Welke Zaden In Brood?

Welke Zaden In Brood
Gebruik in de bakkerij Zaden als sesamzaad, maanzaad, lijnzaad en chiazaad worden in de bakkerij vooral gebruikt ter decoratie van brood- en korstdeegproducten. Ze hebben invloed op de smaak, geur en/of uiterlijk van het brood.

Hoeveel zaden in een brood?

Hoeveel zaden of pitten kun je in je brooddeeg gebruiken? – Als ik brood wil bakken met zaden en pitten, hoeveel vulling kun ik dan gebruiken? Een logische vraag! In feite kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar doe dit wel altijd aan de hand van de bakkersformule (nog niet gelezen? Zeker even doornemen!).

Zo weet jij exact hoeveel je gebruikt en hoe je de volgende keer kunt bijstellen. Vaak kun je prima 20% zaden en pitten in je brood gebruiken (ongeweekt gewicht) zonder dat dit enorm veel invloed zal hebben op het volume van je brood.

Uiteraard kan meer ook maar hoe verder je stijgt hoe lager je brood zal worden, ook hier tellen weer de ‘balansregels’ van het bakken! Veel zaden en pitten en een hoog volume gaan simpelweg niet samen.

Is brood met pitten gezond?

Noten, zaden en pitten worden regelmatig in brood verwerkt of er bovenop gebruikt als decoratie. Het brood ziet er niet alleen extra lekker uit. Noten, zaden en pitten leveren ook nog extra voedingsstoffen. Noten, zaden en pitten zijn in het algemeen namelijk rijk aan onverzadigd vet, dat zijn de meer gezonde vetten.

Ook heeft de toevoeging invloed op het gehalte aan vitamines B3, B6, foliumzuur (B11) en vitamine E en de mineralen ijzer, zink, koper, calcium en magnesium. Noten, zaden en pitten – zoals maanzaad, sesamzaad, lijnzaad en zonnebloem- of pompoenpitten – leveren dus extra voedingsstoffen.

Bovenop de voedingsstoffen die al in brood zelf zitten.

Welke zaden zijn goed voor je?

Zaden bevatten alle benodigde ingrediënten om een plant te laten groeien. Daarom zijn ze extreem voedzaam. Zaden zijn goede bronnen van vezels. Ze bevatten ook veel gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en veel belangrijke mineralen, vitaminen en antioxidanten.

Wanneer ze onderdeel zijn van een gezond dieet kunnen ze de bloedsuikerspiegel, het cholesterol en de bloeddruk laten dalen. Dit artikel beschrijft de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van de zes gezondste zaden die je kunt vinden.

Lijnzaad Lijnzaad, ook bekend als vlaszaad, is een goede bron van vezels en omega-3 vetzuren, vooral van alfa-linoleenzuur (ALA). De vetten bevinden zich echter binnen de harde vlies van het zaad, die we niet makkelijk verteren. Daarom kun je het beste gebroken lijnzaad eten om omega-3 eruit op te nemen ( 1 , 2 ).

28 gram lijnzaad bevat een breed scala aan voedingsstoffen ( 3 ): Calorieën : 152 Vezels : 7. 8 gram Eiwitten : 5. 2 gram Enkelvoudig onverzadigde vetzuren : 6. 5 gram Omega-3 vetzuren : 6. 5 gram Omega-6 vetzuren : 1.

7 gram Mangaan : 35% van de ADH Thiamine (vitamine B1) : 31% van de ADH Magnesium : 28% van de ADH Lijnzaad bevat ook een aantal verschillende polyfenolen, vooral lignanen, die een belangrijke antioxidantwerking hebben in het lichaam ( 4 ). Lignanen, vezels en omega-3 vetzuren in lijnzaad kunnen allemaal het cholesterol en andere risicofactoren voor hartziekte verlagen ( 5, 6, 7 ).

Een grote studie combineerde de resultaten van 28 andere onderzoeken, waarbij werd ondervonden dat lijnzaad het ‘slechte’ LDL cholesterol verlaagt met gemiddeld 0,08 mmol/l ( 8 ). Lijnzaad kan ook de bloeddruk helpen verlagen.

Een analyse van elf studies wees uit dat lijnzaad de bloeddruk kan verlagen, vooral als ze als geheel worden gegeten gedurende meer dan twaalf weken ( 9 ). Een aantal studies heeft aangetoond dat het eten van lijnzaad de markers van een tumorgroei kan verminderen bij vrouwen met borstkanker en het risico op kanker kan verlagen ( 10 , 11 , 12 ).

Dit kan komen door de lignanen in lijnzaad. Lignanen zijn fyto-oestrogenen en lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Gelijkende voordelen zijn zelfs ondervonden wat betreft prostaatkanker bij mannen ( 13 ).

Behalve dat lijnzaad het risico op kanker kan verlagen, kan het ook de bloedsuikerspiegel laten dalen, wat weer het risico op diabetes kan verminderen ( 14 ). Kortom : Lijnzaad is een uitstekende bron van vezels, omega-3 vetzuren, lignanen en andere voedingsstoffen.

Er zijn veel bewijzen dat ze het cholesterol, de bloeddruk en zelfs het risico op kanker kunnen verlagen. Chiazaad Chiazaad lijkt erg op lijnzaad omdat ze ook een goede bron van vezels, omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen zijn.

Een portie van 28 gram bevat ( 15 ): Calorieën : 137 Vezels : 10. 6 gram Eiwitten : 4. 4 gram Enkelvoudig onverzadigde vetzuren : 0. 6 gram Omega-3 vetzuren : 4. 9 gram Omega-6 vetzuren : 1. 6 gram Mangaan : 30% van de ADH Thiamine (vitamine B1) : 15% van de ADH Magnesium : 30% van de ADH Net als lijnzaad bevat chiazaad een aantal belangrijke polyfenolen.

Een aantal studies heeft aangetoond dat het eten van chiazaad de ALA in het bloed kan verhogen. ALA is een belangrijk omega-3 vetzuur die ontstekingen kan helpen verminderen ( 16 , 17 ). Je lichaam kan ALA omzetten in andere omega-3 vetzuren, zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), de omega-3 vetzuren die ook in vette vis zitten.

Het conversieproces in het lichaam is meestal echter inefficiënt. Een studie heeft aangetoond dat chiazaad de EPA-waarden in het bloed kan verhogen ( 18 ). Chiazaad kan ook de bloedsuikerspiegel verlagen. Een aantal studies heeft uitgewezen dat hele en gemalen chiazaad allebei even effectief zijn in het verlagen van de bloedsuikerspiegel direct na de maaltijd ( 19 , 20 ).

 1. Bij een ander onderzoek werd aangetoond dat ze ook het hongergevoel kunnen verminderen ( 14 );
 2. Chiazaad kan ook de risicofactoren voor hartziekte verminderen ( 21 );
 3. Een studie onder twintig mensen met type 2 diabetici ondervond dat het eten van dagelijks 37 gram chiazaad gedurende twaalf weken de bloeddruk en de waarden van verschillende ontstekingsmarkers kan verminderen, waaronder C-reactief proteïne (CRP) ( 22 );

Kortom : Chiazaad is een goede bron van omega-3 vetzuren en kan de bloedsuikerspiegel en risicofactoren voor hartziekte verlagen. Hennepzaad Hennepzaad is een uitstekende bron van plantaardige eiwitten. Ze bestaan zelfs voor 30 procent uit eiwitten en veel andere essentiële voedingsstoffen.

 1. Hennepzaad is een van de weinige volwaardige plantaardige eiwitbronnen, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren bevatten die je lichaam niet kan aanmaken;
 2. Studies hebben ook aangetoond dat de eiwitkwaliteit van hennepzaad beter is dan de meeste andere plantaardige eiwitbronnen ( 23 );

Een portie van 28 gram hennepzaad bevat ( 24 ): Calorieën : 155 Vezels : 1. 1 gram Eiwitten : 8. 8 gram Enkelvoudig onverzadigde vetzuren : 0. 6 gram Meervoudig onverzadigde vetzuren: 10. 7 gram Thiamine (vitamine B1) : 31% van de ADH Magnesium : 45% van de ADH Zink : 21% van de ADH De verhouding omega-6 en omega-3 vetzuren in hennepzaadolie is grofweg 3:1, wat wordt beschouwd als een goede verhouding.

 • Hennepzaad bevat ook gamma-linoleenzuur, een belangrijke en ontstekingsremmende vetzuur ( 25 );
 • Daarom nemen veel mensen hennepzaadolie supplementen;
 • Hennepzaadolie kan een gunstig effect hebben op de hartgezondheid door het verhogen van de hoeveelheid omega-3 vetzuren in het bloed ( 26 , 27 , 28 );

De ontstekingsremmende werking van de omega-3 vetzuren kan ook de symptomen van eczeem verlichten. Een studie ondervond dat mensen met eczeem een minder droge huid en minder jeuk hadden na het nemen van hennepzaadolie supplementen gedurende twintig weken.

 1. Ze gebruikten daardoor gemiddeld ook minder medicijnen voor de huid ( 29 );
 2. Kortom : Hennepzaad is een heel goede bron van eiwitten die alle essentiële aminozuren bevat;
 3. Hennepzaadolie kan helpen bij eczeem en andere chronische ontstekingsaandoeningen;

Sesamzaad Sesamzaad wordt veel gegeten in Azië en in westerse landen wordt het vaak als tahini (sesampasta) geconsumeerd. Net als andere zaden hebben ze een uitgebreid voedingsprofiel. 28 gram sesamzaad bevat ( 30 ): Calorieën : 160 Vezels : 3. 3 Eiwitten : 5 gram Enkelvoudig onverzadigde vetzuren : 5.

 • 3 gram Omega-6 vetzuren: 6 gram Koper : 57% van de ADH Magnesium : 25% van de ADH Mangaan : 34% van de ADH Net als lijnzaad bevat sesamzaad veel lignanen, vooral een genaamd sesamin;
 • Sesamzaad is zelfs de beste bron van lignanen;
See also:  Bbq Wanneer Vlees Erop?

Een aantal interessante studies heeft aangetoond dat sesamin van sesamzaad door je darmen kan worden omgezet in een ander soort lignaan genaamd enterolacton ( 31 , 32 ). Enterolacton kan zich gedragen als het geslachtshormoon oestrogeen, en te lage waarden hiervan in het lichaam zijn in verband gebracht met hartziekte en borstkanker ( 33 ).

 • Een andere studie ondervond dat vrouwen in de overgang die dagelijks 50 gram sesampoeder aten gedurende vijf weken aanzienlijk lagere cholesterolwaarden en betere waarden van het geslachtshormoon hadden ( 34 );

Sesamzaad kan ook helpen om ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen, die de symptomen van veel aandoeningen kunnen verslechteren, zoals artritis. Een studie toonde aan dat mensen met osteoartritis aan de knie aanzienlijk minder ontstekingsmarkers in het bloed hadden na het eten van dagelijks 40 gram sesampoeder gedurende twee maanden ( 35 ).

Een andere recente studie ondervond dat het eten van dagelijks 40 gram sesampoeder gedurende 28 dagen bij semiprofessionele atleten zorgde voor minder spierschade, oxidatieve stress en een beter uithoudingsvermogen ( 36 ).

Kortom : Sesamzaad is een goede bron van lignanen, die de waarden van het geslachtshormoon oestrogeen kunnen verbeteren. Sesamzaad kan ook helpen ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen. Pompoenpitten Pompoenpitten zijn een van de meest gegeten pitten en zijn een goede bron van fosfor, enkelvoudig onverzadigde vetten en omega-6 vetzuren.

 • Een portie van 28 gram pompoenpitten bevat ( 37 ): Calorieën : 151 Vezels : 1;
 • 7 Eiwitten : 7 gram Enkelvoudig onverzadigde vetzuren : 4 gram Omega-6 vetzuren: 6 gram Magnesium : 37% van de ADH Mangaan : 42% van de ADH Fosfor : 33% van de ADH;

Pompoenpitten zijn een goede bron van fytosterolen, plantenstoffen die het cholesterol kunnen helpen verlagen ( 38 ). Deze pitten brengen allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee, waarschijnlijk vanwege hun brede scala aan voedingsstoffen. Een observatiestudie onder meer dan 8000 mensen ondervond dat degenen die meer pompoen- en zonnebloempitten aten een aanzienlijk verminderd risico hadden op borstkanker ( 39 ).

 1. Een andere studie onder kinderen wees uit dat pompoenpitten het risico op blaasstenen kunnen verminderen door de hoeveelheid calcium in de urine te verminderen ( 40 );
 2. Blaasstenen lijken op nierstenen;
 3. Ze worden gevormd wanneer bepaalde mineralen kristalliseren in de blaas, wat leidt tot ongemakken in de buik;

Een aantal studies heeft aangetoond dat pompoenpittenolie de symptomen van prostaat- en urologische aandoeningen kan verbeteren ( 41 , 42 ). Deze studies hebben ook aangetoond dat deze olie de symptomen van een overactieve blaas en de levenskwaliteit kan verbeteren van mannen met een vergrote prostaat.

 • Een studie naar vrouwen in de overgang ondervond ook dat pompoenpittenolie de bloeddruk kan verlagen, het ‘goede’ HDL cholesterol kan verhogen en symptomen van de overgang kan verbeteren ( 43 );
 • Kortom : Pompoenpitten en de olie ervan zijn goede bronnen van enkelvoudig onverzadigde en omega-6 vetzuren, en kunnen de hartgezondheid en symptomen van urologische aandoeningen helpen verbeteren;

Zonnebloempitten Zonnebloempitten bevatten aardig wat eiwitten, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en vitamine D. 28 gram zonnebloempitten bevat ( 44 ): Calorieën : 165 Vezels : 2. 4 gram Eiwitten : 5. 8 gram Enkelvoudig onverzadigde vetzuren : 5. 2 gram Omega-6 vetzuren: 6.

4 gram Magnesium : 23% van de ADH Mangaan : 27% van de ADH Vitamine E : 23% van de ADH Zonnebloempitten kunnen in verband worden gebracht met minder ontstekingen bij mensen op middelbare leeftijd en ouderen, wat het risico op hartziekte kan helpen verminderen.

Een observatiestudie onder meer dan 6000 volwassenen ondervond dat een hoge inname van noten en zaden gelinkt is aan minder ontstekingen ( 45 ). Vooral meer dan vijf keer per week zonnebloempitten eten is in verband gebracht met lagere C-reactieve eiwitten, een belangrijke chemische stof die een rol speelt bij ontstekingen.

 • Een andere studie onderzocht of het eten van noten en zaden de cholesterolwaarden beïnvloedde bij vrouwen in de overgang met type 2 diabetes ( 46 );
 • De vrouwen namen dagelijks 30 gram zonnebloempitten of amandelen als onderdeel van een gezond dieet gedurende drie weken;

Aan het einde van het onderzoek had zowel de amandel- als de zonnebloemgroep een lager totaal cholesterol en LDL cholesterol. Het dieet met de zonnebloempitten zorgde voor minder triglyceriden in het bloed dan het amandeldieet. Het ‘goede’ HDL cholesterol was echter ook verlaagd, wat aantoont dat zonnebloempitten zowel de goede als slechte vormen van cholesterol kunnen verlagen.

Kortom : Zonnebloempitten bevatten veel enkelvoudig onverzadigde en omega-6 vetzuren en kunnen ontstekingen en de cholesterolwaarden helpen dalen. Tot slot Zaden zijn fantastische bronnen van gezonde vetten, plantaardige eiwitten, vezels en antioxidant polyfenolen.

Verder kunnen ze het risico op bepaalde ziektes helpen verlagen. Vooral de lignanen in bepaalde zaden kunnen het cholesterol en risico op kanker helpen verlagen. Zaden zijn ontzettend makkelijk toe te voegen aan salades, yoghurt, havermout en smoothies en daarmee een makkelijke optie om gezonde voedingsstoffen aan je dieet toe te voegen (m et toestemming vertaald ) .

Welke noten in brood?

De meest gebruikte noten zijn hazelnoten en amandelen. Cashewnoten en walnoten worden ook wel toegevoegd. Ook noten hebben de nodige zorg en aandacht nodig om in het eindproduct tot een optimaal resultaat te komen. De meest gebruikte noten zijn hazelnoten en amandelen.

Welke verschillende soorten brood zijn er allemaal?

In Nederland hebben we een lange traditie van brood eten. Er zijn erg veel soorten brood. De een wat bekender dan de ander. Wij hebben ze voor je onderverdeeld in verschillende groepen. Globaal genomen verdelen we brood onder in witbrood, bruinbrood en volkorenbrood.

 • Daarnaast onderscheiden we nog meergranenbrood, kleinbrood, roggebrood, luxe en speciaal brood, feestelijk brood, desembrood en buitenlands brood;
 • Ten slotte geven we ook nog een overzicht van een aantal soorten speltbroden vanwege de populariteit van spelt;

Kijk ook eens naar de verschillende lokale broodsoorten per provincie bij streekbroden ! Er zijn enorm veel broodsoorten. Maar wat is nu precies wat? De broodweter laat je in 4 filmpjes de basisindeling van brood zien. Bekijk in een paar minuten hoe het zit.

Wat is beter zonnebloempitten of pompoenpitten?

Pompoenpitten – Deze pitten bestaan uit onverzadigde vetzuren, net als de zonnebloempitten, wat gunstig is voor het cholesterol. Verder zit het aminozuur tryptofaan in deze pitten, dit is een natuurlijke rustgever. Ook bevatten pompoenpitten vitamine E, dat samen met andere antioxidanten het anti-age effect heeft.

Wat is beter chiazaad of lijnzaad?

In de afgelopen jaren zijn sommige zaden als superfood bestempeld. Hiervan zijn chiazaad en lijnzaad twee bekende voorbeelden. Beide zijn ontzettend rijk aan voedingsstoffen en gelinkt aan gezondheidsvoordelen zoals een gezonder hart, een lagere bloedsuikerspiegel en bescherming tegen bepaalde vormen van kanker ( 1 , 2 ).

Maar veel mensen vragen zich af welke van de twee nu eigenlijk gezonder is. Dit artikel gaat in op de wetenschappelijke bewijzen om deze vraag te beantwoorden. Wat is het verschil tussen chiazaad en lijnzaad? Chiazaden zijn kleine, ovaalvormige zaden afkomstig van de Salvia hispanica plant, beter bekend als de chiaplant.

Soms wordt het salba zaad genoemd, ze worden meestal als hele zaden  verkocht en er zijn zwarte of witte varianten. Chiazaad komt oorspronkelijk uit Mexico en Guatemala en was waarschijnlijk een van de basisvoedingsmiddelen van de Azteken en Maya’s ( 3 ).

Lijnzaden zijn in verhouding platter en iets groter dan chiazaad. Ze zijn meestal bruin of goudkleurig, kunnen gebroken of ongebroken worden gekocht en er wordt gesteld dat ze afkomstig zijn uit het Midden Oosten.

Chiazaad is wat mild van smaak terwijl lijnzaad wat nootachtiger smaakt. Beide zaden zijn echter makkelijk toe te voegen aan allerlei gerechten. Kortom : Chia en lijnzaad zijn verschillende zaadsoorten. Chiazaad is kleiner van formaat en milder van smaak, terwijl lijnzaad iets groter is en nootachtiger smaakt.

Lijnzaad Chiazaad
Calorieën 150 137
Koolhydraten 8 gram 12 gram
Vezels 8 gram 11 gram
Eiwitten 5 gram 4 gram
Vetten 12 gram 9 gram
Omega 3 vetzuren 6400 mg 4900
Omega 6 vetzuren 1700 mg 1600 mg
Mangaan 35% van de ADH 30% van de ADH
Thiamine 31% van de ADH 11% van de ADH
Magnesium 27% van de ADH 30% van de ADH
Fosfor 18% van de ADH 27% van de ADH
Koper 17% van de ADH 3% van de ADH
Selenium 10% van de ADH 22% van de ADH
IJzer 9% van de ADH 12% van de ADH
Zink 8% van de ADH 7% van de ADH
Calcium 7% van de ADH 18% van de ADH
Kalium 7% van de ADH 1% van de ADH
See also:  Waarom Eten Boeddhisten Geen Vlees?

Zoals je kunt zien bevatten beide zaden aardig wat eiwitten en omega 3 vetzuren, alhoewel lijnzaad iets hoger scoort op deze punten. Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom : Beide zaden zijn erg voedzaam.

Vergelijking van de voedingswaarde Chiazaad en lijnzaad zijn rijk aan allerlei voedingsstoffen. In het onderstaande tabel worden de twee vergeleken en worden de belangrijkste voedingsstoffen per 28 gram (ongeveer drie eetlepels) weergegeven ( 4 , 5 , 6 ).

Als je meer omega 3 wilt, kun je het beste lijnzaad kiezen. Als je meer vezels en botversterkende mineralen wilt, kun je voor chiazaad kiezen. Beide kunnen het risico op hartziekte verlagen Chia- en lijnzaad bevatten een aardige hoeveelheid alfa linoleenzuur (ALA), een plantaardige bron van omega 3.

ALA is essentieel omdat het een vetsoort is die je lichaam niet zelf produceert. Dat houdt in dat je het alleen binnenkrijgt door middel van voeding. Verschillende studies hebben ALA gelinkt aan een lager risico op hartziekte ( 7 ).

Een grote review van 27 studies ondervond dat hoge innames van ALA kunnen worden gelinkt aan 14 procent lager risico op hartziekte ( 8 ). Een ander onderzoek onder 3638 mensen in Costa Rica concludeerde dat degenen die de meeste ALA namen 39 procent minder risico hadden op een hartaanval dan degenen die het minst namen.

Volgens de onderzoekers was het laagste risico op een hartaanval te danken aan innames rond de 1,8 gram ALA per dag ( 9 ). Verschillende studies keken ook naar de voordelen van lijn- of chiazaad op de bloeddruk en cholesterolwaarden, twee risicofactoren voor hartziekte.

Het eten van dagelijks 35 gram chiazaad en chiameel kan de bloeddruk verlagen met 3-6 mm Hg bij diabetici en tot 11 mm Hg voor mensen met een hoge bloeddruk ( 10 , 11 ). Het eten van dagelijks ongeveer 30 gram lijnzaad kan de bloeddruk helpen verlagen met 7-10 mm Hg bij de gemiddelde persoon, en tot 15 mm Hg bij mensen met een hoge bloeddruk ( 12 ).

 • Andere studies hebben aangetoond dat voedingspatronen met lijnzaad het “slechte” LDL-cholesterol verlaagde tot 18 procent en de triglyceridewaarden tot 11 procent ( 13 , 14 );
 • Alleen een handvol onderzoeken heeft de effecten van chiazaad op de bloed cholesterolwaarden onderzocht, waarvan de meeste geen cholesterolverlagende voordelen konden ontdekken ( 15 , 16 , 17 );

Chiazaad bevat echter een klein beetje minder ALA dan lijnzaad, dus je zou kunnen verwachten dat ze een gelijkend beschermend effect hebben op het hart. Daarom is meer onderzoek vereist om dit effect te bevestigen. Neem in acht dat zowel chia- als lijnzaad een bloedverdunnend effect kan hebben vanwege het hoge omega 3 gehalte.

 1. Mensen die bloedverdunners gebruiken zouden hun arts moeten raadplegen alvorens het nemen van veel van deze zaden ( 18 , 19 , 20 );
 2. Kortom : Chiazaad en lijnzaad lijken een positief effect te hebben op de bloeddruk;

Ze kunnen ook cholesterolverlagende eigenschappen hebben, hoewel meer onderzoek naar chiazaad is vereist. Beide kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen Chia- en lijnzaad bevatten een aardige hoeveelheid vezels, wat gelinkt is aan een lager risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes ( 21 , 22 , 23 ).

Vezels weren type 2 diabetes door de vertering van snelle koolhydraten en het tempo waarop suiker in het bloed wordt opgenomen te vertragen. Dit zorgt voor een meer geleidelijke verhoging van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd ( 24 ).

Met andere woorden, vezels helpen een hoge bloedsuikerspiegel te voorkomen. Dit stabiliseert de bloedsuikerspiegel en biedt bescherming tegen type 2 diabetes. Verschillende studies hebben het regelmatig eten van chia- en lijnzaad gelinkt aan dit beschermende effect.

 • Studies onder type 2 diabetici hebben uitgewezen dat 1-2 eetlepels lijnzaadpoeder per dag de nuchtere bloedsuiker kan verlagen met 8-20 procent;
 • Deze effecten waren al merkbaar na één tot twee maanden ( 25 , 26 );

Dierstudies hebben aangetoond dat chiazaad de bloedsuikerspiegel kan helpen stabiliseren en insulineresistentie verminderen, wat allebei het risico op diabetes type 2 kan helpen verlagen ( 27 , 28 , 29 , 30 ). Onderzoek onder mensen heeft aangetoond dat het eten van brood met chiazaad zorgt voor minder bloedsuikerpieken dan gewoon brood ( 31 , 32 ).

Chiazaad kan op effectievere wijze dan tarwezemelen de hemoglobine A1C verlagen, een marker van de bloedsuikercontrole ( 10 ). Kortom : Het dagelijks eten van lijn- of chiazaad kan de bloedsuikerspiegel verlagen.

Lijnzaad kan iets effectiever zijn in het verlagen van het risico op bepaalde vormen van kanker Chia- en lijnzaad kunnen je op verschillende manieren tegen kanker helpen beschermen. Ze zijn beide rijk aan vezels, een voedingsstof gelinkt aan een lager risico op bepaalde kankervormen ( 33 ).

 1. Onoplosbare vezels, de voornaamste in chia- en lijnzaad, kunnen worden gelinkt aan een lagere kans op het ontwikkelen van darm- of borstkanker ( 21 , 34 , 35 , 36 );
 2. Beide zaden bevatten ook antioxidanten die het lichaam helpen om vrije radicalen te verminderen;

Vrije radicalen zijn schadelijke moleculen die kunnen bijdragen aan veroudering en ziektes zoals kanker ( 1 , 37 , 38 ). Lijnzaad bevat meer antioxidanten dan chiazaad. Dit komt doordat het vijftien keer meer lignanen bevat, een bepaalde antioxidant die kankerremmend is ( 39 ).

Daarom zijn lijnzaden iets effectiever in het voorkomen van de ontwikkeling van kanker dan chiazaad. Verschillende observatiestudies onderbouwen dat het regelmatig eten van lijnzaad het risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker kan verlagen.

Bij een review werd een verband gezien tussen de antioxidanten in lijnzaad en een lager risico op borstkanker, vooral bij postmenopauzale vrouwen ( 40 ). Een studie onder meer dan 6000 vrouwen toonde aan dat het regelmatig eten van lijnzaad het risico op borstkanker tot 18 procent kan verlagen ( 41 ).

Een klein onderzoek onder mannen ondervond dat degenen die dagelijks 30 gram gebroken lijnzaad aten, als onderdeel van een vetarm dieet, minder markers voor prostaatkanker hadden. Dit kan een lager risico op prostaatkanker betekenen ( 42 ).

Weinig studies hebben gekeken naar chiazaad en het risico op kanker. Doordat ze minder antioxidanten bevatten kunnen ze iets minder effectief zijn in het remmen van kanker. Meer onderzoek is echter vereist om duidelijke conclusies te trekken. Kortom : Chia- en lijnzaad zijn goede bronnen van vezels, die het risico op bepaalde vormen van kanker kunnen verminderen.

 1. Lijnzaad bevat echter aanzienlijk meer van de kankerremmende antioxidanten, waardoor lijnzaad effectiever kan zijn;
 2. Lijnzaad kan iets beter zijn in het verminderen van het hongergevoel Chiazaad en lijnzaad zijn beide goede bronnen van vezels die het hongergevoel en de eetlust verminderen ( 42 , 43 );

Ze bevatten echter een verschillende hoeveelheid oplosbare vezels, een vezelsoort die vooral effectief is in het verminderen van het hongergevoel en het bedwingen van de eetlust. Oplosbare vezels worden plakkerig als ze in aanraking komen met water, wat de vertering vertraagt en het verzadigingsgevoel verhoogt.

Deze vezelsoort kan ook hormonen in gang zetten die een rol spelen in het verzadigingsgevoel en het hongergevoel verder verlagen ( 42 , 44 ). Tot 40 procent van de vezels in lijnzaad is oplosbaar. Bij chiazaad is dit slechts 5 procent.

Daarom kan lijnzaad effectiever zijn in het verminderen van honger en de eetlust dan chiazaad ( 21 , 36 ). Bij een onderzoek kregen deelnemers een drankje met dezelfde een hoeveelheid oplosbare vezels als in 28 gram lijnzaad. Zij ervoeren minder hongergevoel en eetlust dan degenen die een controledrank kregen ( 45 ).

Bij een ander onderzoek kregen mannen een maaltijd met lijnzaad en voelden zich voller en minder hongerig dan degenen die geen lijnzaad kregen ( 43 ). Er is maar één onderzoek waarbij het verzadigingseffect van chiazaad is onderzocht.

Onderzoekers gaven de deelnemers brood met een verschillende hoeveelheid chiazaad. Het brood met het meeste chiazaad verlaagde de eetlust 1,5-2 keer sneller dan degenen die het minst kregen ( 31 ). Lijnzaad en chiazaad lijken dus beide het hongergevoel en de eetlust te verminderen.

 1. Vanwege het hoge gehalte aan oplosbare vezels is lijnzaad iets effectiever;
 2. Meer vergelijkend onderzoek is echter vereist;
 3. Kortom : Lijnzaad bevat meer oplosbare vezels dan chiazaad, waardoor deze effectiever is in het verminderen van het hongergevoel en de eetlust;
See also:  In Welke Fruit Zit Vitamine D?

Meer onderzoek hiernaar is vereist. Beide verbeteren de spijsvertering De spijsvertering is een belangrijke functie van je lichaam die voeding helpt af te breken en voedingsstoffen helpt op te nemen. Een slechte spijsvertering kan het je lichaam lastig maken om alle voedingsstoffen die het nodig heeft binnen te krijgen en kan tot vervelende bijwerkingen leiden.

Obstipatie en diarree zijn twee veel voorkomende bijwerkingen van een slechte spijsvertering en 27 procent van de mensen heeft er last van ( 46 , 47 ). Vanwege het hoge vezelgehalte kunnen lijnzaad en chiazaad obstipatie en diarree helpen verlichten ( 48 ).

Zoals eerder is beschreven zijn er twee type vezels: oplosbaar en onoplosbaar. Oplosbare vezels : Lossen op in water, waardoor een gelachtige substantie wordt gevormd in de darmen. Het kan de doorgang van voeding vertragen, wat voor een verzadigd gevoel zorgt ( 24 ).

Onoplosbare vezels : Lossen niet op in water en passeren de darmen zonder veel te veranderen. Het voegt massa toe aan je ontlasting en kan de doorgang van voeding in de darmen versnellen ( 49 ). Onoplosbare vezels zitten in chiazaad en lijnzaad, helpen massa toe te voegen aan de ontlasting en werken laxerend, wat obstipatie verlicht ( 50 ).

Aan de andere kant kunnen de gelvormende eigenschappen van oplosbare vezels, voornamelijk aanwezig in lijnzaad, de ontlasting binden om diarree tegen te gaan ( 51 ). Kortom : Lijnzaad en chiazaad bevatten onoplosbare vezels die obstipatie kunnen verlichten.

Lijnzaad bevat meer oplosbare vezels die diarree tegen kunnen gaan. Hoe eet je chia- en lijnzaad? Lijnzaad en chiazaad zijn ontzettend veelzijdig en heel makkelijk om op te nemen in je voedingspatroon. Beide zijn vrij mild van smaak, waardoor je ze bijna overal aan kunt toevoegen.

Je kunt de yoghurt ermee besprenkelen, of in je smoothie, havermout of gebak doen. Beide kunnen ook worden gebruikt als verdikkingsmiddel voor sauzen of alternatief voor ei in veel recepten. Je kunt het beste 1-2 eetlepels (10-20 gram) per dag eten om van de bovenstaande voordelen te genieten.

Het is goed om te weten dat je de zaden als geheel kunt eten, maar dat het gunstiger is om ze gemalen te nemen. Hele lijnzaden passeren de darmen zonder opgenomen te worden, omdat de buitenkant te hard is om te verteren.

Als je de gebroken variant neemt kan het de opname van de voedingsstoffen erin verhogen. Chiazaden worden meestal in hun geheel gegeten. Nieuwe studies tonen echter aan dat de voedingsstoffen erin ook beter worden opgenomen wanneer ze gemalen zijn ( 17 ).

 1. Vanwege het hoge vetgehalte zouden beide zaden het beste in de koelkast bewaard kunnen worden om te voorkomen dat ze ranzig worden;
 2. Eet ze daarom zo snel mogelijk op;
 3. Kortom : Chiazaad en lijnzaad zijn ontzettend veelzijdig en een makkelijke toevoeging aan de meeste gerechten;

Beide kunnen het beste gemalen of gebroken kunnen worden gegeten voor de meeste gezondheidsvoordelen. Tot slot Chiazaad en lijnzaad zijn beide erg voedzaam. Ze bieden gelijkende voordelen voor de hartgezondheid, bloedsuikerspiegel en spijsvertering. Lijnzaad lijkt echter een lichte voorsprong te hebben op chiazaad, vooral als het aankomt op het verminderen van de honger en eetlust en het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker.

Hoeveel zaden mag je per dag?

De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.

Welke bloem voor luchtig brood?

Brood kun je maken met verschillende soorten meel of bloem. Meel is gemalen graan van bijvoorbeeld tarwe, maïs en volkoren. Bloem is de benaming voor meel waarvan de zemelen en de kiemen zijn verwijderd. Er bestaan soorten bloem die gemaakt zijn van harde of zachte tarwe: tarwebloem, durumbloem en patentbloem.

 1. Harde tarwe bevat meer gluten, die zorgen ervoor dat deeg gaat rijzen;
 2. Meel bevat, door de gemalen zemelen en kiemen, meer voedingsstoffen dan bloem;
 3. Gebruik je meel of bloem? Iedere soort heeft bepaalde eigenschappen;

Zo is patentbloem (fijngemalen tarwe) geschikt voor luchtig brood, durumbloem voor pasta’s, volkorenmeel voor donkere broden en maïsmeel voor maïsbrood. Handig overzicht: welk brood maak je met welk meel?

Tarwebloem Stevige en brosse broden, naan, zuurdesembrood
Patentbloem Luchtig (wit)brood, ciabatta, koekjes, cake, muffins
Durumbloem Platte broden, focaccia, pasta’s
Maïsbloem Maïsbrood (let op: meng het met ander meel of een flinke hoeveelheid rijsmiddel), koekjes, tortilla
Rijstebloem Tijgerbrood
Volkorenmeel Grof volkoren brood, koekjes, pitabroodjes,
Meergranenmeel (Donker) meergranen brood, geschikt voor notenbrood
Roggemeel Roggebrood, knäckebröd
Sojameel Glutenvrij brood
Zelfrijzend bakmeel Cakes, taarten
Boekweit Pannenkoeken, koekjes of meng het met ander meel voor brood
Spelt Speltbrood

Bekijk alle brood-recepten.

Waarom eten bodybuilders geen brood?

Bulken met brood: het kan – Volkorenbrood en bruinbrood zijn voedzame graanproducten, maar ‘t beste bulkmiddel is brood niet. Voedingsdeskundige dr. Samefko Ludidi : ‘Natuurlijk kun je aankomen als je brood eet. Je kunt aankomen door veel nadruk te leggen op energie, de koolhydraten die je uit rijst, pasta of brood haalt.

Maar als je bulkt wil je vooral aankomen in functionele spiermassa. Daarvoor is energie nodig, maar ook eiwitten. Je spieren bestaan immers grotendeels uit eiwit. ‘ Er vallen dus wel de nodige kanttekeningen te plaatsen bij brood als bulkmiddel.

‘Ik denk niet dat brood het allerbeste bulkmiddel is. Het is belangrijk dat je het complete voedingsspectrum binnenkrijgt. Zowel eiwitten, koolhydraten, vetten als micro-nutriënten: je vitaminen en mineralen uit fruit en groenten,’ aldus dr. Ludidi.

Waar zijn zonnebloempitten goed voor?

Hoe gezond is lijnzaad voor je lichaam?

Lijnzaad smaakt naar noten en zit boordevol voedingsstoffen. Het bevat niet alleen vitamine B1 en B2 en mineralen, maar ook gezonde vetten (o. Omega-3, Omega-6 en Omega-9), eiwitten (25% van elk zaadje bestaat uit eiwit) en vezels (33 gram per 100 gram lijnzaad ).

Waarom zijn pompoenpitten gezond?

Daarom zijn pompoenpitten gezond – Waarom zijn pompoenpitten nou zo voedzaam? Overal hoor je dat noten, zaden en pitten goede voedingsstoffen bevatten. En dat het eten ervan verstandig is als je vegetariër bent. Maar veel mensen denken dat je met al die noten, zaden en pitten teveel vet binnenkrijgt.

Dát is een fabeltje. Het gaat hier om onverzadigde vetten die perfect passen in een gezond dieet. Bovendien zitten pompoenpitten vol met vitamine E, waarmee ze zelfs een vetoplossende werking hebben. Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink.

De pepita’s hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.