Welk Vlees Voor Schnitzel?

Welk Vlees Voor Schnitzel
Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik. Het vlees wordt aan beide kanten geplet met een vleeshamer (of hakmes, deegroller of koekenpan).

Welk vlees voor Wiener schnitzel?

Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.

Uit wanhoop geboren Een succesformule heeft vaak veel vaders. Zo wordt de oorsprong van de bereiding van de Wiener Schnitzel wel toegeschreven aan Italianen, Spanjaarden én Arabieren. Maar het beste verhaal komt uit Wenen zelf.

Zo’n 100 jaar geleden zou een chef-kok bijzonder veeleisend zijn geweest en de schnitzels voor zijn gasten alleen maar groter en groter hebben gewild. Totdat een dienstdoende kok uit pure wanhoop met een plat voorwerp op het kalfsvlees begon te slaan om het te pletten en hetzelfde stuk vlees toch weer wat groter te laten lijken: het begin van de platte Wiener Schnitzel… Drie borden en een grote, hete pan Voor het bereiden heb je verder vooral ook nodig: drie borden, voldoende vet en een grote pan.

Het licht gezouten vlees gaat – op de borden – achtereenvolgens door de bloem (meel), door het eigeel en door paneermeel met een wat grovere korrel. Vervolgens wordt het snel gebakken in veel boter of vet, met voldoende ruimte tussen de schnitzels, zodat het goed kan bruisen en het paneermeel ook een beetje kan loskomen van het vlees (souffleren).

Ondanks dat het in veel boter wordt gebakken, mag de betere Wiener Schnitzel niet vet op het bord belanden. Je moet erop kunnen zitten, zonder dat het een vetvlek maakt… Zin gekregen in Wiener Schnitzel? Bekijk ons recept. Zie ook deze Food Tube video over de Wiener Schnitzel.

Waar zit de schnitzel bij een varken?

Bij het varken worden schnitzels, oesters en beenham uit de bil gesneden. Ook het bami-,nasivlees en de poulet worden daaruit gesneden. Bij het kalf worden schnitzels, fricandeau, oesters ook uit de bil gesneden. Bij het rund worden de baklap,rosbief, biefstuk ( niet de ossenhaas, tournedos en entrecote)), tartaar én schnitzels gesneden. amc

 • Gold in this category

Wat is een echte schnitzel?

Originele schnitzels – De échte, originele  Wienerschnitzel is de bekendste variant: die wordt gemaakt van mager kalfsvlees. Maar de schnitzel op je bord wordt ook vaak bereid met varkensvlees, fricandeau met name. Dat noemen ze officieel ‘Schnitzel Wiener Art’, maar vaak staat ‘ie ook gewoon op de menukaart als Wienerschnitzel. Welk Vlees Voor Schnitzel Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.

Welke soorten schnitzel?

Hoe krijg je een schnitzel krokant?

Verhit op hoog vuur 5 eetlepels Croma Bakken en Braden Vloeibaarin een koekenpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de schnitzel snel aan beide kanten lichtbruin. Draai het vuur dan lager en braad de schnitzels in 8 minuten gaar en krokant. Keer het vlees af en toe om.

Waarom citroen op schnitzel?

Gevarieerder dan u denkt. – Het was de legendarische Oostenrijkse veldmaarschalk, graaf Joseph Radetzky die aan de wieg van het succes van de Wiener Schnitzel stond. In de strijd tegen Italie, halverwege de negentiende eeuw, speelde hij een `militair geheim’ door naar het hoofdkantoor in Wenen: de Italianen zouden hun schnitzels voor het bakken door paneermeel halen! In Wenen probeerde men deze truc meteen uit en de Wiener Schnitzel was geboren.

See also:  Welk Vlees Met Kerst?

Nu is de echte Wiener Schnitzel meer dan alleen een gepaneerd lapje vlees. De originele bereiding is met kalfsvlees. Dat is ook de reden waarom andere gepaneerde schnitzelsoorten, met name in restaurants, ook wel worden aangeduid met de toevoeging `nach Wienerart’ of `a la Viennoise’.

Een schnitzel is ook geen echte Wiener als er niet een schijfje citroen bij wordt geserveerd dat het vet dat in het paneerlaagje is getrokken neutraliseert. Dun plakje vlees In de loop der jaren werd het klassieke kalfslapje zo vaak vervangen door varkensvlees, dat over de exacte vleeskeuze voor de Wiener Schnitzel, zelfs bij deskundigen, meningsverschillen ontstonden.

Vanaf dat moment nam de varkensschnitzel het roer over en werd het woord schnitzel een algemene benaming voor een dun plakje mals vlees met een snelle bereiding. De toevoeging Wiener kreeg de betekenis `gepaneerd’.

De komst van deze Wiener varkensschnitzel maakte de weg vrij voor talloze andere schnitzelsoorten, gemaakt van verschillende soorten vlees en met variatie in toevoeging van kruiden, specerijen, marinades en al dan niet gekruide paneerlaagjes. Soorten en smaken Tegenwoordig is de keuze in verschillende soorten schnitzels enorm.

Ze worden gemaakt van kalfs-, rund-, varkensvlees, kip of kalkoen. Ze zijn al dan niet gekruid, gemarineerd of voorzien van een [gekruid] paneerlaagje. Helemaal nieuw zijn de gehaktschnitzels. Deze worden niet gemaakt van een lapje vlees, maar van gehakt vlees.

Ook deze zijn er in diverse vlees-, vulling- en smaakvarianten: kip, kalkoen, rund- en varkensvlees in de smaken Krokant, Jager, Sate, Zigeuner, Kerrie, Hawa? en Bali. Er bestaan zelfs vegetarische en voorgegaarde schnitzels! De laatste hoeven alleen nog maar even te worden opgewarmd.

Maar de echte kroon op de schnitzels is toch wel de Italiaanse Saltimbocca: een dubbelgeslagen, aan de randen gepaneerde varkensschnitzel gevuld met spek en kaas. De bereiding De schnitzel heeft zijn populariteit te danken aan de snelle bereiding van het malse vlees.

Even kort aan twee kanten bakken [7 minuten totaal] is voldoende. Houd het vlees wel in beweging om aanbakken te voorkomen. Laat het vlees bij voorkeur een half uurtje op kamertemperatuur komen en dep het voor de bereiding droog, dan bruint het nog mooier.

 1. Ongepaneerde schnitzels kunnen ook worden bereid op de barbecue, onder de grill in de oven of in de contactgrill;
 2. Bij gepaneerde schnitzels is het de kunst om een mooi krokant, goudbruin korstje te krijgen;

gebruik daarom voldoende boter [eventueel gemengd met olie] en bak deschnitzels op een matig warm vuur. Keer de schnitzels na ca. 4 minuten en bak ze zachtjes in dezelfde tijd aan de andere kant bruin. De bereiding van gehaktschnitzels is bijna hetzelfde. Alleen de baktijd is iets langer: 8-9 minuten.

Waar eet je de lekkerste schnitzel?

WINTERSWIJK – De grootste én beste schnitzels eet je in de Achterhoek. Bovendien kent deze regio een hoge concentratie aan restaurants die zich grotendeels richten op het uitserveren van de gepaneerde lap vlees, liefst formaatje kettingkast, of deurmat, zo u wilt.

Hoe wordt een Wiener schnitzel gemaakt?

Er is maar één originele schnitzel – De échte, originele schnitzel is volgens velen de Wienerschnitzel. Deze bekendste variant wordt traditioneel gemaakt van kalfsvlees. Het vlees wordt platgeslagen en gepaneerd met bloem, ei en paneermeel. De Wienerschnitzel wordt vaak traditioneel geserveerd met een partje citroen.

 1. Hoewel je vanwege de naam zou denken dat het een typisch Oostenrijks gerecht is, ligt de oorsprong van de schnitzel in Italië! Al in de 16 e eeuw werd in Venetië kalfsvlees in broodkruim gebakken;
 2. Naar verluidt heeft de Oostenrijkse legeraanvoerder Josef Radetzky de schnitzel pas in 1857 in Wenen geïntroduceerd;
See also:  Wat Zit Er In Fruit De Mer?

Kalfsvlees is relatief duur en daarom wordt varkensvlees vaak als goedkoper alternatief gebruikt. Een gepaneerde varkensschnitzel is op de menukaart te herkennen als Schnitzel Wiener Art, maar veel restaurants serveren een varkensschnitzel gewoon als ‘Wienerschnitzel’, goed opletten dus! Inmiddels zijn er legio varianten van de schnitzel verkrijgbaar. Je kent vast de Zigeunerschnitzel en de Cordon blue, maar wist je ook dat er zelfs een vegetarische variant bestaat?

 • Wienerschnitzel: een gepaneerde kalfsschnitzel
 • Schnitzel Wiener Art: een gepaneerde varkensschnitzel
 • Zigeunerschnitzel: met paprika gekruid
 • Cordon bleu: een gepaneerde schnitzel gevuld met kaas en ham
 • Jägerschnitzel: met een saus van voornamelijk champignons
 • Satéschnitzel: een gepaneerde schnitzel gevuld met saté
 • Holsteiner Schnitzel: een kalfsschnitzel met spiegelei, ansjovis en kappertjes
 • Rahmschnitzel: met een witte roomsaus
 • Hamburger Schnitzel: een varkensschnitzel met spiegelei
 • Vegetarische Schnitzel: gepaneerde tofoe

Is schnitzel rood vlees?

Ingrediënten – 4 kalfsschnitzels, 200 g elk 2 eieren 75 g bloem 150 g broodkruim, zelfgemaakt van oud brood (alternatief: Japanse panko of paneermeel) 4 el varkensreuzel (alternatief: olie en boter) 1 citroen, in schijfjes 2 el krulpeterselie, grof gehakt zout en versgemalen peper De échte wienerschnitzel is gemaakt van platgeslagen kalfsvlees, afkomstig uit de (boven)bil. En dit is hoe de Oostenrijkse chef-kok én FavorFlav-friend Michael Wolf deze klassieker maakt. Gebakken in varkensreuzel. Mét een perfect gesouffleerde krokante korst.

Waar is een Wiener schnitzel van gemaakt?

Een schnitzel wordt bereid door het stuk vlees al dan niet gepaneerd te bakken in olie of reuzel. De meest bekende schnitzel is de wienerschnitzel. Deze variant wordt traditioneel van kalfsvlees gemaakt en wordt gepaneerd met paneermeel.

Hoe lang moet je gepaneerde schnitzels bakken?

Werkwijze –

 1. Laat de koekenpan op het fornuis op temperatuur komen.
 2. Doe vervolgens de boter in de pan, wacht tot deze is uitgebruist en goudbruin van kleur is.
 3. Pak de schnitzel met de tang en laat deze langzaam in de pan glijden.
 4. Zet het vuur half hoog en bak de schnitzel aan beide zijden goudbruin.
 5. Wanneer de schnitzel goudbruin van kleur is, haal je hem met de tang uit de pan. De baktijd, die afhangt van de dikte van de schnitzel, bedraagt circa 7 minuten per kant. De paneerlaag moet krokant zijn.
 6. Zet de warmtebron uit en leg de schnitzel op een bord.
 7. Het gerecht is klaar om geserveerd te worden.
 8. Haal het achtergebleven bakvet met een stuk keukenrol uit de pan voordat je deze afwast of hergebruikt. Je kunt het ook in een speciaal daarvoor bestemde ton gieten. Nooit door de gootsteen spoelen.

Wat is een Gehaktschnitzel?

Zigeuner gehaktschnitzel – Gehaktschnitzels worden vervaardigd van mager varkensgehakt waaraan voor een wat steviger beet een deel rundvlees is toegevoegd. De verschillende schnitzels kenmerken zich door de verschillende kruiden en specerijen die worden gebruikt en door het andere paneermeel.

.

Hoe bak ik een Kalfsschnitzel?

Bereiding –

 1. Doe boter in een koekenpan en snelt dit totdat de boter goudbruin is.
 2. Laat de schnitzels voorzichtig in de pan glijden, zonder al te veel spetteren.
 3. Bak de schnitzels op een matig vuur aan beide kanten gedurende ongeveer 7 minuten aan iedere kant.
 4. De schnitzels moeten echter wel regelmatig worden gekeerd om aanbakken te voorkomen.
 5. De paneerlaag moet op deze manier krokant worden en bruin, niet te donker of zwart.

Wat is een Kalfsschnitzel?

Kalfsschnitzel is een dun plakje kalfsvlees. Het stuk vlees kan van veel verschillende delen van het kalf gesneden worden, zoals van de dikke lende, peeseind of bovenbil. De enige echte Wiener Schnitzel is gemaakt van een kalfsschnitzel.

Is schnitzel Oostenrijks?

De Wiener Schnitzel is misschien wel het meest geliefde gerecht uit de Oostenrijkse keuken. Sommige wintersporters kunnen elke dag wel een schnitzel naar binnen werken. Het liefst zo groot mogelijk, lekker krokant en met een flinke lading patat. Heerlijk! Alleen al bij het denken aan dit gerecht loopt het water ons in de mond.

Hoe wordt een Wiener schnitzel gemaakt?

Er is maar één originele schnitzel – De échte, originele schnitzel is volgens velen de Wienerschnitzel. Deze bekendste variant wordt traditioneel gemaakt van kalfsvlees. Het vlees wordt platgeslagen en gepaneerd met bloem, ei en paneermeel. De Wienerschnitzel wordt vaak traditioneel geserveerd met een partje citroen.

Hoewel je vanwege de naam zou denken dat het een typisch Oostenrijks gerecht is, ligt de oorsprong van de schnitzel in Italië! Al in de 16 e eeuw werd in Venetië kalfsvlees in broodkruim gebakken. Naar verluidt heeft de Oostenrijkse legeraanvoerder Josef Radetzky de schnitzel pas in 1857 in Wenen geïntroduceerd.

Kalfsvlees is relatief duur en daarom wordt varkensvlees vaak als goedkoper alternatief gebruikt. Een gepaneerde varkensschnitzel is op de menukaart te herkennen als Schnitzel Wiener Art, maar veel restaurants serveren een varkensschnitzel gewoon als ‘Wienerschnitzel’, goed opletten dus! Inmiddels zijn er legio varianten van de schnitzel verkrijgbaar. Je kent vast de Zigeunerschnitzel en de Cordon blue, maar wist je ook dat er zelfs een vegetarische variant bestaat?

 • Wienerschnitzel: een gepaneerde kalfsschnitzel
 • Schnitzel Wiener Art: een gepaneerde varkensschnitzel
 • Zigeunerschnitzel: met paprika gekruid
 • Cordon bleu: een gepaneerde schnitzel gevuld met kaas en ham
 • Jägerschnitzel: met een saus van voornamelijk champignons
 • Satéschnitzel: een gepaneerde schnitzel gevuld met saté
 • Holsteiner Schnitzel: een kalfsschnitzel met spiegelei, ansjovis en kappertjes
 • Rahmschnitzel: met een witte roomsaus
 • Hamburger Schnitzel: een varkensschnitzel met spiegelei
 • Vegetarische Schnitzel: gepaneerde tofoe

Hoe lang moet je gepaneerde schnitzels bakken?

Werkwijze –

 1. Laat de koekenpan op het fornuis op temperatuur komen.
 2. Doe vervolgens de boter in de pan, wacht tot deze is uitgebruist en goudbruin van kleur is.
 3. Pak de schnitzel met de tang en laat deze langzaam in de pan glijden.
 4. Zet het vuur half hoog en bak de schnitzel aan beide zijden goudbruin.
 5. Wanneer de schnitzel goudbruin van kleur is, haal je hem met de tang uit de pan. De baktijd, die afhangt van de dikte van de schnitzel, bedraagt circa 7 minuten per kant. De paneerlaag moet krokant zijn.
 6. Zet de warmtebron uit en leg de schnitzel op een bord.
 7. Het gerecht is klaar om geserveerd te worden.
 8. Haal het achtergebleven bakvet met een stuk keukenrol uit de pan voordat je deze afwast of hergebruikt. Je kunt het ook in een speciaal daarvoor bestemde ton gieten. Nooit door de gootsteen spoelen.

Hoe bak je het beste gepaneerde schnitzel?

Gevulde schnitzelrolletjes – Hoofdgerecht, 4 personen Totale bereidingstijd: 50 minuten

 • 4 ongepaneerde schnitzels
 • bakje roomkaas (Philadelpia)
 • 250 gram kastanjechampignons
 • bieslook
 • witte wijn
 • peper
 • zout

Bereidingswijze Snijd de champignons in stukjes en bak deze even aan, laat deze daarna even afkoelen. Meng de philadelpia met de bieslook en de champignons, peper en zout door elkaar. Sla of rol met een deelroller de schnitzels plat en smeer een dun laagje van het mengsel op de schnitzel en rol de schnitzel op. Met een sateprikker kun je de rol vastzetten.

 • Doe de schnitzels in een ovenschaal en schenk er een laagje witte wijn in;
 • Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten en doe hier overheen aluminiumfolie tegen het uitdrogen;

Als ze uit de oven komen, kun je de schnitzels in stukjes snijden voor een mooie presentatie.

Wat betekent Wiener schnitzel?

Vleesgerecht. Een varkens- of kalfslapje dat gepaneerd en gebakken wordt.