Een lekker brood, vers uit de oven smaakt altijd. Maar het brood al snijden wanneer het nog warm is? Dat doe je beter niet. Versgebakken brood kun je het best niet meteen snijden. En daar zijn twee belangrijke redenen voor:
- Het zetmeel in de kruim dient een stevige structuur te krijgen. Een proces dat we kristallisatie noemen. Door het brood wat te laten afkoelen ontstaat een kruimstructuur die beter bestand is tegen de scherpe messen.
- Versgebakken brood is vaak nog vochtig binnenin. Door pas te snijden wanneer het brood afgekoeld is, voorkom je dat je bij het snijden het brood platdrukt. Tegelijkertijd verdwijnt ook de kleverige structuur.
Brood correct afkoelen is dus een noodzakelijk onderdeel van de broodproductie. Zonder afkoeling wordt een brood trouwens sneller oudbakken. Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen. Toets de theorie gerust eens af aan de praktijk en proef de vergelijking.
- Snij het ene brood wanneer het nog warm is, terwijl je het andere pas na een drietal uur snijdt: Bij welk brood kleven de sneetjes aan elkaar? Welke korst is het krokantst? Welk brood blijft langer vers? Bron: bakkersvlaanderen;
be / broodengezondheid. be.
Hoe kun je zelfgebakken brood het beste bewaren?
BROOD LUCHTDICHT BEWAREN – De eerste tip: bewaar je brood absoluut niet in de koelkast! Dit zorgt er namelijk voor dat je brood sneller uitdroogt omdat het zetmeel in je brood water oplost onder 5 graden. Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken).
Hoelang moet brood rusten?
Deeg laten rijzen: de narijs – Na de voorrijs vorm je het deeg tot het uiteindelijke brood (of broodjes). Hierna krijgt het deeg zijn tweede rijs: de narijs. Ook hier is de juiste temperatuur belangrijk. Voor een normaal en relatief snel brood houd je een warme temperatuur van 20-30 °C aan.
Waarom mag je geen warm brood eten?
Het beste antwoord – Vers brood is relatief vochtig waardoor het ondanks het kauwen weer een bal vormt in de maag. de binnenkant van die bal is moeilijker bereikbaar voor het maagzuur. Hierdoor worden de eerste twee belangrijke stappen in de vertering vrijwel overgeslagen: kauwen doen we minder en dus hebben de enzymen in onze mond nauwelijks tijd om het brood ‘voor te bewerken’ en twee het maagzuur heeft niet veel grip op die bal en zo gaat het brood nauwelijks voorbewerkt de dunne darm in.
- De dunne darm kan dan ook door de gemiste bewerkingen niet goed zijn werk doen wat kan leiden tot een verminderde opname van vitaminen en mineralen;
- Vers brood bevat relatief veel vocht;
- Dat wordt in je maag klonterig;
Dat is ook waarom vroeger altijd gezegd werd dat je niet moet metselen (melk drinken bij je hap brood). Bij tosti’s is het vocht juist grotendeels verdwenen, die zijn lekker bros. Vers brood kan na gisten in je maag Niets zo lekker als een versgebakken broodje. Ik heb altijd gedacht dat dat “slecht voor de maag”verhaal bedoeld was om te zorgen dat de kinderen niet gelijk het baksel achter de kiezen propte, en moeder weer opnieuw kon beginnen met bakken (of terug naar de winkel). Ofwel broodje aap verhaal .
Hoe lang mag brood over de datum zijn?
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel. Wil je elke dag vers brood? Vries het brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks de boterhammen die je gaat opeten.