Welke Groente En Fruit Mag Een Konijn?

Een konijn moet de hele dag voldoende water en hooi tot zijn beschikking hebben naast zijn bakje biks. Daarnaast verwennen baasjes hun konijn met snackjes en groente en fruit. Maar, mogen uw konijnen eigenlijk wel groente en fruit eten? Daarover gaat het in deze blog.

 • Veel leesplezier;
 • Konijnen hebben gevoelige darmen;
 • Daarom is het belangrijk om enige voorzichtigheid met betrekking tot voedsel in acht te nemen;
 • Het is belangrijk om uw konijnen goed te laten wennen aan groenvoer;

Daarbij is het verstandig om niet te veel te geven. Groenvoer bevat veel suikers en dit leidt tot konijnen met overgewicht. Dat is niet gezond. Daarnaast zijn er diverse soorten groente en fruit die uw konijn niet mag eten en waarbij u goed op moet letten. Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten.

Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.

Bieslook, prei, uien, maar ook andere groenten zoals aardappelen, sjalotjes en rabarber zijn giftig en dodelijk voor uw konijn. Verder zijn champignons ook erg gevaarlijk voor uw konijn. Ze blijven namelijk achter als stukjes rubber in de darm. Ook zijn nat gras en gemaaid gras niet goed voor uw konijn. Ook moet u oppassen met Welke Groente En Fruit Mag Een Konijn wortels. Deze mogen konijnen wel eten, maar niet te veel. Wortelen bevatten veel suiker. Van deze dikmakers gaan konijnen aan de diarree. Ook is het zo dat u rustig moet starten met het geven van groente. In het begin is het verstandig om kleine porties te geven, zodat het konijn daaraan kan wennen.

See also:  Wat Voor Vlees Is Bifteki?

Gemaaid gras moet eerst worden gedroogd. Daarnaast is het goed om een gevarieerd menu voor te schotelen. In de natuur eet een konijn namelijk ook veel kleine en verschillende soorten groenvoer door elkaar.

Fruit kan gegeven worden als extraatje. In fruit zitten echter relatief veel suikers. Daarom moet uw konijn niet teveel daarvan eten. Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad.

 1. Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn;
 2. Deze moet u dus niet op laten eten;
 3. Ze bevatten namelijk cyanide;
 4. Daarnaast moet u niet te veel banaan geven;

Bananen bevatten kalium. Bij een konijn kan kalium hartproblemen veroorzaken. Het ging in dit blog over de vraag of konijnen groeten en fruit mogen eten. Het antwoord op deze vraag is ‘ja’. Ook deden wij in dit blog wat handreikingen om het geven van groente en fruit gezond en veilig te houden. Zij helpen u graag! Welke Groente En Fruit Mag Een Konijn.

Welke groenten mag een konijn niet eten?

welke groenten mag een konijn NIET

Wat mag een konijn niet eten? – Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.

Welk eten is dodelijk voor een konijn?

Wat zeker niet? – Houd je konijn ver weg van chocolade (giftig!), koekjes, ontbijtgranen, brood, yoghurt of ander ‘menselijk’ snoepgoed. Zout-, lik- en mineraalstenen kunnen ook schadelijk zijn, omdat ze te veel zout bevatten, wat tot nier- en blaasproblemen kan leiden.

 1. Vermijd bovendien liever avocado, ui, knoflook, bloemkool en aardappelen;
 2. Ook rabarber is giftig;
 3. Let verder op met sla, en in het bijzonder met ijsbergsla;
 4. In kleine hoeveelheden kan het geen kwaad, maar deze groente heeft absoluut geen voedingswaarde en kan leiden tot diarree;
See also:  Wat Is Carpaccio Vlees?

Je vervangt ijsbergsla dus beter door ander gezonder, voedzamer voer.

Hoe vaak mag een konijn groente?

Groente – Een gezonde toevoeging op het dieet van je konijn is groente. Dit zou je dagelijks mogen geven in kleine hoeveelheden waarbij het belangrijk is dat je afwisselt. Groente eten is iets waar konijnen aan moeten wennen. Probeer je en nieuwe groente dan kan je dit beter eerst een klein stukje geven om te kijken hoe ze erop reageren.

Sommige konijnen zijn gevoelig voor diarree of gasophoping in de buik daarom is het altijd belangrijk om te testen hoe ze op bepaalde groente reageren. Niet alle groente zijn geschikt om te geven aan konijnen en van sommige kunne ze ook echt goed ziek worden.

Daarom onderstaand een overzicht van de groente die in ieder geval geschikt zijn om te geven.

Aardpeer Alfalfa Andijvie Biet bleekselderij
Cichorei Courgette Eikenbladsla Groenlof Knolselderij
Komkommer Koolrabi Koolraap Luzerne Paksoi
Paprika Pastinaak Peen Radijs Rode biet
Roodlof Rucola Selderie Sla Spinazie
Taugee Tuinkers Veldsla Venkel Waterkers
Witlof Wortel      

Met sla en komkommer is het altijd verstandig om wat voorzichtig mee te zijn omdat deze veel vocht bevatten waardoor je konijn misschien wat dunnere ontlasting kan krijgen. Verder staan de koolsoorten niet in het overzicht omdat deze er om bekend staan dat ze gasvorming veroorzaken. Sommige konijnen zijn hier gevoelig voor. Koolsoorten zijn dus niet giftig maar kunnen mogelijk wel ongemakken geven. Twijfel je over een andere soort dan adviseren we altijd om geen risico te nemen en het niet te geven.

 • Fruit Omdat in de meeste fruitsoorten veel natuurlijke suikers bevatten kan je dit beter niet te vaak als geven, het is een echte lekkernij;
 • Als je konijn gevoelige darmen of een gevoelige spijsvertering heeft kan je beter fruit mijden, de fruitsuikers kunnen dan voor problemen zorgen;
See also:  Welk Fruit Bij Diabetes?

Geef je konijn liever niet meer dan een theelepeltje per keer en ook zeker niet dagelijks. Een ideale zondagse traktatie zou je kunnen zeggen. Net als voor groenten geldt dat niet alle fruitsoorten geschikt zijn om te geven. In onderstaand overzicht vind je de geschikte fruitsoorten voor je konijn.

Aardbeien Ananas Appel Banaan Bosbes
Bramen Cranberries Frambozen Grapefruit Kiwi
Meloen Papaja Peer Rode Bessenstruik Sinaasappel
Veenbes Watermeloen Zwarte bessen    

Het is belangrijk bij fruitsoorten met pitten om altijd de pitjes te verwijderen zoals bij appels en peren. De pitjes bevatten giftig blauwzuur wat schadelijk kan zijn als je konijnen dit teveel binnen krijgen. De meeste fruitbomen vormen geen risico op 1 uitzondering na, namelijk steenvruchten zoals pruimen, perziken, abrikozen, avocado’s, olijven, dadels walnoten en mango’s.

Hoeveel keer per dag moet een konijn eten?

Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan ‘s avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.