Welke Roomboter Op Brood Gezouten Of Ongezouten?

Antwoord van Jeroen Meus – Een laagje boter met zeezout smaakt heerlijk op een verse boterham of een krokante pistolet, maar voor bakken en braden is het gebruik van ongezouten boter aan te raden. Op deze manier heb je meer controle over de kruiding van de bereiding en van de eventuele jus of saus die erbij hoort.

Welke roomboter voor op brood?

Roomboter…. Alhoewel sinds 2016 het ongezonde imago af lijkt te brokkelen doordat diverse studies / meta-analyses berichtten dat roomboter geen negatieve gevolgen heeft op de algehele gezondheid,, blijft het ongezonde imago hardnekkig aan de pakjes roomboter kleven.

 1. Roomboter werd jaren geleden dankzij de ” vet-boycot” volledig onderuit gehaald;
 2. We moesten van de roomboter af, want dit zou veel teveel ” slechte” verzadigde vetten bevatten die onze gezondheid zouden schaden;

We moesten opeens aan de halvarine en de margarine. Roomboter zou voornamelijk zeer ongezond zijn voor het hart en de bloedvaten. Daarnaast werden we alleen maar dikker van roomboter, zo werd gesteld. Sinds 2016 kwamen daar opeens andere geluiden. Niet roomboter, maar margarine ( wat zeer sterk is bewerkt) bleken een enorme ballast te vormen voor ons lichaam.

 1. Om margarine te produceren, worden de oliën zeer zwaar onder handen genomen;
 2. Dit zorgt er o;
 3. a voor dat er veel voedingswaarden verloren gaan en deze chemisch opnieuw worden toegevoegd;
 4. Er kwam o;
 5. a zelfs aan het licht, dat het productieproces van margarine een stofje ontwikkelde wat zeer schadelijk is voor onze nieren ( 3-MCPD) Meer lezen? KLIK HIER  Gelukkig komt de kanteling langzaam maar zeker, dat we weer durven te kiezen voor roomboter;

En dat is zeker een goed idee. Roomboter is, in tegenstelling tot nep-boter als halvarine en margarine, een puur product. Roomboter bestaat om te beginnen voor het grootste deel uit onbewerkte melkvetten van koemelk. In deze vetten vinden we stoffen die zeer gunstig zijn voor de gezondheid van de mens, zoals vitamine K2 , geconjugeerd linoleenzuur ( CLA) en butyraten.

 • Ironisch genoeg is bewezen, dat deze stoffen juist hart en vaatziekten en overgewicht tegen gaa n;
 • In 2015 verscheen er een uitgebreid onderzoek waarin de connecties tussen hart en vaatziekten en verzadigd vet is onderzocht;

Hieruit kwam naar voren dat er géeen enkele connecties zijn dat verzadigd vet kan leiden tot hart en vaatziekten, beroertes en diabetes type 2. De transvetten, die we tegenkomen in margarine, worden opmerkelijk genoeg wel in connectie gebracht met diabetes type 2, beroertes en hartproblemen. Roomboter is zeer rijk aan vitamine A. We weten dat deze vitamine zeer belangrijk is in tal van processen in ons lichaam. Met name de schildklier en de bijnieren hebben veel vitamine A nodig. Roomboter bevat ook aardig wat laurinezuur, een zuur die we ook in ( zuivere) kokosolie tegenkomen. Verder is het naast vitamine A en K2 ook rijk aan vitamine D, en E.

Vitamine D komen we in ontzettend weinig andere plantaardige voeding tegen, roomboter kan daarom een prima bron zijn. Vitamine D is een zeer belangrijke schakel om bijvoorbeeld calcium aan te maken. Het klopt, dat roomboter rijk is aan verzadigd vet.

De verzadigde vetten in roomboter bestaan uit korte ketens, die gunstig werken op de darmen en licht verteerbaar zijn. Het is natuurlijk ook weer niet zo, dat we ongelimiteerd roomboter kunnen eten, want ook teveel van het verzadigd vet in roomboter kan negatief zijn voor de gezondheid. Wil je meer lezen over roomboter en ook over grasboter? KLIK HIER Nu dat we roomboter langzaam maar zeker weer omarmen, zien we de markt ook weer opbloeien. We vinden inmiddels vele soorten roomboter in de supermarkten. Van grasboter tot gekamde boter. Het is lastig kiezen geworden. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag gesteld, welke nu ” goed” is, en welke niet. Laat ik beginnen te vertellen, dat je het beste kunt kiezen voor grasboter.

Ik kies zelf bijvoorbeeld om roomboter zo nu en dan als pure luxe te consumeren. Een schaapje op de boterham, of ik bak er een boterkoek van. Ik eet het niet iedere dag, en ook niet in grote mate. Als je verstandig omspringt met jouw pakje roomboter, is roomboter een gezonde aanvulling voor de gezondheid.

In mijn uitgebreide ARTIKEL kun je lezen wat grasboter precies is en wat de verschillen zijn tussen grasboter en gewone roomboter. Daarnaast kun je het beste kiezen voor bio/dynamische roomboter en biologische roomboter. Alle drie soorten kun je het beste kopen in de biowinkel.

Supermarkten verkopen inmiddels ook vele soorten roomboter, waaronder biologisch en grasboter. Dit wordt massaler geproduceerd, de soorten in de biowinkel komen vrijwel altijd uit de streek. Om het kiezen wat te vergemakkelijken heb ik besloten om een aantal pakjes roomboter te testen op smaak en textuur.

Ook kijk ik naar de prijs en de kwaliteitsverhoudingen. Laat ik beginnen met één van mijn allergrootste favorieten. Dit is de biologische grasboter van WEERRIBBEN ZUIVEL. Ieder jaar kan ik echt weer uitkijken naar de verse pakjes. Ik ben groot fan van deze fabrikant. Ik geniet ook graag de kwark van weerribben , echt verrukkelijk. Deze grasboter is gemaakt van de afgeroomde melk van graskoeien. Zoals je hebt kunnen lezen in mijn artikel, heeft grasboter een wat geliger kleur dan gewone roomboter. Het heeft een zeer romige smaak. Het smeert ook beter uit dan gewone roomboter, wat grasboter populairder maakt om op brood te smeren. Deze grasboter is echt verrukkelijk. Heerlijk romig, vol van smaak en het ruikt echt geweldig lekker. Deze roomboter kwam ik tegen in de supermarkt. Het gaat om een zogeheten ” gekamde” roomboter, en komt uit Frankrijk. Deze boter wordt nog op de traditionele wijze gemaakt. De boter wordt 15 uur gerijpt waarna er melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Na de rijping wordt de room gekarnd op een traditionele wijze door zo  genoemde ” botermeesters”.

 • ( zuurselcultuur) De melk is biologisch;
 • Deze grasboter heeft een vetgehalte van 82% en voldoet aan alle eisen van SKAL;
 • Een pakje van 250 gram kost € 3,70;
 • De boter wordt tot slot ” gekamd” waardoor de boter een specifieke smaak verkrijgt;

De roomboter wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Het heeft een vethgehalte van 82%. Een pakje van 250 gram kost € 3. 07 Je kunt kiezen voor gezouten en ongezouten. De gezouten roomboter wordt gezouten met Keltisch zeezout. De boter is niet biologisch. De kleur is goed, niet te licht. En je ziet inderdaad de gekamde lijn in de boter. De geur vond ik matig. En helaas bleef de smaak ook iets achter. Ik vond het weinig romig, en ook de smeedbaarheid vond ik ietsje minder. Geen onaardige roomboter, maar ik mis een beetje meer smaakbeleving. AH lanceerde vorig jaar een echt ” boerderij zuivel” lijn. genaamd ” boerderijzuivel”. Ik zag meerdere producten in het assortiment, zoals volle kwark, yoghurt , vla en karnemelk. Op de verpakkingen t lezen we, dat alles wordt geproduceerd op een echte biologische boerderij en dus geen fabriek Sterker nog, het schijnt afkomstig te zijn uit de Weerribben.

Daar komt ook mijn bio-dynamische kwark vandaan, die ik in de biowinkel koop. Het is echter niet afkomstig uit één zelfde fabriek, tenminste, dit vertelt AH niet. Maar het is goed mogelijk, dat dezelfde boerderij nu ook levert aan AH.

Ik ben gaan navragen, maar antwoorden bleven uit en ik denk dan ook niet dat ik hier een antwoord op zal krijgen. Beroepsgeheim. Wat de verpakking  ons vertelt, is dat de melk afkomstig is uit natuurgebied Weerribben-Wieden, waar de melk op de ( biologische)  boerderij dagelijks wordt verwerkt De melk wordt iedere dag direct verwerkt tot de verse biologische boerderij producten voor AH.

 1. Na wat speuren kwam ik erachter, dat deze zuivel inderdaad ook uit de weerribben afkomstig is,  alleen ligt het iets genuanceerder;
 2. De zuivel komt namelijk niet van WEERRIBBEN zuivel zelf, maar van Arvin , de zoon van Klaas de Lange van WEERRIBBEN zuivel;

Familie dus!!!  Daarnaast komt de zuivel van WEIDEVOL, een biologische natuur boerderij, gevestigd inZwartsluis, een natuurgebied in Wieden. Dit is sinds vijf jaar gekoppeld aan de Weerribben, een prachtig gebied, Sinds vijf jaar werkt de natuurboerderij biologisch en wordt er rekening gehouden met weidevogels.

Zowel het vee als het jongvee loopt zoveel als mogelijk in een jaar buiten. Meer info kun je terugvinden op www. weidevol. nl  Anders gezegd ligt de appel niet ver van de boom. En kunnen we onze wenkbrauwen een beetje optrekken, want erg veel ontloopt het elkaar niet ( weerribben zuivel versus boerderij zuivel) en zie ik het zo’n beetje als een goedkope huismerk variant op de producten in de biowinkel.

Maar dat wordt uiteraard liefst ver onder het kleed gehouden. AH houdt in elk geval hun kaken stijf op elkaar, en geeft liever geen enkele ruchtbaarheid aan het  feit dat hun boerderij-zuivel ook afkomstig is uit de weerribben. Het wordt maar mondjesmaat op de website vermeld en er zijn geen officiële contactgegevens beschikbaar om de fabrikant rechtstreeks te kunnen benaderen. Welke Roomboter Op Brood Gezouten Of Ongezouten Welke Roomboter Op Brood Gezouten Of Ongezouten. voedingswaarde zuivel boerderij…. voedingswaarde weerribben zuivel Als we de voedingswaarden naast elkaar leggen van het pakje grasboter van weerribben zuivel en boerderij zuivel, zien we amper verschillen. We weten dat voedingswaarden nooit nauwkeurig kunnen worden gemeten, en dit geeft de voedselindustrie een mooie gelegenheid om voedingswaarden nét even iets te laten afwijken van een origineel. 07) GRASBOTER WEERRIBBEN. GRASBOTER ZUIVELBOERDERIJ Terug naar de grasboter van boerderij zuivel. Ik heb hierboven twee afbeeldingen geplaatst, links de grasboter van boerderij zuivel, rechts de grasboter van weerribben zuivel. Qua kleur geen enkel verschil en ook in de smaak, textuur en romigheid vond ik geen enkel verschil……Wat betekent dit? Tja….

 • Dit gaat via de leverancier, in dit geval AH;
 • Het is dus zeer goed mogelijk, dat we hier praten over precies dezelfde grasboter, alleen betaal je voor de ene wikkel iets meer dan de ander;
 • ( € 3,70 versus € 3;

ik weet voortaan wel waar ik mijn pakje grasboter voortaan ga kopen…Ik ben geen dief van mijn eigen portemonnee. 😉 aanvulling September 2021: de biologische grasboter van AH is inmiddels niet meer verkrijgbaar. Welke Roomboter Op Brood Gezouten Of Ongezouten Een andere persoonlijke favoriet is de biologisch-dynamische roomboter van Zuiver Zuivel. Deze roomboter draagt het Demeter keurmerk. Wil je weten wat dat betekent? KLIK HIER. De melk is van bio-dynamische afkomst, de koeien bevatten nog allemaal hun horens en de melk is afkomstig van unieke boerenbedrijven die continu in beweging zijn. De boter wordt het jaar rond op traditionele wijze gekarnd van aangezuurde biodynamische room.

 • De boter is in de zomermaanden iets beter smeerbaar dan in de wintermaanden, vanwege de voortdurende andere vet-samenstellingen;
 • De boter heeft een vetgehalte van 82%;
 • Zuiver Zuivel is een onderdeel van Weerribben zuivel BV;
See also:  Welk Vlees Mogen Joden Niet Eten?

Voor een pakje van 250 gram betaal je  € 3. 80. Welke Roomboter Op Brood Gezouten Of Ongezouten Ik maak vaak een heerlijke zeewier kruidenboter van deze roomboter. Daar verleent hij zich meer dan uitstekend voor. De kleur is créme-wit kleurig en de smaak…. subliem. Romiger dan dit kun je wat mij betreft geen roomboter vinden. De smaak is ect verrukkelijk. Een echte topper onder de roomboter. Deze roomboter wordt dan ook voornamelijk gekocht door de echte liefhebber. In de supermarkt vinden we talloze soorten roomboter, gezouten en ongezouten. Ik kies altijd voor ongezouten roomboter, mocht ik het willen zouten, dan gebruik ik daar mijn eigen zuivere Keltische zeezout voor. Maar ik ben een echte ” naturel;” roomboter-liefhebber. Ik koos voor deze test de ongezouten variant van supermarktketen Lidl, omdat deze het goedkoopste bleek.

Je betaalt voor een pakje van 250 gram € 1,89. Omdat ik nieuwsgierig was, of er veel verschillen zijn in smaak en kwaliteit, heb ik deze meegenomen in deze test. De boter is gemaakt van gepasteuriseerde melk, wat wordt aangezuurd.

Het vetpercentage ligt op 81%, dat is dus een procentje minder dan andere soorten roomboter. Je kunt deze roomboter eigenlijk niet scharen onder de andere roomboter-soorten uit deze test. Je kunt het zien als een massale goedkope productie met weinig aandacht voor kwaliteit.

 1. Het wordt sowieso niet op een traditionele manier gemaakt;
 2. AH heeft overigens ook zo’n goedkope roomboter in hun assortiment van hun zuivel huismerk ” De Zaanse Hoeve’;
 3. Deze twee ontlopen elkaar nauwelijks;

Ze kosten beiden € 1. 89 per 250 gram. De kleur is vrij geel,  en ik vond de hardheid van deze boter opmerkelijk. De geur is goed, maar niet optimaal te noemen. De smeedbaarheid is verder prima. De smaak viel tegen. Ik mis een echte romige nasmaak in mijn mond. Op zich geen verkeerde roomboter, maar ik zou deze zeker niet nog een keer kopen. In de supermarkten kunnen we ook terecht voor biologische roomboter-soorten. Groot gezien zijn deze biologische varianten gelijk aan de varianten in de biowinkels. Echter worden de varianten in de supermarkten massaler geproduceerd. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit, zeker als de biologische varianten in biowinkels afkomstig zijn uit de streek.

 • De melk is dan ook gewoon afkomstig uit Nederland, varianten uit supermarkten kunnen gemaakt worden van melk vanuit het buitenland;
 • Twee jaar geleden lag de biologische roomboter van discounter Aldi nogal onder vuur;

Deze zou ” niet echt” zijn, volgens vele klanten. ” Echte” roomboter zou op kamertemperatuur goed smeerbaar moeten zijn, en smelten als je deze met je vinger aanraakt. Veel klachten waren dat de roomboter hard bleef en vrij smaakloos was. Aldi heeft er nooit commentaar op gegeven.

Kwalitatief gezien kan er dus nogal wat schorten aan de biologische varianten uit supermarkten. Het groene blaadje ( keurmerk) zegt alleen, dat het van biologische komaf is. Biologische roomboter die ook het SKAL keurmerk dragen zijn wat meer betrouwbaar.

De prijzen in de supermarkt lopen nogal uiteen. Aldi verkoopt een biologische roomboter voor € 1,89, Lidl vraagt € 2,19 voor hun pakjes biologische roomboter. ( 250 gram) De bio-roomboter van de Lidl ziet er vrij geel uit, maar ruikt nergens naar. De smeedbaarheid vond ik matig, en de smaak bleef ook achter. Geen echt romige nasmaak, wat ik juist zo waardeer bij roomboter. Als ik ghee maak, kies ik vaak wel voor deze variant, omdat het een goedkope bio-boter betreft. Maar puur gegeten vind ik het geen geschikte kandidaat…. Het kan voorkomen, dat we een zelfde pakje biologische roomboter zowel in biowinkels als in supermarkten tegenkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval  ( was) met VECO zuivel roomboter. Deze kon je zowel in de biowinkels vinden als bij grootgrutter Jumbo. Qua prijs kun je dan je voordeel halen, al zal het gaan om euro-centen. Inmiddels heeft Jumbo zijn eigen huismerk in biologische roomboter.

Veco roomboter vind je daarom vrijwel enkel nog in biowinkels. Veco Zuivel is het merk van het gelijknamige zuivelbedrijf dat in 1974 door de familie van Rouwendaal in Leusden is opgericht. De naam verwijst naar het Vicariënerf, de boerderij van de familie waar de koeien werden gehouden.

Sinds 2009 zitten ze in Zeewolde. De melk komt van diverse boeren die duurzaam innoveren, bio-based produceren en milieuvriendelijk ondernemen. Deze roomboter draagt dan ook het EKO keurmerk. Ik betaalde €3,25 voor 250 gram. Het heeft een vetpercentage van 81%. De kleur vond ik vrij licht. Eigenlijk zoals echte roomboter hoort te kleuren. De smeerbaarheid vond ik meer dan prima, mijn mes ging er zeer snel door. De smaak is echt heerlijk, gelukkig geeft deze roomboter wel die heerlijke  romige nasmaak. Heerlijke roomboter! Een bekend ( veelal bio) zuivelmerk in supermarkten is Arla. Over dit merk heb ik veel geschreven, wil je alle artikelen nalezen?  Tik dan op de zoekbalk ” Arla” in en je krijgt alle linkjes. Dit merk is een goed voorbeeld van massale producties. Ze brengen hun producten zo ” groen” mogelijk door zinnen als : ” …. Onze biologische roomboter wordt gemaakt van alleen verse room van de melk van koeien die lekker veel buiten mogen grazen.

 1. In weilanden vol gras, bloemen en kruiden;
 2. Vol smaak uit het hart van de natuur…;
 3. ” Alles wordt wel heel erg rooskleurig gebracht en de consument krijgt meteen een beeld van vrolijke, gezonde koeien die heerlijk bloemetjes en gras grazen;

Natuurlijk is dit een compleet vertekenend beeld want zoveel weilanden zijn er niet die nog vol staan met blozend groen gras, en een zee aan bloemetjes en kruiden waar de Keukenhof jaloers op zou kunnen worden. Ook zijn er veel ” onder het kleed gehouden” zaken, die niet aan het licht komen. De kleur vond ik prima, zoals een roomboter hoort te kleuren. Maar de rest…tja. Smeerbaarheid zeer matig, mijn mes had op kamertemperatuur erg veel moeite, de roomboter vond ik vrij hard. De smaak en de romige nasmaak blijft ook betreft deze roomboter achter. Voor mij geen succes. Eigenlijk geen roomboter, maar toch…. in de biowinkel vind je deze vrij unieke geiten boter. Geitenboter is allang niet meer alleen verkrijgbaar in de biowinkel, ook supermarkten verkopen geitenboter. Het wordt gezien als een gezonder alternatief op roomboter en andere boters, Velen vroegen zich af wat er dan, naast het verschil in smaak, zo anders, beter en gezonder is aan geitenboter.

Ik heb daarom zo mijn vraagtekens bij dit merk. Terug naar de bio-roomboter. Ik betaalde voor 200 gram € 2,70. Ook hier zien we de 82% vetgehalte terugkeren. De roomboter draagt alleen een groen blaadje-keurmerk, verder geen EKO keurmerk.

Eigenlijk is er weinig verschil i. m roomboter. Het enige echte grootste verschil zit hem in de melk. Geitenboter wordt gemaakt van gepasteuriseerde geitenroom en zuursel, roomboter wordt gemaakt van gekamde room en water en zout. Geitenmelk  is anders van samenstelling en heeft daardoor ook andere voedingswaarden dan koemelk/roomboter. Je kunt geitenboter voornamelijk vinden in biowinkels en gezondheidswinkels, maar zoals eerder gezegd vind je het steeds vaker gewoon in de supermarkt. Het merk ” Den Eelder” bekleedt deze markt voor het grootste gedeelte. Ik heb deze boter o. a gespot bij Jumbo, Plus en AH. In de biowinkel vind je vooral producten uit de streek, bijvoorbeeld via zorgboerderijen, waar ik persoonlijk de voorkeur aan geef. Dit is minder massaal.

 1. Geitenboter wordt ook vaker uitwendig gebruikt;
 2. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat geitenboter rustgevend werkt bij tal van huisproblematiek zoals eczeem en jeuk;
 3. Er zijn vele verzorgingsproducten die zijn verrijkt met geitenboter;

En je steunt meteen een goed doel. Zorgboerderij KLOMPENHOEVE ( zie hierboven) verspreid diverse producten door geheel Nederland in grote en kleinere biologische ondernemingen. Je komt ze dus niet tegen in de supermarkt. Het is niet goedkoop. Je betaalt € 3,69 voor 125 gram. Welke Roomboter Op Brood Gezouten Of Ongezouten De smaak…ik ben er dol op. Je moet wel van de uitgesproken geitenzuivel-smaak houden. Deze boter is goed smeerbaar, en heeft een zeer romige nasmaak. Erg prijzig, maar absoluut de moeite waard.

 • koop liefst je roomboter in biowinkels. Deze komen vrijwel altijd uit de streek.
 • let erop dat de roomboter een SKAL keurmerk draagt.
 • kies voor betrouwbaar fabrikanten. Let erop of de fabrikant rechtstreeks is te bereiken.
 • kies liefst voor grasboter.

Tot slot: roomboter is rijk aan verzadigd vet. Gebruik roomboter met mate. Door roomboter op een verstandige manier te gebruiken is het een gezonde aanvulling .

Wat is de beste boter voor op brood?

Minder verzadigd vet met halvarine en margarine – Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo’n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo’n 3,5 gram.

Welke roomboter is smeerbaar?

Welke roomboter is goed?

Kies goede boter – Goede boter, of anders gezegd roomboter, is geconcentreerd melkvet en wordt uit koemelk vervaardigd. Goede boter bestaat voor ongeveer 82% uit dierlijk vet. De rest van het gewicht is water. Goede boter kan men gezouten kopen, maar ook ongezouten.

Waarom gezouten of ongezouten roomboter?

Antwoord van Jeroen Meus – Een laagje boter met zeezout smaakt heerlijk op een verse boterham of een krokante pistolet, maar voor bakken en braden is het gebruik van ongezouten boter aan te raden. Op deze manier heb je meer controle over de kruiding van de bereiding en van de eventuele jus of saus die erbij hoort.

Hoe ongezond is roomboter?

Is roomboter gezond? – Je kunt natuurlijk niet van één product zeggen of het gezond is of niet. Dat hangt namelijk altijd af van hoe vaak je het eet of drinkt en in welke hoeveelheden. Daarnaast krijg je immers nooit met één voedingsproduct alle mineralen en vitamines binnen.

See also:  Wat Is Gefermenteerd Fruit?

Als je alleen maar roomboter eet mis je dus andere voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk om voldoende te variëren. Wil je meer weten over waar een gezond voedingspatroon uit bestaat? Lees dan het volgende artikel over wat je moet eten op een dag.

Wat je wel kunt vaststellen is of een product past in een gezond voedingspatroon. Roomboter bevat zowel vitamine A , D en E, maar ook veel verzadigd vet en vormt daarom geen verstandige basis binnen een gezond voedingspatroon. Verzadigd vet wordt namelijk binnen onderzoeken in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziektes [ 1 ].

Vandaar dat het ook wel wordt gezien als het ongezonde vet. Of verzadigd vet echt zo slecht is, is nog onduidelijk. Er is namelijk ook onderzoek bekend dat geen verband laat zien [ 2 ]. Lees in dit artikel meer over het verschil tussen ongezonde en gezonde vetten.

Maar naast veel verzadigd vet is roomboter ook rijk aan calorieën. Vandaar dat wij adviseren om roomboter te vervangen voor halvarine. Halvarine bevat namelijk veel minder verzadigd vet en ook minder calorieën. Voedingswaarden roomboter per 100 gram [ 3 ].

 • Energie: 753 kilocalorieën
 • Eiwit : 0,7 gram
 • Koolhydraten : 0,7 gram
 • Onverzadigd vet: 27 gram
 • Verzadigd vet: 54 gram
 • Voedingsvezel: 0 gram
 • Water: 14,1 gram

Wat is gezonder roomboter of plantaardige boter?

Waarom plantaardig? – Een voordeel van (deels) plantaardige producten is dat zij minder energie oftewel calorieën en minder verzadigd vet leveren dan dierlijke room en roomboter. Zie hieronder de voedingswaarden.

Product (per 100 gram) Energie (kcal) Verzadigd vet (gram) Verzadigd vet (percentage)
Zure room             197 12,5 65,1
Finesse          160 4,8 32,0
Roomboter               737 52,9 65,2
100% plantaardige margarine           618 17,0 24,3

Alternatieven met minder energie dragen bij aan een gezond(er) lichaamsgewicht. Bovendien zijn producten met minder verzadigd vet belangrijk, omdat verzadigd vet het slechte LDL-cholesterol verhoogt en het goede HDL-cholesterol verlaagd. Minder energie en minder verzadigd vet verlagen daarom het risico op het ontstaan van:

 • diabetes type 2
 • hoge bloeddruk
 • galstenen
 • hart- en vaatziekten
 • rug- en gewrichtsklachten
 • sommige soorten kanker

De plantaardige producten zijn gemaakt op basis van plantaardige oliën, bijvoorbeeld zonnebloemolie, lijnzaadolie en koolzaadolie. Deze plantaardige oliën (vooral lijnzaadolie) bevatten omega-3 vetzuren, zoals: alfa-linoleenzuur (ALA). Omega-3 vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Is Lurpak echte roomboter?

LURPAK® KWALITEIT –  Lurpak® is een roomboter die wordt gemaakt van verse volle melk. Het meest waardevolle en smaakvolle onderdeel van de melk, de room, wordt eerst een aantal uren gerijpt, voordat deze wordt gebruikt om boter van te karnen. De verfijnde smaak krijgt Lurpak® roomboter van de melkzuurculturen waarmee de roomboter licht wordt aangezuurd. Deze zorgen voor een fris vleugje aroma, dat samen met het romige karakter voor die onmiskenbare Lurpak® smaak zorgt. Het is die verfijnde Lurpak® smaak, die ervoor zorgt dat de smaak van andere ingredienten en gerechten optimaal tot hun recht komen.

Wat is beter grasboter of roomboter?

Grasboter versus ‘gewone’ roomboter – Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2. Daarnaast worden koeien die op stal staan, vaak bijgevoerd met veel tarwe, mais en ander goedkoop eten.

Wat is beter roomboter of Becel?

Ons advies: – Gebruik roomboter of kokosolie. Becel mag dan misschien de cholesterol verlagen, maar wij kiezen liever voor een holistische aanpak. Sporten, gezond eten en niet roken is een veel effectievere manier om het hart en de bloedvaten gezond te houden en de risico’s op vasculaire ziekten te verlagen.

Ons lichaam heeft vetten nodig, kies dan ook voor de juiste vetten zoals roomboter of kokosolie. Zolang je roomboter niet 3 cm dik op je brood doet raakt hier geen ader van verstopt en kom je ook geen 5 kilo aan.

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar mensen in primitieve gebieden die alleen maar gebruik maken van verzadigde vetten. Deze mensen hebben vaak betere bloedwaardes en algemeen een betere spier- en hartconditie. Natuurlijk zijn hier meerdere factoren op van invloed, maar het laat wel zien dat deze producten geen kwaad kunnen.

 1. Kokosvet is ideaal om mee te bakken, braden, frituren of gewoon zo op brood te eten;
 2. Kokosolie is perfect om te verhitten omdat het niet oxideert bij een bepaald aantal graden, in tegenstelling tot vele andere soorten oliën en boters;

Zodra boter gaat oxideren komen er giftige stoffen vrij die weer een schadelijk effect hebben op ons lichaam. Bronnen:

 • http://www. verlaagcholesterol. nl/becel-proactiv
 • NOS nieuws. Omega-6 mogelijk ongezond. 6 februari 2013
 • De cholesterol leugen van Prof. dr. Walter Hartenbach Weingärtner (2008),’Vascular Effects of Diet Supplementation With Plant Sterols’, Journal of the American College of Cardiology, Vol. 51
 • Jacobsen et al. (2009),’Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies’, American journal of clinial nutrition Mozaffarian (2012),’Omega-6 fatty acids and cardiovascular disease’

Welke boter is het beste voor cholesterol?

Brood – Welke je het beste kan kiezen

Boter vinden sommige mensen lekkerder dan margarine. Maar het is een dierlijk product en zit daardoor helaas boordevol dierlijk oftewel verzadigd vet. Dat wordt door het lichaam omgezet in LDL-cholesterol, oftewel het ‘slechte cholesterol’, dat binnensluipt in vaatwanden waardoor bloedvaten dichtslibben.

 • Dat vergroot op de lange duur de kans op een hartaanval of beroerte;
 • Gelukkig zijn er alternatieven;
 • Gebruik bij voorkeur een smeersel met minder verzadigd vet;
 • In de regel zijn dierlijke vetten verzadigd en plantaardige vetten onverzadigd;

Het wordt dus aangeraden om meer plantaardige vetten te gebruiken. Halvarine , dieetmargarine en olijfolie zijn gezonder dan boter. Maar ook van de ‘goede’ vetten geldt dat je ze wel nodig hebt, maar dat je er niet té veel van moet eten. Olijfolie is heel gezond, maar een hele fles ervan door het avondeten helpt niet om hart- en vaatziekten tegen te gaan.

Hoeveel roomboter mag je per dag?

Welke Roomboter Op Brood Gezouten Of Ongezouten Boter…. dat is tegenwoordig zo simpel niet meer. Is het nu wel of niet gezond? Mogen we nu wel of geen roomboter op de boterham smeren? Moeten we het Voedingscentrum geloven dat we aan de halvarine moeten? Of lijkt margarine toch het botertje onder de boter? In dit artikel alles over boter. Als we heel erg nuchter naar boter kijken, is het eigenlijk niets meer dan room wat te veel is opgeklopt. Het wordt gemaakt van room dus, met een vetgehalte van 35-42 %. We weten dat room afkomstig is van melk. Om een kilo boter te kunnen produceren, is zo’n 25 liter melk nodig. In speciale machines ( afromers) wordt de melk ontroomd. Afgeroomde melk wordt ook weer doorgewerkt, de room wordt door verwerkt tot boter.

 1. Van de afgeroomde melk wordt bijvoorbeeld melkpoeder gemaakt;
 2. Boter wordt al eeuwen gemaakt;
 3. Vroeger werd de room uren handmatig gestampt in een stamp-kan;
 4. Dit gebeurde net zolang tot de vetbolletjes zich afscheidden van de karnemelk;

Daarna werden de vetbolletjes ambachtelijk gekneed en eventueel gezouten. Tegenwoordig gaat het een stuk eenvoudiger dankzij geavanceerde machines. De room wordt eerst gepasteuriseerd om de bacteriën te doden. Dit wordt vervolgens afgekoeld. tot zo’n 4 •C, en wordt opgeslagen in RVS gekoelde stalen tanks.

Daarna wordt er zuursel aan toegevoegd. Dit zuursel is zeer bepalend voor de uiteindelijke smaak van de boter. De volgende stap is de boter-bereidingsmachine. Op onderstaande afbeelding ( bron: www. schoolmelk.

be )  zie je een goed beeld van de gehele procedure. Welke Roomboter Op Brood Gezouten Of Ongezouten 1) De room wordt in een gekoelde cilindrische karn gepompt, zoals je op de afbeelding aan het begin ziet ( 1). Door vele verschillende kloppers wordt de alles mechanisch omgezet tot ruwe boter. De boterkorrels klitten aan elkaar vast, en worden in het volgende gedeelte ) 2) van de bereidingsmachine van de botermelk weer gescheiden. De boterkorrels worden meteen voor de eerste keer gewassen, en wordt licht gekneed.

 • Vervolgens wordt de boter via een conische opening met geperforeerde platen door naar het volgende productieproces geduwd;
 • ( 3) De resterende botermelk wordt verwijderd en de boter wordt direct naar de volgende fase geduwd ( 4) waar de boter opnieuw wordt gekneed;

Hierdoor wordt alle resterende lucht uit de boter gekneed, gaat naar een soort vacuüm-kamer waar de boter voor de laatste keer door geperforeerde platen wordt geduwd, Op dit punt kan er nog worden ‘ gesleuteld” aan de boter, door bijvoorbeeld meer vocht en andere hulpstoffen toe te voegen. Welke Roomboter Op Brood Gezouten Of Ongezouten Je kunt ook zelf boter maken. Dit kost wel wat tijd, maar is verder helemaal niet zo moeilijk of ingewikkeld. Als je melk een poosje laat staan ontstaat er een laagje room, deze room bestaat uit de eerder besproken vetbolletjes. Om ieder vetbolletje zit een vliesje, als we de room heel hard stampen en schudden scheuren de vliesjes en klitten ze samen. Lees meer over deze melkzuurbacteriën doo r HIER TE KLIKKEN,  Boter heb je in ontzettend veel soorten en maten. Waar het vroeger erg eenvoudig was om een pakje boter te kopen, moet de consument nu kiezen uit honderden soorten. Er zijn botersoorten met bepaalde vetpercentages en er is plantaardige boter wat eigenlijk geen boter genoemd mag worden omdat boter uit melk zou moeten bestaan.

 1. Wanneer de boter de machine verlaat wordt het direct verpakt;
 2. Door heel lang te stampen en te schudden ontstaat er vanzelf boter;
 3. Veel mensen maken zelf hun boter door verse slagroom te kopen;
 4. Ze voegen aan hun boter zelf melkzuurbacteriën toe;

Naast deze verschillende vetpercentages bestaan er honderden soorten, van grasboter tot kruidenboter, van gezouten tot ongezouten boter. Wat we voornamelijk kunnen kopen zijn de soorten die zijn verrijkt met vitaminen en mineralen. Tot slot hebben we ook vloeibare bak en braad boter.

 1. Groot gezien gaat het om vijf soorten boter: ROOMBOTER Roomboter werd vroeger als enige botersoort gebruikt;
 2. Het bestaat uit gemiddeld 82% vet, 16% vocht en twee grammen aan vetvrije bestanddelen zoals vitamine A;

B, en D , mineralen, melksuiker ( lactose)  en eiwitten. Roomboter wordt ook wel ” echte boter” genoemd, om de verwarring met margarine te voorkomen ( daarover later meer) HALFVOLLE BOTER Dit gaat om boter waarin het vetpercentage is teruggebracht naar zo’n 40%.

MARGARINE  Margarine wordt beschouwd als een botersoort, maar het is helemaal geen boter. Het is een variant op boter wat wordt gemaakt van dierlijk/ plantaardige vetten. Ik noem het zelf in elkaar geknutseld imitatie boter.

De oliën die worden gebruikt om margarine te maken zijn meestal soja en visoliën. Hieraan worden talloze hulpstoffen aan toegevoegd, zoals zout, kleurstoffen, emulgatoren, conserveringsmiddelen en smaakstoffen. Qua vetpercentage komt margarine overeen met boter.

Margarine bevat van nature geen vitaminen, zoals roomboter. Dit moet wettelijk worden toegevoegd aan margarine ( vitamine A + D) HALVARINE Ook dit gaat niet om een echte boter, maar een kunstboter, met een vetpercentage van 40% ( dus een halfvolle variant op de margarine)Het wordt gemaakt van plantaardige olie en water.

BRAADBOTER Deze boter is, zoals de naam het al zegt, geschikt om mee te bakken en te braden. Het bestaat uit 97% vet en het vocht is voor het grootste deel aan de boter onttrokken. Aan braadboter worden talloze hulpstoffen toegevoegd om de boter bijvoorbeeld in de pan sneller bruin te laten verkleuren, en het minder te laten spatten. Onder deze vijf ” hoofd-boters” vallen nog honderden soorten. We kunnen kiezen uit gezouten of ongezouten, of botersoorten waaraan nog iets specifieks aan is toegevoegd, zoals kruiden en specerijen en noten. Ook worden tegenwoordig vele botersoorten gemengd met bijvoorbeeld ghee en kokosolie. We kennen ook GRASBOTER. De grote vraag die al jaren rond blijft zingen is hoe gezond boter is. Afgelopen jaren heeft ( met name room) boter flink  onder vuur gelegen. Voorzichtig lijkt het tegenwoordig weer te mogen, dat likje roomboter op onze boterham. Roomboter werd jaren geleden in de ban gedaan dankzij de vet-boycot. Omdat roomboter méér verzadigd vet zou bevatten dan kunstboter margarine, werd door de vele organisaties als een Voedingscentrum roomboter als de grote boosdoener beschouwd.

Klik HIER om alles over grasboter te lezen. Kortom: de botermarkt lijkt onverzadigbaar. Alles kan tegenwoordig. 100 gram roomboter bevat inderdaad meer verzadigd vet dan 100 gram margarine. Bij roomboter ligt dit op zo’n 55 gram verzadigd vet, bij margarine op zo’n 20 gram Ze hebben daar best een punt, want het klopt dat een teveel aan verzadigd vet het slechte cholesterol kan verhogen ( LDL) maar dit ligt uiteraard een stuk genuanceerder.

We eten geen 100 gram roomboter per dag, dat is één Twee = dat we ook op ons dagmenu moeten letten als we dagelijks roomboter consumeren. Dit om met name voldoende vitamine D binnen te krijgen, wat niet in grote mate aanwezig is in roomboter. Maar dit zou dus geen enkel probleem moeten zijn, als je roomboter met je gezonde verstand gebruikt. Is boter gezond? Een veganist zegt van niet. Anderen hebben een gemengde mening, en sommigen zijn overtuigd dat boter gezond is. Het is sterk afhankelijk van HOE JE BOTER GEBRUIKT. Als je iedere dag dikke lagen op je boterham smeert, bakt in braadboter en verder niet echt let op je inname verzadigde vetten en vitaminen en mineralen, dan kan boter nét zo ongezond zijn als snacks.

Terwijl dit allang is achterhaald, blijft het Voedingscentrum nog altijd margarine en halvarine adviseren. Zij gaan uit van het grotere aantal aan verzadigd vet en het verminderde aantal vitamine D in roomboter.

Globaal gezien bevat boter belangrijke voedingsstoffen. Ze bevatten vrijwel allemaal wel iets aan essentiële voedingsstoffen als vitaminen en mineralen, en dus die vetzuren. Dit hebben we hard nodig voor onze groei, ontwikkeling en onderhoud. Voor iedere botersoort valt wat te zeggen.

Er kleven aan iedere soort voor en nadelen. Roomboter bevat inderdaad erg veel verzadigd vet en betrekkelijk weinig vitamine D. Margarine bevat minder verzadigd vet, maar is vooral synthetisch in elkaar geknutseld, halvarine is eigenlijk halfvolle plantaardige boter met water aangelengd voor meer volume.

Tevens kunnen we onze vraagtekens zetten bij de omega 6 vetzuren die in halvarine voorkomen. Omega zes is in combinatie met omega 3 helemaal niet zo ongezond, maar het probleem is dat die balans in onze voedingsmiddelen zoek is. We eten daarom veel meer omega 6 wat gezondheidsproblemen kan opleveren.

 1. In plantaardige kunstboter komen we erg veel van deze omega 6 tegen, in sommigen meer als in andere soorten;
 2. De discussies zijn nog altijd gaande;
 3. Ik persoonlijk ga mee met de visies van mijn collega Juglen Zwaan;

Hij schreef eerder zeer duidelijke artikelen over de kwestie margarine versus roomboter. KLIK HIER om naar zijn artikel over roomboter te gaan, en KLIK HIER om naar zijn artikel over margarine te gaan. Het is vooral erg lastig voor de consument om een keuze te maken. Het ene artikel spreekt het andere tegen en ook organisaties verklaren de oorlog aan de vele bloggers die roomboter de hemel in prijzen. Het maakt het de consument niet gemakkelijker op. Zoals ik eerder opperde, is het erg belangrijk om te kijken naar je voeding.

 • Hoe gezond eet je? Hoeveel  vitaminen, mineralen en verzadigde vetten krijg je iedere dag binnen? We kunnen zonder boter;
 • Ik eet zelf bijvoorbeeld nauwelijks ( room) boter;
 • Dit komt meer omdat ik het niet erg smakelijk vind, maar bio-dynamische roomboter en grasboter vind ik op zijn tijd wel erg lekker;

Omdat ik 98% veganistisch leef zorg ik ervoor dat ik iedere dag voldoende vitaminen, mineralen, vezels en vetten binnen krijg. Wat ik niet via mijn voeding binnen krijg, slik ik bij in de vorm van natuurlijke voedingssupplementen. Dit houdt mijn balans goed.

Als jij graag roomboter wilt gaan eten, moet je zorgen dat je verzadigd vetpercentage per dag op de ADH norm ligt. In Nederland en veel andere landen wordt geadviseerd om niet meer dan 10% van de energie per dag uit verzadigd vet te laten bestaan.

Eet je gemiddeld 2000 kcal per dag, is dit berekend op zo’n 22 gram verzadigd vet per dag, voor mannen ligt dt per 2500 kcal neer op zo’n 28 gram verzadigd vet per dag. Dir zou voor een vrouw neerkomen op zo’n 20 gram roomboter per dag. Maar dat betekent dan wel, dat je de rest van de dag geen verzadigde vetsoorten mag consumeren. MEER LEZEN? .

Is er verschil in roomboter?

Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk. Roomboter wordt meestal als blok, verpakt in een wikkel verkocht.

Boter en halvarine/margarine hebben heel weinig met elkaar te maken. De enige overeenkomst is de kleur en dat de producten op brood gesmeerd kunnen worden en gebruikt kunnen worden om in of mee te bakken.

Vergelijk het met de pasta voor op brood met de smaak van speculaas, en pindakaas. Ze zijn beiden vooral gemaakt om op brood te smeren, ze zijn beiden bruin, maar verder zit er een groot verschil in de lijst met ingrediënten. En precies datzelfde geldt voor boter en halvarine en margarine.

 1. Boter wordt gemaakt door melk te ontromen;
 2. Het vet wordt vervolgens gepasteuriseerd (hoog verhit) en vervolgens gekarnd;
 3. Bij het karnen wordt het vocht van het vet gescheiden, waardoor boterkorrels en magere melk ontstaan;

De boterkorrels worden gekneed en aangezuurd met melkzuurbacteriën zodat de boter de gewenste smaak krijgt. Omdat de basis alleen melk is, is boter echt een natuurproduct. Margarine en halvarine worden in de fabriek gemaakt en hebben plantaardige olie als basis.

Daarnaast zijn er ook andere stoffen toegevoegd zoals emulgatoren (stoffen die zorgen dat water en olie goed verdeeld blijven), lecitine, geur- en smaakstoffen, vitamines, kleurstoffen en voedingszuren.

Bij PuurGezond gebruiken we geen halvarine en margarine in onze recepten. Je zult zien dat we vooral olie en boter/roomboter gebruiken. We kiezen onder andere voor roomboter vanwege de smaak en omdat het een natuurlijk product is. Wie af en toe roomboter eet op brood, of bij het bakken gebruikt, krijgt echt niet meteen een overschot aan verzadigde vetzuren binnen.

Het advies is doorberekend en een PuurGezonde voeding scoort prima op de vetsamenstelling. Bovendien gaan er steeds meer stemmen op in de wetenschap dat niet verzadigde vetten het probleem zijn in de voeding, maar juist de overdaad aan koolhydraten, en dan vooral suikers.

Meer weten over PuurGezond eten? Lees het basisboek ” Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond”. Te koop in onze webwinkel.

Welke boter om af te vallen?

Conclusie boter of margarine – Roomboter is natuurlijk; margarine is chemisch. Roomboter is doorgaans vetter dan margarine, maar nauwelijks calorierijker. Voor afvallen hoeft het elkaar dus weinig uit te maken. Je moet dan ook margarine blijven smeren als je je prettig voelt bij chemische bestanddelen.

Is Lurpak echte roomboter?

LURPAK® KWALITEIT –  Lurpak® is een roomboter die wordt gemaakt van verse volle melk. Het meest waardevolle en smaakvolle onderdeel van de melk, de room, wordt eerst een aantal uren gerijpt, voordat deze wordt gebruikt om boter van te karnen. De verfijnde smaak krijgt Lurpak® roomboter van de melkzuurculturen waarmee de roomboter licht wordt aangezuurd. Deze zorgen voor een fris vleugje aroma, dat samen met het romige karakter voor die onmiskenbare Lurpak® smaak zorgt. Het is die verfijnde Lurpak® smaak, die ervoor zorgt dat de smaak van andere ingredienten en gerechten optimaal tot hun recht komen.

Wat is het verschil tussen roomboter en grasboter?

Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten. – Roomboter staat niet in de Schijf van Vijf  omdat er veel verzadigd vet inzit.

Wat is beter roomboter of halvarine?

Conclusie – Antwoord op de vraag: is roomboter beter dan halvarine? Gezien er in halvarine dezelfde vitamines zitten, maar aanzienlijk meer gezonde vetten en veel minder calorieën en gezonder voor hart en bloedvaten is, kun je het beste kiezen voor halvarine of margarine op brood.