We horen steeds vaker dat honden een stukje groente of fruit te eten krijgen. Gewoon lekker als gezond tussendoortje. Nu is de vraag: zijn alle groente en fruit wel goed voor je hond? Lees gauw verder om erachter te komen welke groente en fruit wel en welke niet gezond zijn voor jouw hond.
- Gezonde groenten Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten;
Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet. Rauwe groenten zijn moeilijker te verteren voor je hond dan wanneer de groentes licht gekookt zijn. Het beste kun je daarom, als je groentes wilt geven aan je hond, de groentes pureren of licht koken.
Zo kan je viervoeter niet alleen lekker snacken maar kan zijn lichaam ook de vitamines en mineralen uit de groenten opnemen. Ongezonde groenten Een aantal groenten die voor ons heel vanzelfsprekend te eten zijn, zijn dit niet voor je hond.
Denk maar eens aan champignons/paddenstoelen. Wij vinden ze heerlijk, jouw hond kan er juist erg ziek van worden. Lees hierover meer in onze blog. Groenten als ui, prei en bieslook zijn ook erg ongezond voor je hond. Voor de meeste huisdieren zijn deze groenten giftig.
Het eten van deze groenten kan bij je hond diarree en maagpijn veroorzaken, dus let er goed op dat je hond ze niet opeet. Groenten met zetmeel Een hond kan zetmeel niet goed verteren en daarom is het van belang kleine hoeveelheden te geven.
Een hond kan slechts een kleine hoeveelheid zetmeel verteren en kan dit niet heel erg goed. Aardappelen bestaan juist voor een groot gedeelte uit zetmeel. Net als voor mensen is het eten van een ongekookte aardappel voor honden giftig. In veel knolsoorten zit relatief veel zetmeel, wat dus ook moeilijk te verteren is voor je viervoeter.
Gezonde fruitsoorten Is jouw viervoeter dol op fruit? Je wil hem natuurlijk alleen maar verwennen met fruit dat ook echt gezond voor hem is. Fruit bevat veel antioxidanten welke de vrije radicalen in de cellen van jouw hond onschadelijk kunnen maken.
Hierdoor blijft je hond langer gezond en dat is wat we allemaal willen voor ons maatje! Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen.
Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond. Ongezonde fruitsoorten De algemene stelregel is dat de pitten in het fruit niet goed zijn voor je hond.
Daarom kun je je hond ook beter geen druiven, kersen en avocado geven. Krenten en rozijnen worden gemaakt van druiven en zijn om die reden ook niet goed voor je hond. Ook limoenen en citroenen zijn geen gezonde fruitsoorten voor je hond. Nu klinkt het heel verleidelijk om je hond veel meer groenten en fruit te gaan geven.
Let op dat je niet meer dan 10 – 15% van het dieet van je hond uit groenten en fruit laat bestaan. Je hond haalt het grootste gedeelte van zijn energie uit de volgende voedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten.
Verwen je hond met Veggie Bits Wil jij hond verwennen met groente? Verras je hond met de nieuwe groentesnack Veggie Bits van Vitakraft! Gemaakt van wortel en 100% vegan! De snack is laag in calorieën. Wat dit een ideale beloningssnack maakt voor tijdens een trainingssessie van je hond.
Wat mag een hond niet eten van fruit?
Welk fruit mag een hond eten… en welke fruitsoorten zijn giftig voor honden – Fruit mag een hond zeker eten, toch zijn sommige fruitsoorten giftig voor honden. Honden pikken wel eens fruit uit een fruitmand. Hou dus rekening welk fruit je op tafel legt.
Fruit is ook gezond voor honden, er is gesuggereerd dat het eten van fruit het risico op een beroerte met 50 procent zou kunnen verminderen. Toch de hond maakt zelf vitamine C aan, daarom zou je je hond eigenlijk geen groenten of fruit hoeven geven.
Het is namelijk zo dat honden geen extra vitaminen uit fruit en groenten halen. Als je je hond toch wat fruit zou willen geven, dan kun je het beste kleine stukjes geven. De grotere stukken zijn weer lastiger te verteren. Druiven moet je nooit aan je hond geven! Deze zijn namelijk giftig en dat kan ernstige gevolgen hebben door de gezondheid van je viervoeter.
Hoeveel komkommer mag een hond?
Waar moet je op letten? – Zoals we net benoemd hebben, mag én kan een hond prima een stuk komkommer eten. Heel veel honden vinden dit zelfs lekker. Maar zijn er dan bepaalde zaken waarop je moet letten? Jazeker! Het zijn er bij de komkommer alleen niet zoveel.
Het enige waar je op moet letten is het voeren van de schil aan jouw hond. De schil van komkommers kan namelijk resten van schadelijke bestrijdingsmiddelen bevatten. Deze worden op de komkommer aangebracht tijdens het groeien, zodat bepaalde ziektes bestreden kunnen worden.
Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de schil goed af te wassen. Je kan de komkommer natuurlijk ook schillen, wil je zeker zijn dat jouw hond zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt. Maar welke voordelen brengt het eten van een komkommer bij honden dan met zich mee? Lees snel verder!.
Is beschuit goed voor de hond?
Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.
Is courgette giftig voor honden?
De komkommer en courgette behoren niet tot de nachtschadefamilie en mogen gegeten worden door een hond.
Is bloemkool slecht voor een hond?
Wat mag een hond wel? – Niet alle mensenvoeding is verboden voor honden; sommige producten kunnen honden wel probleemloos eten. Het is natuurlijk veel beter om je hond altijd hondenvoer te geven, maar de meeste groenten zijn veilig voor honden. Bloemkool, gekookte aardappelen, spruiten, sperziebonen en wortels zijn maar een paar voorbeelden van veilige groenten.
Is sla giftig voor honden?
• Sla – Omdat sla veel vitaminen en mineralen bevat is het een gezonde snack voor je hond. Vitamine A zorgt voor gezonde ogen, vitamine B houdt je viervoeter fit en energiek , en calcium zorgt voor sterke botten en tanden. Sla bevat bovendien weinig calorieën , waardoor je niet op een blaadje meer of minder hoeft te kijken.