Welk Vlees Voor Zuurvlees?

Welk Vlees Voor Zuurvlees
Zuurvlees in Maastricht – Overigens at ik in Maastricht een heuse zuurvleeskroket bij een leuke bistro die we ontdekten. Zuurvlees bevat uiteraard vlees. Dat kan van alles zijn, maar is vaak rundvlees. Daarnaast dankt het zijn naam aan de zure noten van de azijn.

Je kunt deze meteen toevoegen aan het vlees. Echter houdt de azijn het vlees bij elkaar en juist als je de azijn later toevoegt, valt het vlees zo mooi uit elkaar. De zilveruitjes zagen we terug in de stoofpot bij een restaurant daar en vond ik een erg leuke toevoeging.

Voeg voor extra crunch en frisheid op het einde nog wat zilveruitjes toe!.

Waar is zuurvlees van gemaakt?

Zuurvlees  – Dit heerlijk Limburgse gerecht lijkt op stoofvlees of hachee. Vroeger werd het gemaakt van paardenvlees, maar tegenwoordig gebruikt men over het algemeen rundvlees. Dit vlees wordt gemarineerd in azijn, waar de naam zuurvlees vandaan komt. Maar laat je vooral niet van de wijs brengen, want de smaak is eigenlijk lekker zoet.

Wat is Runderzuurvlees?

Bij zuurvlees wordt het rundvlees voor het garen in het zuur is gezet met lekkere stoofkruiden. Daarna wordt het vlees langzaam gegaard en afgezoet met limburgse appelstroop.

Waar kan ik zuurvlees kopen?

Zuurvlees of Zoervleisj Ons zuurvlees is een typisch streekproduct uit het land van Jan Linders en wordt op zijn Limburgs ‘zoervleisj’ genoemd. De naam ‘zoervleisj’ is afgeleid van de traditionele bereiding, waarin het vlees vooraf gemarineerd wordt in azijn.

 1. Dankzij een nacht marineren in het azijn krijgt het zuurvlees zijn authentieke zure smaak;
 2. Het vlees wordt zoeter gemaakt door bij het bakken Limburgse appelstroop toe te voegen en te binden met peperkoek;

Zuurvlees, ‘n oud familierecept  Ons ‘zoervleisj’ wordt nog altijd volgens het oude familierecept gemaakt. Het exacte recept blijft natuurlijk geheim, maar een uniek kijkje in de keuken van onze vakslager Jac Keulen uit het Limburgse Hulsberg onthult wel hoe dit vlees aan zijn typische smaak komt.

Hoeveel gram zuurvlees per persoon?

Zuurvlees (500 gram) – Zuurvlees is een echt Limburgs streekgerecht. Men spreekt het in Limburg uit als “Zoervleisj”. Het wordt gemaakt met paardenvlees, rundvlees of varkensvlees. Het is een echt stoofgerecht en heeft wel wat weg van hachee. Je marineert het van te voren in azijn en hier komt de naam zuurvlees dan ook vandaan.

 • De smaak is echter, in tegenstelling tot de naam, lekker zoet;
 • Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van stroop en peperkoek;
 • Het zuurvlees dat wij voor jullie hebben gemaakt is gemaakt met puur rundvlees;
See also:  Welk Vlees In De Nasi?

Dit samen met zelfgemaakte dikke friet en mayonaise is echt een super lekkere maaltijd en één van onze favorieten! Het pannetje dat op de foto staat is niet inbegrepen. 1 portie bestaat uit 500 gram zuurvlees. Dit is geschikt voor ongeveer 2 personen.

Is zuurvlees van paard?

Over zuurvlees. – Zuurvlees is een Limburgs streekgerecht, dat wordt bereid met paardenvlees. Zuurvlees lijkt op stoofvlees en hachee. De naam komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet. Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek en stroop.

 • Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg en in het Duitse Rijnland gegeten, veelal bij frieten of aardappelpuree;
 • Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen, maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen;

Ter vervanging van paardenvlees kan ook rundvlees gebruikt worden. Paardenvlees geeft dit gerecht echter de authentieke smaak.

Is zuurvlees hetzelfde als stoofvlees?

Is stoofvlees en zuurvlees hetzelfde? – Zuurvlees (Limburgs: Zoervleisj/Zoorvleis) is een Limburgs streekgerecht dat lijkt op stoofvlees en hachee. Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg en in het Duitse Rijnland gegeten, veelal bij friet of aardappelpuree.

Waarom zuurvlees?

Zuurvlees spreekt men op z’n Limburgs  uit als Zoervleisj   of iets vergelijkbaars afhankelijk waar je in Zuid Limburg bent. Het is een oud traditioneel gerecht, vroeger gewoonlijk regelmatig gemaakt van paardenvlees. Zuurvlees lijkt op ander stoofvlees-gerechten als hachee. De naam verwijst naar het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, toch zoet. Een vergelijkbaar gerecht als Limburgs  zuurvlees wordt ook in Belgisch Limburg als in het naastgelegen Duitse Rijnland bereid maar dan altijd op basis van in azijn gemarineerd rundvlees. Vaak met friet of aardappelpuree. Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen, maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen. Ter vervanging van paardenvlees wordt vaak tegenwoordig rundvlees gebruikt.

See also:  Vanaf Welke Leeftijd Zelf Brood Smeren?

Wat te drinken bij zuurvlees?

recept: zuurvlees – Limburgs zuurvlees past goed bij Italiaanse wijn. Voor gasten serveerde ik dit gerecht onlangs met een Italiaanse Roero. Hoewel de gast niet van Italiaanse wijn hield (en ook niet zo van Italiaans eten), ging deze combinatie er vlot in.

 1. Het zure in zuurvlees (sic;
 2. ) sloot mooi aan bij de zuren in de wijn;
 3. Ingrediënten: paardestooflappen (eventueel te vervangen door bieflappen), azijn (naar keuze witte wijnazijn, appelzijn, natuurazijn), water, laurier, kruidnagel, ui, peperkoek, limburgse stroop, peper, zout;

(hoeveelheden naar eigen smaak en het aantal personen) Voorbereiding: snij de stooflappen in stukken en zet ze een nacht te marineren in gelijke delen water en azijn onder toevoeging van laurier, kruidnagel en ui. Bereiding: giet de marinade af en zet hem opzij voor later.

 1. Snipper ui en fruit deze aan in boter, voeg het uitgelekte vlees toe, kruid het met peper en zout en braad het geheel aan tot het mooi bruin gekleurd is;
 2. Eventueel op het laatst een beetje bloem erover strooien;

Dan de marinade toevoegen en peperkoek. Rustig laten stoven, zo nu en dan vocht toevoegen indien nodig. Na ong. een uurtje Limburgse stroop naar smaak toevoegen en mee laten stoven. Klaar als het vlees zacht en mals is. Serveren: van oudsher wordt zuurvlees geserveerd met frieten.

De laatste keer heb ik er zelf een Oosterse twist aangegeven. De frieten had ik vervangen door gepocheerde kweepeer (kaneel, kardemon bij het pocheren gebruiken). Daarmee leek het op een Marokkaans stoofgerecht.

Wijntip: zuurvlees, de naam zegt het al. Zuur van de marinade, maar gezoet door de rinse (lichtzure) stroop. Een stevige stoofpot. Dat vraagt dus om een rode wijn, kruidig, niet overdreven stevig, met een goed zuurtje er door. Zo kwam ik uit op de Roero .

Wat is het verschil tussen stoofvlees en zuurvlees?

Welk Vlees Voor Zuurvlees Hier hebben we het favoriete gerecht van mijn man te pakken. Zuurvlees of Zoervleisj zoals ze in Limburg zeggen. Mijn man heeft dus ook Limburgse roots. Veel is daar niet van te merken, behalve dus zijn liefde voor Zuurvlees. Het is een heerlijk zoetzuur stoofgerecht uit Limburg, en wij serveren dit samen met een flinke portie friet.

We eten het dan ook niet vaak, want naast een lange bereidingstijd is het ook zeker niet het meest gezonde gerecht, want het is vet en zoet, maar wel lekker! De stappen die je doorloopt voor dit recept hebben veel weg van het stoofgerecht uit mijn eigen jeugd Hachee.

Mijn moeder maakte dat vaak met aardappels en rode rool. Het grootste verschil tussen Hachee en Zuurvlees is de grotere hoeveelheid azijn die ook weer uitgebalanceerd wordt met een wat grotere hoeveelheid zoetstof, in dit geval appelstroop en ontbijtkoek.

 1. Zo krijg je die typisch zoet zure smaak;
 2. Het recept dat ik van mijn schoonmoeder heb gekregen vraagt dan wel weer wat voorbereidingstijd;
 3. Het vlees moet namelijk een flinke tijd (1 tot 3 dagen) marineren in een mengsel van azijn, water, laurier, kruidnagel en ui;
See also:  Welk Vlees Gezond?

Ik moet zeggen dat ik ook recepten ben tegen gekomen waar je direct in de pan begint, dus zonder de marinade tap (zoals hier in het zoervleisj recept van Marcel Maassen. Ik geloof prima dat dit ook goed werkt. Ik maak het alleen niet zo vaak omdat het niet zo heel gezond is.

Waarom zuurvlees?

Zuurvlees spreekt men op z’n Limburgs  uit als Zoervleisj   of iets vergelijkbaars afhankelijk waar je in Zuid Limburg bent. Het is een oud traditioneel gerecht, vroeger gewoonlijk regelmatig gemaakt van paardenvlees. Zuurvlees lijkt op ander stoofvlees-gerechten als hachee. De naam verwijst naar het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, toch zoet. Een vergelijkbaar gerecht als Limburgs  zuurvlees wordt ook in Belgisch Limburg als in het naastgelegen Duitse Rijnland bereid maar dan altijd op basis van in azijn gemarineerd rundvlees. Vaak met friet of aardappelpuree. Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen, maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen. Ter vervanging van paardenvlees wordt vaak tegenwoordig rundvlees gebruikt.