Welke Vis Op Brood?

Welke Vis Op Brood
Vis op je brood – Het belang van vis is al geruime tijd bekend. Vissticks en kibbeling behoren nog altijd tot de populairste “vissoorten” van Nederland. Dit soort gepaneerde, gefrituurde & verwerkte restproducten van vis zijn echter totaal niet vergelijkbaar met verse vis en geenszins gezond.

 • Een stuk verse vette vis zoals een tonijnmoot of een zalmfilet is oneindig veel gezonder;
 • Als je regelmatig verlegen zit om broodbeleg, doe dan eens vis op je boterham;
 • Denk maar eens aan garnalen op een geroosterd boterhammetje; mosselen met brood; een half blikje tonijn op een broodje of een boterhammetje met een plak gerookte zalm;

De (goedkope!) gerookte zalm van de AH Euroshopper is bijvoorbeeld erg lekker. ;).

Wat voor vis bij de visboer?

We zijn aangekomen bij de laatste stappen van de visreis: de viswinkel en jouw bordje thuis. Grote kans dat jouw ouders wel eens een vis, een portie kibbeling of een lekkerbek halen bij de viswinkel. Nu weet jij waar deze vis allemaal langsgekomen is voordat hij daar terecht is gekomen! In dit hoofdstuk vertellen we je over de viswinkel en waarom vis eten eigenlijk zo goed voor je is. De viswinkel Viswinkels zijn er in veel verschillende soorten en maten. Je hebt hele grote winkels, maar ook de viskraam op de markt en kleine vishandels. In de meeste gevallen kun je twee dingen doen: een mooie vis uitkiezen voor thuis of ter plekke wat lekkers eten. Bijna iedere viswinkel maakt lekkere broodjes, kibbeling en lekkerbekken om meteen op te eten! Supermarkt In de meeste supermarkten kun je verschillende soorten vis kopen.

De soorten die je vers kunt kopen zijn meestal kabeljauw, makreel, schol, garnalen en zalm. Ingevroren zijn vooral schol, kabeljauw, zalm, tilapia en pangasius erg populair. Daarnaast kun je in de supermarkt veel speciaal verwerkte vis kopen.

Bijvoorbeeld vis die al gemarineerd is, vis met een paneerlaagje of op een andere manier voorbereid. Deze visjes hoef je alleen nog maar in de pan of oven te doen. Ook vis in blik zie je veel terug in de supermarkt. Een vis die veel in blik verkocht wordt is bijvoorbeeld tonijn.

Vis eten is gezond Wist je dat vis heel erg goed voor je is? Het is namelijk een echt vitaminebommetje. Zo zitten in vis bijvoorbeeld heel veel eiwitten, mineralen, vitamines en gezonde vetten. De eiwitten gebruikt je lichaam om sterke spieren op te bouwen.

De vitamines en mineralen zijn belangrijk voor gezond bloed en sterke botten. Niet alle vetten zijn gezond. De vetten in fast food zijn bijvoorbeeld niet goed voor je. De vetten die in vis zitten zijn wel heel goed voor je. Je lichaam kan deze zelf niet aanmaken, dus het is erg belangrijk dat we hier genoeg van eten.

 • Onder deze gezonde vetten vallen de   ‘omega 3-vetzuren’;
 • Door deze regelmatig te eten kun je bijvoorbeeld hart- en vaatziekten voorkomen! Hele gezonde vissoorten zijn onder andere makreel, zalm, haring en sardines;
See also:  Wat Is De Beste Boter Voor Op Brood?

Eet vaker vis Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders te weinig vis eten. Bij de meeste mensen staat er nauwelijks een keer per twee weken vis op tafel. Ook eten we eigenlijk nog maar weinig verschillende soorten. De populairste vissoorten in Nederland zijn zalm, tonijn en haring.

Bij de viskraam of viswinkel zijn ook kibbeling en lekkerbek erg populair. Het wordt aangeraden om een tot twee keer in de week vis te eten en bij voorkeur wekelijks een vette vis zoals haring of makreel.

Waarschijnlijk eet je vis meestal bij het avondeten, maar je kunt het ook eten als lunch. Neem bijvoorbeeld een lekker broodje met makreel of een visburger.

Wat is de beste vette vis?

Welke vis kun je beter niet eten?

Enkele maanden geleden besloot Carrefour geen pangasius meer te verkopen. De vis zou te veel bacteriën bevatten en resistent zijn tegen antibiotica. Maar pangasius is niet de enige vis waar een geurtje aan hangt. De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica.

 • Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu;
 • Maar jammer genoeg is pangasius geen uitzondering;
 • De lijst met vissen die je beter kan vermijden is langer dan diegene die je met een gerust hart kan opeten;

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) stelde een viswijzer samen waarop je kan aflezen welke vissen te vermijden zijn en welke wel een goede keuze zijn. Uit de lijst kan je afleiden dat je bij veel vissoorten vooral rekening moet houden met de plaats waar de vissen gekweekt worden.

Zo is wilde zalm uit Alaska een goede keuze, maar valt zalm die in de Stille en Atlantische oceaan gekweekt werd, te vermijden. Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn.

De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd. Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed.

See also:  Welk Fruit Bevat Veel Suiker?

Welke vis is rijk aan omega 3?

Bronnen van omega 3-vetzuren – ALA is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken en je dit vetzuur via de voeding binnen moet krijgen.

 • Vooral lijnzaadolie bevat veel ALA.
 • ALA komt verder voor in raapzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige (dieet)margarines.
 • In kleine hoeveelheden zit ALA in vlees en in groene bladgroenten.

EPA en DHA staan bekend als visvetzuren maar kunnen ook uit andere voedingsmiddelen gehaald worden. Vis is de belangrijkste bron.

 • EPA en DHA zitten vooral in vis  en in schaal- en schelpdieren. De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten.
 • Er zijn visoliecapsules op de markt met EPA en DHA.
 • Aan sommige voedingsmiddelen wordt EPA of DHA toegevoegd, zoals aan bepaalde soorten margarines.
 • Eieren en sommige vleessoorten leveren EPA en DHA. De gehaltes kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het gebruikte veevoer.
 • Vissen kunnen EPA en DHA niet zelf maken, maar halen die weer uit algen. Tegenwoordig kan EPA en DHA ook direct uit algen gehaald worden. Dit wordt gebruikt in supplementen, medicinale preparaten en voor toevoeging aan voedingsmiddelen.
 • Het lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA. Dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op.

Hoe vaak mag je zalm eten?

Vis is onderdeel van een gezonde voeding. Het staat in de Schijf van Vijf. Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.

Waarom moet je geen tonijn eten?

– Door het verdwijnen van toproofvissen, zoals tonijn, maar ook haaien en zwaardvissen, lopen ecosystemen over de hele wereld het gevaar in elkaar te storten. Tonijn legt vele duizenden kilometers af en oefent daardoor een grote invloed uit op verschillende ecosystemen. Door tonijn weg te vissen, krijgen de prooivissen de kans om explosief in aantal te gaan groeien. Op hun beurt zullen de prooivissen andere soorten concurreren of teveel eten van een andere soort waardoor deze bedreigd wordt in zijn voortbestaan.

 1. Uiteindelijk leidt dit tot een zware verstoring van het evenwicht;
 2. Kwallen blijken van alle diersoorten hierbij het meeste baat te hebben;
 3. Daar waar men nu ook intensief vist op hun concurrenten zoals de sardines, de makrelen en de ansjovis en dankzij het uitsterven van hun grootste vijand de zeeschilpad, floreren ze;
See also:  Wanneer Beleg Op Brood Baby?

Bovendien voeden de kwallen zich met eitjes en larven van verschillende vissoorten. Indien we in de toekomst geen broodje kwal op ons bord willen, kunnen we nu beter ons broodje tonijnsalade laten!.

Hoe slecht is tonijn uit blik?

Is tonijn gezond? – In elk geval erg lekker: daarom is de vis ook zo populair. Tonijn is, met zalm en haring, de meest gegeten vis van Nederland. Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in.

Is elke dag tonijn eten gevaarlijk?

Visfeiten –

 1. Vis is goed voor je. Onderzoek wijst uit dat het de kans op hartziektes, beroertes, obesitas, cognitieve achteruitgang, depressie, kanker en astma vermindert. Je visinname verminderen zorgt ervoor dat je ook niet meer van deze voordelen profiteert.
 2. Het risico van kwikvergiftiging wordt overschat. Kwik zou de ontwikkeling van het zenuwstelsel van ongeboren kinderen kunnen beïnvloeden, maar op het moment dat de Amerikaanse overheid vrouwen aanraadde minder vis te eten, raakten ook alle niet-zwangeren onnodig in paniek.

  Deze waarschuwing was niet gericht op het grote publiek, maar specifiek bedoeld voor zwangere vrouwen. Dat betekent niet dat kwik voor volwassenen niet schadelijk kan zijn, maar dan moet je wel érg veel vis eten. Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten. Wil je meer tonijn, of andere soorten eten? Dan kan je je wekelijkse maximale inname bereken met de stappen hieronder.

  • 150 gram (een blikje) light tonijn bevat 18. 11 microgram kwik
  • 150 gram (een blikje) witte tonijn bevat 49. 53 microgram kwik
  • Een portie tonijnfilet van 150 gram bevat al snel zo’n 97. 49 microgram kwik

   Is vis uit de supermarkt gezond?

   Nu zou je denken dat wilde vis gezonder is dan kweekvis, maar zo simpel ligt het eigenlijk niet. Hoe gezond een vis is, hangt namelijk af van de vissoort en de leefomstandigheden. Wel hebben wilde vissen de neiging om minder (verzadigd) vet te bevatten dan gekweekte soorten.

   Welke vis heeft de minste calorieën?

   Mager én vet – Er zijn twee soorten vis: magere vis en vette vis. Magere vis is meestal witte vis, zoals kabeljauw, schelvis, rog, victoriabaars, schol, heilbot, heek en tilapia. Deze zitten vol proteïne en bevatten weinig vet en calorieën. De vette, olierijke vissen als ansjovis, haring, makreel, zalm, sardine, sprot, tonijn en forel zijn wellicht nog belangrijker voor je gezondheid.