Welke Actrice Brak Door Met Turks Fruit?

Welke Actrice Brak Door Met Turks Fruit
Van Houten speelt in verschillende film- en televisieproducties en brak definitief door met haar rol in de musical Turks Fruit, waarvoor ze de John Kraaijkamp Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine productie in de wacht sleepte.

Waarom heet de film Turks Fruit?

Turks Fruit – De Fietsscène.

Turks fruit is een Nederlandse dramafilm uit 1973 van Paul Verhoeven met in de hoofdrollen Rutger Hauer en Monique van de Ven, naar de roman Turks fruit van Jan Wolkers.

Wat is het motto van Turks Fruit?

Primaire gegevens Auteur: Jan Wolkers Titel: Turks Fruit Ondertitel: – Verschenen in: 1969 Aantal blz: 214 Leestijd: 4 uur Uitgelezen op: 14 oktober 2001 2. Verantwoording van de keuze Ik had van verschillende mensen gehoord dat het een leuk boek was en dat je het zeker moest lezen.

Dus ik werd benieuwd en leende het boek bij de mediatheek. verwachtingen vooraf Ik had gehoord dat het een verschrikkelijke oversekst boek was, waarin niks onbesproken werd gelaten en dit verwachtte ik dus ook.

eerste reactie achteraf spannend: 2 meeslepend: 3 ontroerend: 3 grappig: 2 realistisch: 2 fantasierijk: 3 interessant: 3 origineel: 3 goed te begrijpen: 3 Dit werk heeft mij aan het denken gezet, ja Ik heb iets aan dit werk gehad. ja Dit werk spreekt me aan omdat hier echte liefde van iemand wordt beschreven op een aparte manier.

 1. Korte samenvatting Het boek gaat over de ik-figuur en de relatie met zijn vrouw Olga;
 2. Olga heeft hem verlaten nadat zij samengewoond hebben en getrouwd zijn geweest;
 3. Hij blikt terug op de hoogtepunten van hun relatie;

Het verhaal is dus niet chronologisch verteld. Het begint met de ontmoeting en eindigt met het afscheid. Ook beschrijft hij wat er in Olga’s leven nog meer gebeurd. Ze trouwt tweemaal met een andere man, maar die huwelijken worden alle twee verbroken. In de eerste hoofdstukken van het boek beschrijft de ik-figuur de ontmoeting met Olga.

Als hij staat te liften langs de snelweg en Olga hem mee neemt. Zij bedrijven in haar auto voor het eerst de liefde met elkaar. De ik-figuur vertelt hoe het leven bij Olga thuis was. Haar vader die vaak in zijn neus zat te peuteren en van het opgedroogde snot draaide hij bolletjes om ze vervolgens onder zijn stoel te plakken.

Haar vader vertelde ook altijd dezelfde mop, van die twee jongens die naar Parijs gingen, die gingen niet. Olga’s moeder die de ik-figuur nooit heeft gemogen, die altijd vreemdging met klanten en vrienden, maar thuis de goede huisvrouw uithing. Ook worden de hoogtepunten nauwkeurig beschreven wanneer zij op seksueel gebied bezig zijn.

 1. Of de geweldige vakantie op Ameland;
 2. De vele keren dat Olga model staat, en hun bijna niets kostende trouwdag, wanneer Olga achter op de fiets moet om naar het stadhuis te komen;
 3. Er wordt langzaam naar een hoogtepunt (climax) toegewerkt;
See also:  Hoe Groot Is Mijn Baby Fruit?

Als Olga tijdens een zakendiner zit te flirten met een zakenrelatie. De ik-figuur weet niet wat hij moet doen. Opstaan en weglopen of blijven zitten? Dan wordt hij er zo misselijk van dat hij de tafel onderkotst. Olga neemt dit niet en trekt weer bij haar moeder in, die eindelijk haar zin heeft dat ze uit elkaar zijn.

 • Niet kort daarna volgt een echtscheiding;
 • Nadat Olga hem verlaten heeft loopt de spanning weer af;
 • Het verhaal gaat verder met het leven van de ik-figuur en soms wat fragmenten uit Olga’s leven;
 • De ik-figuur vergooit zich aan alle meisjes die hij tegen komt;

Maar hij blijft ze altijd vergelijken met Olga. En niemand komt volgens hem ook maar iets in de buurt. Ze zien elkaar alleen bij toeval soms in de stad, maar alleen nutteloze gesprekken volgen. Elke keer als ze elkaar weer ontmoeten voelt de ik-figuur zich weer enkele dagen heel eenzaam.

Olga was alles voor hem. In het laatste gedeelte van het boek komt Olga terug uit de Arabische golf, waar zij met haar derde echtgenoot jaren heeft doorgebracht. Als Olga terug in Nederland is word het huwelijk verbroken.

Olga heeft regelmatig last van hoofdpijn en is vaak moe. Dan belt op een dag haar moeder op naar de ik-figuur om de situatie uit te leggen. Olga had een hersentumor zo groot als een stuk toiletzeep. Ze moest een hersenoperatie ondergaan. De doktoren hadden alles weggehaald behalve de wortels, die zaten te diep.

 1. Olga was ongeneeslijk ziek;
 2. Door de vele bestralingen die Olga moest ondergaan verloor zij haar haar;
 3. De ik-figuur komt elke dag langs en ziet Olga aftakelen;
 4. Op het laatst ziet ze bijna niets meer, toch blijft hij haar bloemen geven en op een dag koopt hij voor haar een rode pruik;

Het enige wat Olga durfde te eten met haar loszittende tanden was turks fruit (tevens ook titelverklaring). Olga sterft op een vroege voorjaarsavond. De dokter vraagt of Olga de pruik moet houden. De ik-figuur antwoordde met:,,Ja, zo had ze het zelf gewild.

” 6. Tijd en ruimte Het verhaal is niet chronologisch verteld, het begint ergens midden in het verhaal, maar eindigt wel met het einde. Er wordt niet heel veel gebruik van flashbacks, soms wel van Olga’s jeugd.

De tijd die in beslag wordt genomen is ongeveer acht tot tien jaar. Het verhaal speelt zich af in Nederland, voornamelijk in Amsterdam, waar de beeldhouwer zijn atelier heeft. De wijze van vertellen Het verhaal wordt in de ik-persoon verteld. Spanning Het boek was redelijk spannend.

 • De spanning kwam doordat je het vermoeden kreeg dat Olga bij hem terug zou komen, maar dit toch niet zeker wist;
 • Uiteindelijk kwam ze niet bij hem terug;
 • Thema en motieven Het thema is echte liefde die een man voor een vrouw voelt;
See also:  Hoe Lang Blijft Brood Goed In De Diepvries?

Deze liefde wordt op een hele aparte manier beschreven,maar het is duidelijk dat de schrijver alles aan haar geweldig vind en het verschrikkelijk vond dat ze wegging. De motieven zijn verdriet, ongeneeslijke ziekte, eenzaamheid, seks, dood en overspel. 10.

 1. De personages De ik-persoon: Hij is een kunstenaar en beeldhouwer;
 2. Hij heeft een relatie met Olga met wie hij ook getrouwd is;
 3. Deze relatie is ook zeer diepgaand;
 4. Als Olga hem verlaat weet hij niet meer wat hij moet doen, hij is radeloos;

Hij geeft zijn schoonmoeder de schuld, met wie hij een haat-relatie heeft. De ik-figuur is een vrij eenzaam persoon. Olga: Olga is een vrouw met rode haren en volgens de ik-figuur heeft ze een droomlichaam. Zij heeft een relatie met de ik-persoon gehad en daarna nog twee relaties.

Ze wilde geen kinderen, omdat haar moeder haar ‘de schuld’ had gegeven van haar borstkanker. Olga is op een zeer jonge leeftijd gestorven aan een hersentumor. De moeder van Olga: Zij is een beetje ongevoelig.

Als haar man overlijdt toont zij geen enkele emotie. Ze doet al zijn bezittingen weg en leeft vrolijk verder. Zij heeft borstkanker gehad en daarom heeft ze maar één borst. Tegen Olga zij ze vroeger dat Olga zo hard had gezogen bij de borstvoeding, dat de borst nu helemaal leeg was.

Olga heeft dat verhaal lang gelooft. De vader van Olga: Een man die zich eenzaam voelt. Hij maakte altijd dezelfde grap. Hij kan niet veel meer. Olga’s vader moet eigenlijk op dieet maar Olga’s moeder zorgt ervoor dat dit niet gebeurt, zij geeft hem juist vet voedsel, wat later zijn dood wordt.

De ik-persoon vond deze man aardig. 11. Titel en motto De titel van het boek is Turks Fruit. Dit slaat op het snoep dat Olga de ik-persoon liet halen, toen zij kanker had. Dit was het enige wat ze nog durfde te snoepen met haar loszittende tanden. Het motto van het boek is : Rastapopoulos: Ik, naar? Ik ben de grootste naarling van de hele wereld! Het is erg, maar toch is het echt waar! Carreidas: O ,nee, ik ben de grootste naarling van de wereld.

See also:  Hoe Lang Geroosterd Brood Bewaren?

En ik ben trouwens veel rijker! Rastapopoulos: Misschien, maar ik heb mijn drie broers en mijn twee zusters geruïneerd en mijn ouders uitgezogen. Nou, wat zegt u daarvan? Carreidas: dat is nog niks! Ik ben zo slecht geweest tegen mijn oudtante, dat ze gestorven is van verdriet! Rastapopoulos: Nu heb ik er genoeg van! Vooruit, geef toe, dat ik slechter ben dan u! Carreidas: Nooit! Hoort u dat? Ik sterf nog liever! De avonturen van Kuifje VLUCHT 714 Verklaring van het motto: Het motto is een zinloze discussie tussen twee eenzame figuren die allebei voor hun gelijk gaan.

Olga en de hoofdpersoon waren ook eenzame figuren die voor hun gelijk gingen. Het motto is een overeenkomst met het tweede deel van het boek Want dan voeren Olga en de hoofdpersoon ook veel van zulke zinloze gesprekken. 12. relatie tekst en auteur Er is een duidelijk relatie tussen de tekst en de auteur, want Jan Wolkers is zelf ook beeldhouwer (net zoals de ik-persoon) en hierdoor beschrijft hij heel veel details, bijvoorbeeld van Olga’s lichaam als de ik-persoon haar aan het beeldhouwen is.

 1. Je kunt aan het lezen merken dat Jan Wolkers zelf ook beeldhouwer is;
 2. 13;
 3. Persoonlijke beoordeling Het boek voldeed een beetje aan mijn verwachtingen;
 4. Er waren inderdaad heel veel seksscènes, maar daar lees je wel overheen;

Wat ik totaal niet verwachtte was dat ik het boek eigenlijk nog heel interessant zou gaan vinden. Ik vond het namelijk erg interessant om te lezen hoe eerst de ik-persoon kapot ging toen Olga hen verliet en vervolgens dat Olga kapot ging aan haar ziekte.

Dit werd erg mooi beschreven in het boek en vind ik een groot compliment voor de schrijver. Het is niet alleen maar een flutboek met veel seksscènes, maar het is méér. Het gaat over een relatie en hoe een ziekte die kan verpesten, het gaat over echte liefde en het verdriet als dit niet wederzijds blijkt te zijn.

Kortom een boeiend boek!.

Waar kan ik Turks Fruit zien?