. Verdacht daarbij is vooral het gebruik van E250 of natriumnitriet als conserveermiddel. Hoewel die stof de gevaarlijke bacterie die botulisme veroorzaakt tegengaat, wordt gedacht dat dit middel op zichzelf toch ook gevaarlijk is.

 1. Met verse carpaccio lijkt daarentegen weer niet veel mis;
 2. Hou er wel rekening mee dat de populaire kant-en-klaar carpaccio uit de supermarkt onder de noemer ‘bewerkt vlees’ valt;
 3. Contoleer op de verpakking welke conserveermiddelen gebruikt zijn;

Voor een gezonde, verse carpaccio kun je sowieso het beste aan je slager vragen deze voor je snijden uit een vers stuk ossenhaas.

Is carpaccio mager vlees?

Het is mager vlees – Kijk, we gaan je niet vertellen dat je iedere dag een bord met rood vlees naar binnen moet werken. Maar een voordeel van dit specifieke gerecht is dat het mager vlees is. En da’s een stuk beter voor de lijn dan bijvoorbeeld varkensvlees.