Wat Gebeurt Er Als Je Te Weinig Calorieën Eet?

Wat Gebeurt Er Als Je Te Weinig Calorieën Eet
Mogelijke lichamelijke reacties –

 • Je spieren gaan eiwitten afbreken waardoor je je vermoeider voelt. Ook heb je kans dat er spiermassa verloren gaat.
 • Afvalstoffen verlaten je lichaam niet optimaal.
 • Je stemming wordt bij te weinig eten ook niet beter, vaak word je chagrijnig en futloos.
 • Je metabolisme raakt in de war, je schildklier gaat langzamer werken en je lichaam gaat veel minder verbranden.
 • Te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je diverse klachten krijgt. Denk aan haaruitval, slechte nagels, droog haar, slapeloosheid, duizeligheid etc.
 • Je lichaam krijgt bij te weinig eten een tekort aan vitaminen en mineralen. Het is dus erg belangrijk om genoeg te blijven eten en kies dan vooral voor de gezondere producten, ga ook nooit onder de 1500 kcal zitten (of je moet echt de hele dag stil zitten) je lichaam heeft dat namelijk minimaal nodig om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon. Op lange termijn kan te weinig eten leiden tot spier- en botafname.

Hoe snel val je af als je heel weinig eet?

Gewichtsverlies en calorieën – Allereerst nog even de basis, voor wie pas kort bezig is met de cijfers achter gewichtsverlies. In feite komt afvallen simpelweg neer op je calorieënbalans. Eet je meer dan je verbrandt, dan slaat je lichaam de overige energie op als vet en kom je aan.

 • Andersom geldt: wanneer je minder energie eet dan je verbruikt, haalt je lichaam het tekort uit die vetvoorraad;
 • Je verbrandt zo lichaamsvet en valt dus af;
 • Wanneer je elke dag zo’n 500 calorieën onder je energiebehoefte eet val je wekelijks ongeveer halve kilo af;
See also:  Welk Fruit Is Eigenlijk Groente?

Ga je voor een groter tekort, dan verlies je ook sneller gewicht. Dat maakt het echter niet noodzakelijk een goede optie!.

Kan je te weinig calorieën eten?

Wat gebeurt er als je te weinig eet? – De gevolgen van te weinig eten zullen bij iedereen anders zijn, omdat je je calorieën op een verschillende manier kan verlagen. Maar als je echt te weinig eet maakt het niet veel uit en leidt het sowieso tot een algemeen tekort aan energie.

 • Als je je lichaam niet voldoende energie geeft zal het vetten gaan verbranden;
 • Zo val je af;
 • Maar wie te weinig eet zal ook spiermassa gaan verbranden;
 • Door het verlies aan spiermassa en een gebrek aan energie om nog veel te bewegen daalt je basaal metabolisme, waardoor je verbruikt in rust daalt;

Hierdoor wordt vet verliezen moeilijk omdat je in een overlevingsstand zit en omdat je verbruik steeds verlaagt. Het gevolg is dat je heel veel spiermassa verliest, en afhankelijk van hoe weinig je exact eet, er toch nog wat vet op je buik blijft plakken.

Kan je aankomen als je te weinig eet?

Nee, je kunt niet zwaarder worden als je minder en gezonder eet. Als je minder energie via eten en drinken binnenkrijgt dan je verbruikt, val je altijd af. Wel is het belangrijk om op een gezonde manier minder te gaan eten. Een gezond voedingspatroon is namelijk belangrijk om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Hoe weinig moet je eten om af te vallen?

Eet voldoende calorieën – Hoeveel calorieën krijg jij binnen op een dag? Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je minder eet dan je lichaam nodig heeft. Maar dat betekent niet dat minder calorieën altijd goed is. Je lichaam kan ook te weinig energie binnenkrijgen.

See also:  Vanaf Welke Leeftijd Zelf Brood Smeren?

Hierdoor gaat je lichaam zich beschermen tegen een hongersnood. Je stofwisseling wordt trager om energie te sparen. Je lijf gaat zuiniger om met iedere calorie en zal sneller geneigd zijn om energie op te slaan.

Omdat je lichaam denkt dat er een voedseltekort heerst springt het steeds zuiniger om met energie. Het zal proberen zoveel mogelijk energie te onttrekken uit iedere hap. En als dat niet lukt, dan begint je lijf je spierweefsel langzaam te verbranden. Geen goede zaak, want minder spierweefsel zorgt voor een nog tragere stofwisseling! Probeer daarom niet minder dan 80% van je dagelijkse toegestane calorieën te eten.

Is 1000 kcal te weinig?

#2: Het dieet verzwakt je immuunsysteem – Als je een 1000 kcal dieet wilt volgen dan is het belangrijk om te onthouden dat je gemiddeld de helft minder calorieën eet dan je eigenlijk mag eten! In de regel heeft een man 2200 calorieën per dag nodig en een vrouw 2000 calorieën per dag.

Hoewel een dieet met 1000 calorieën in bepaalde situaties op korte termijn geschikt kan zijn, zijn 1000 calorieën veel te weinig voor de meeste volwassenen. Je zorgt met dit dieet dus voor een flink tekort aan calorieën.

Dit is inderdaad handig als je snel gewicht wil krijtraken, maar een flinke caloriebeperking kan ook negatieve invloed hebben op je weerstand. Dit geldt met name voor mensen die weinig eten en zwaar lichamelijke inspanning verrichten. Denk bijvoorbeeld aan mensen die fanatiek sporten of in de zorg of bouw werken.

Wat gebeurt er met je lichaam als je te weinig eet?

Hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes – Onder ongezonde voeding verstaan we ongezonde voedingsmiddelen eten of drinken. Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten.